'Aday Benim Ülenn!'

CHP'li Gürsel Tekin'in 'HDP'ye bakanlık verilebilir' açıklamasından sonra iyice gerilen CHP- İyi Parti kapışması, yapılan son anketle CHP'li Tekin'i doğrular sonuçlar verdi.

'Aday Benim Ülenn!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

6’lı masada çok destek alamasa da Cumhurbaşkanlığı adaylığı için 'hazırım' mesajı veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu mutlu edecek anket sonuçları geldi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine 9 ay gibi bir süre kalırken, "6'lı masa’nın adayının kim olacağı henüz netleşmedi. Genel başkanlar seçim çalışmaları için sahalara inerken mitingler de başladı. Siyasilerin yanında anket şirketleri de çalışmalarına hız verirken, neredeyse her gün yeni bir seçim anketi yayımlanıyor. Son olarak "Adaylık için hazırım" mesajı veren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun masasına gelen seçim anketi dikkat çekti. 

Ankette, "Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olması durumunda kime oy verirsiniz?' sorusuna katılımcılardan yüzde 53.6’sı Kılıçdaroğlu’na, yüzde 46.4’ü ise Erdoğan’a vereceğini söylüyor. Aradaki fark yüzde 7.2.

Yapılan ankette HDP seçmenlerinin yüzde 100’ü Kılıçdaroğlu’nu destekliyor. Bu oran CHP’lilerin de üzerinde. Çünkü CHP’liler yüzde 3.4 fire veriyor. İyi Partililerin yüzde 8.7’si ise Erdoğan’a oy vereceğini söylüyor. MHP’lilerin yüzde 35.3’ü ise Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini belirtiyor.

Bu anketin asıl gayesi ve öznesi, Kılıçdaroğlu’nun olası adaylığını pekiştirmek olduğu  çok belli. Zira HDP’lilerin birinci tercihi olan İmamoğlu yarıştan kopunca olası Mansur Yavaş ihtimalini bitirmek için bu cenahın tercihinin İmamoğlu olması çok doğal. Ancak bu anket belli ki sadece belirli muhitlerde ve büyük şehirlerde yapılmış. Oysa Doğu ve Güneydoğu’da bulunan önemli oranda HDP seçmeni, Kılıçdaroğlu’na değil Cumhurbaşkanı Erdoğan’a daha yakın. Özellikle muhafazakâr Kürt seçmenin her zaman ikinci partisi Ak Parti oldu. Her ne kadar Ak Parti bu gerçeği son yıllarda biraz göz ardı etse ve ötekileştiren bir dil kullansa da CHP’ye oy verecek Kürt seçmen sayısı çok az.

Ankette en çok dikkat çeken sonuçlardan biri de İyi Partililerin yüzde 8.7’nin Erdoğan’a, MHP’lilerin yüzde 35.3’ü ise Kılıçdaroğlu’nun destekleyecekleri  sonucunun çıkması.

Anketin sağlıklı olmadığının en bariz kanıtı da bu sonuçlar. İyi Partililerin Erdoğan’a, MHP’lilerin ise Kılıçdaroğlu’na oy vermeleri çok mümkün görünen bir siyasi teamül ve gerçeklik  değil.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı yüzde 7 ile geçtiği anketin mutluluğu ve cesaretiyle 6’lı masaya yumruğunu vurup “adayım ülenn!” desin, bizler de kahve eşliğinde tiyatroyu izleyelim.