Aday Enflasyonu Yaşanır mı?

CHP'den sonra AK Parti'de 2023 seçimlerinde milletvekili olmak isteyen belediye ve il başkanlarının Aralık ayı sonuna kadar istifa etmeleri gerektiğini açıkladı. Partilerin resmi adaylık takvimi açıklanmasa da milletvekilliği düşünen isimlerin çalışmaları devam ediyor, Elazığ'da 2015 yılında 64 isim Ak Parti'den aday adayı olurken, 2018 yılında bu sayı 74'e yükselmişti. 2023 seçimlerinde bu sayının kaç olacağı, diğer partilerde de bir aday enflasyonu yaşanıp yaşanmayacağı merak ediliyor.

Aday Enflasyonu Yaşanır mı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kübra Kabukçu/AK Parti’nin, 2023 seçimlerinde milletvekili olmak isteyen belediye ve il başkanlarının Aralık ayı sonuna kadar istifa etmeleri gerektiğini bildiren yazıyı il başkanlarına gönderdiği öğrenildi.

ADAYLIK ŞARTLARI AÇIKLANMAYA BAŞLANDI 

Haziran 2023 seçimleri öncesi bazı partiler teşkilatlara yönelik adaylık şartlarını açıklamaya başladı. CHP Genel Merkezi, il başkanlarının aday gösterilmeyeceğini, aday olmak isteyen başkanların görevden ayrılmaları yönünde teşkilatlara yazı göndermişti. 

Aday Enflasyonu Yaşanır mı?

AK PARTİ’DEN; “ADAY OLACAKSANIZ İSTİFA EDİN” YAZISI 

AK Parti il başkanlıklarına yazı göndererek, 2023 seçimlerinde milletvekili adayı olmak isteyen belediye ve il başkanlarının Aralık sonuna kadar görevlerinden istifalarını bildirmelerini istedi. AK Parti kaynaklarından alınan bilgilere göre, Aralık ayına işaret edilmesi parti teşkilatları tarafından Haziran 2023 seçiminin öne alınabileceği şeklinde yorumlandı.

2023 SEÇİMLERİNE DOĞRU 

Ak Parti ve MHP tarafından sıklıkla Haziran 2023'te yapılacağı ifade edilen cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine 7 ay kala siyasi partiler, çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda Ak Parti, milletvekilliği için aday adayı olmak isteyen kişiler ile ilgili yazıları il başkanlıklarına göndererek, 2023 seçim startını vermiş oldu. 

2018’DE 74 KİŞİ BAŞVURU YAPMIŞTI 

2018 yılında yapılan Genel Seçimlerinde Elazığ’da en çok aday adaylığı müracaatı AK Parti’de olurken, AK Parti’yi MHP ve İYİ Parti takip etmişti. 2018 seçimlerinde 74 isim  AK Parti’den Elazığ Milletvekili Aday Adaylığı başvurusunda bulunurken bu sayı MHP’de 20, İyi Parti’de 17, CHP’de 4, Saadet Partisi’nde 14 olmuştu.

2015 YILINDA 64 BAŞVURU 

2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde ise Ak Parti’ye Elazığ’dan 64 başvuru yapılmıştı. 2015 yılı 11 Şubatta   başlayıp 20 Şubatta sona eren başvuru sürecinde Ak Parti, Elazığ’dan yine en fazla aday adaylık başvuru alan parti olarak kayıtlara geçmişti. 

ESKİ HEYECAN YOK 

2015 seçimlerinde 64, 2018 seçimlerinde ise 74 aday adaylığı müracaatı alan Ak Parti’de Haziran 2023 seçimleri öncesi aday adaylığı konusunda bir hareketliliğin ve siyasi çalışmaların görülmemesi, bu sayının düşeceğine dair ipuçları veriyor.

Kararsız seçmenlerin oranı yüzde 25 gibi ciddi bir orana yükselirken, milletvekili olmayı düşünen isimlerde de aynı kararsızlık yaşanıyor. Öyle ki geçmiş yıllarda Elazığ’da seçimlere bir yıl kala aday adaylığı için başvuracak isimler kendini gösterirken, siyasi arena hareketlenir ve Elazığ seçim havasına girerdi. 2023 yılında yapılacak seçimlere 7 ay gibi bir süre kalmasına rağmen  Elazığ’da henüz bir hareketlilik gözlemlenmiyor.

