Adalet Bakanlığı'ndan suç iadelerinde tarihi rakam
Adalet Bakanlığı, yurt dışına kaçan suçlulara yönelik iade süreçlerinde kararlılık mesajı verirken, 2026 yılının ilk yarısında 31 farklı ülkeden toplam 197 şahsın ülkeye iadesinin sağlandığını duyurdu.
Bakanlık, "Suçlular için kaçacak yer yoktur. Türk adaleti er ya da geç gereğini yapacaktır" vurgusu yaptı.
“ADALETTEN KAÇABİLECEĞİNİ SANANLAR GÜVENDE HİSSEDEMEYECEK”
Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, suç işleyip adaletten kaçabileceğini sananların dünyanın neresine saklanırlarsa saklansınlar kendilerini güvende hissedemeyecekleri belirtildi. Yurt dışına kaçan suçluların iade süreçlerinin çok daha sıkı, tavizsiz ve anbean takipçisi olunacağı ifade edilen açıklamada, "Aziz milletimiz müsterih olsun: Hangi suç örgütüne mensup olursa olsun, hangi ülkeye kaçarsa kaçsın, teröristlerin, organize suç örgütü mensuplarının, dolandırıcıların ve milletimizin huzuruna kasteden suç odaklarının peşini bırakmayacağız" denildi.
31 ÜLKEDEN 197 SUÇLU İADE EDİLDİ, EN ÇOK İADE GÜRCİSTAN VE ALMANYA'DAN
Açıklamaya göre, 2026 yılının ilk yarısında adi suçlar ve terör suçları kapsamında talepler doğrultusunda 31 farklı ülkeden toplam 197 şahsın Türkiye'ye iadesi gerçekleştirildi. İade edilen şahısların 85'i Gürcistan'dan, 52'si Almanya'dan, 9'u Yunanistan'dan, 8'i Karadağ'dan, 6'sı Bulgaristan'dan, 3'ü Hollanda'dan ve 3'ü Kırgızistan'dan getirildi. Hırvatistan, Irak, İngiltere, İtalya, Kazakistan, Kuzey Makedonya ve Polonya'dan ikişer suçlu iade edilirken; Arjantin, Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Belçika, Bosna Hersek, Ermenistan, Fransa, Kolombiya, Kosova, Macaristan, Moldova, Portekiz, Rusya, Sırbistan, Slovenya ve Ukrayna'dan birer suçlunun iadesi sağlandı.
MÜTEKABİLİYET VURGUSU VE ÜÇ BAKANLIĞIN KOORDİNASYONU
Açıklamada, Türkiye'den iade talebinde bulunan ülkelere yönelik değerlendirmelerde, onların haklı iade taleplerine verdikleri yanıtların dikkate alınacağı belirtildi. İadeler konusunda iş birliği sergilenip sergilenmediğine, hukuki yardımlaşma ve mütekabiliyet ilkesine riayet edilip edilmediğine titizlikle bakılacağı vurgulandı. Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü, İçişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın yakın koordinasyonuyla sürdürülen sürecin, ülkenin kurumsal kapasitesini, diplomatik etkinliğini ve suçla mücadeledeki güçlü iradesini ortaya koyduğu ifade edildi. Suçla mücadele kapsamında iade süreçlerine katkı sağlayan ülkelerin yetkililerine teşekkür edilen açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde suçla mücadelede ulusal ve uluslararası düzeydeki eşgüdüm ve iş birliğinin güçlendirilerek tavizsiz bir kararlılıkla yoluna devam edileceği bildirildi.