Aday Enflasyonu Yaşanır mı?

ADAYLIK YARIŞI YAŞANMAYACAK MI?

Geçmiş tüm seçimlerde illerdeki siyasi hareketlilik ve adaylık düşünen isimlerin kulis ve siyasi çalışmalarıyla bir yıl öncesinden başlayan seçim heyecanı ve adaylık yarışı, 2023 seçimlerinde yaşanacak gibi gözükmüyor. Seçimlere yedi  ay, resmi YSK süreçleri ve itiraz süreleri de düşünülürse 5 ay gibi bir süre kalmasına rağmen milletvekili adaylığı düşünen isimler hala sahaya inmiş değil.

ADAYLAR, PARTİ ARAYIŞINDA MI?

2023 seçimlerinde aday olmayı düşünen ve geçmişte Ak Parti’de siyaset yapan ya da aday adayı olan birçok isim, hangi partiden aday olacağına dair ciddi bir kararsızlık yaşıyor. Bu durum diğer partiler için de geçerli. Geçmişte farklı partilerde siyaset yapan isimlerin, çok farklı partilerde adaylık düşündüğü de biliniyor. 

Milletvekili adayı olmak isteyen isimlerin, partilerin Elazığ’daki oy artış ve düşüş oranına göre, anketlerde çıkacak sonuçlara göre parti belirlemek ve o partiden aday adayı olmak gibi düşüncesini hayata geçirmek için bir süre daha bekleyeceği ifade ediliyor.

SÜRPRİZLERE GEBE BİR SEÇİM 

Hangi partiden milletvekili olacağı konusunda kararsız olan isimlerin bundaki en önemli gerekçeleri, seçimin sonucunu kestirememeleri hangi partinin oy düşüşü ya da patlaması yapacağını ön görememeleri. 

Enflasyondan kaynaklı problemler, hayat pahalılığı, tabanı küstüren ve uzaklaştıran siyasetçiler ile listenin genel merkezlerden dayatılması konusunda tepkisini sandıkta ortaya koyacak seçmenin nasıl bir tavır alacağını kestiremeyen milletvekili aday adaylarının kararsız kalmasının en önemli sebepleri arasında bu sebepler gösteriliyor.

Aday Enflasyonu Yaşanır mı?

SEVİLEN İSİMLERE TEKLİF 

Ak Parti’ye 2015 yılında 64, 2018 yılına ise 74 aday adaylık başvurusu yapıldığı gerçeği ile yola çıkıldığında, 2023 seçimleri için Ak Parti’ye aday adaylık başvuru sayısının kaç olacağı ise kamuoyu tarafından merak ediliyor. Aday adaylığı başvurusunda yeterli sayıya ulaşamayan Ak Parti ve diğer siyasi partilerin hangi yolu deneyeceği ise kulislerde konuşulmaya başlandı. Seçimlerde en iyi sonucu almak hedefine kilitlenen siyasi partilerin, en yüksek oyu alacak isimlere tekliflerini götürecekleri iddia ediliyor.

Aday Enflasyonu Yaşanır mı?

2018 SEÇİMLERİNDE KİM, HANGİ PARTİDEN ADAY OLMUŞTU?

24 Haziran tarihinde yapılan Genel Seçimlerde Elazığ’da hangi isim hangi Partiden aday olduğu ile ilgili  Hakimiyet  haber merkezi tarafından yapılan araştırmada ilginç bilgiler de yer aldı.

İşte partilerin 2018 seçimlerindeki aday adaylar listesi:

AK PARTİ’NİN 2018 ADAY ADAYLARI

Ali Şekerdağ, Abdulkadir Ergücü,  Abdulkerim Yılmaz, Ahmet Gençer, Ahmet Evliyaoğlu, Ahmet Yürük, Ahmet Metin Demir, Prof. Dr. Ali Ölçücü,  Anıl Beyzat Vural, Arif  Erol, Ayla Özgen, Av. Aziz  Dinç, Burak Turan, Cihan Telo, Cuma Kılınç, Devran Dilan Elmacı, Ejder Açıkkapı,  Enes Yılmaz, Ersin Kırımlı, Esat Ceylan, Faruk Septioğlu, Fikri Küçükel, Fikriye Pirinççi, Giyasettin Yılmaz, Gökhan Ünalan, Gülersem Çopur, Halise Çakmak, Hamza Seloğlu, Hasan Murat Öz, Hasan Onur Bingöl, Hebeş Karaduman, Hülya Özen, İbrahim Ayaz, İbrahim Gök, İlhan Doğan, İlker Keskin, Mahir Sönmez, Prof. Dr. Mehmet Turan, Mehmet Ali Erol, Mehmet Fatih Sunagil, Mehtap Yıldırım, Meltem Kızıl, Metin Ayaz, Metin Bulut, Mithat Alpay, Muhammed Polat, Muhammed Tayyip Sadak, Muharrem Zeki Çitçi, Nejla Kara, Nihat Demirbağ, Nurettin Kılıç, Nuri Akdeniz, Nusret Çoban, Ömer Deniz, Ömer Serdar, Ömer Faruk Ünal, Pınar Karatepe, Rabia Ergen, Ramazan Ayhan, Selahattin Çobanoğlu, Sermin Balık, Suat Coşkun, Süleyman Geçgel, Şahin Şerifoğulları, Tahir Öztürk Turgut Doğan, Vahteddin Bingöl, Veysel Kılınç, Yavuz Akın, Yeşim Adıgüzel, Yusuf Demirtaş, Zinnur Beyarslan Zülfü Demirbağ, Zülfü Tolga Ağar.   

MHP’YE 20 MÜRACAAT

2018 genel seçimlerinde MHP Elazığ Milletvekilliği Aday Adaylığı müracaatında bulunan 20 isim ise şunlardan oluşmuştu:

Ali Aslan, Bengin Alpaslan Seyrek, Bahadır Çiçek, A.Bedri Özer, Oğuzhan Demir, Orhan Özbey, Fahir Şaşmaz, Faik Öztürk, Fethi Ahmet Gel, İhsan Şahin, Kani Barış, Kemal Çapar, Mehmet Karaca, Mesut Aksan Numan Alpay, Sabahat Erşahin, Sami Selen, Yusuf Aslan Yahya Ünalan, Zafer Yetiş.

CHP’YE 4 MÜRACAAT 

CHP Elazığ Milletvekilliği Aday Adaylığına ise  Gürsel Erol,Ayten Çekin, Emrah Özden, Mesut Başkan başvurmuştu.

İYİ PARTİ’DE SAYI 17

 İYİ Parti’den Elazığ Milletvekilliği Aday Adaylığı müracaatından bulunan 17 isim şöyle oluşmuştu:

Abdulkerim Eflatun, Abdulvahap Erdem, Ali Yücel Uygur, Enis Giray, Fatih Miraç Doğan, Kemal Çevik, Mehmet Hanifi Aksu, Mikail Yılmaz, Mustafa Gül, Mustafa Kemal Atikeler, Nejla Turgut, Öner Kabasakal, Semeha Karataş, Tuba Karvar, Yaşar Gürsoy, Yavuz Temizer, Zülküf Kılıç.

SAADET’E 14 MÜRACAAT

2018 seçimlerinde Saadet Partisi’nden Elazığ Milletvekilliği Aday Adaylığı müracaatında bulunan 14 isim: Abdullah Al, Ahmet Dündar, Bekir Kılıç, Bilal Atlan, Ebubekir Tanyıldızı, Erhan Yumakgil, Fırat Arıkan, Haluk Arslan, Latif Öztek, İbrahim Hacıbekiroğlu, İbrahim Öcal, Mustafa Emre, Nedim Sadak, Özkan Ergen.

BİRÇOK İSİM BUGÜN FARKLI PARTİDE

Partilerin 2018 yılı genel seçimlerdeki aday adaylığı listelerine bakıldığında bugün birçok ismin farklı partilerde siyaset yaptığı ya da eski partisiyle alakasını keserek muhalif bir konuma geçtiği görülüyor.

Bu durumun 2023 seçimleri aday adaylığı listelerinde de görüleceği ve geçmişte farklı partilerde siyaset yapan isimlerin bugün farklı partilerde seçmen önüne çıkması bekleniyor.