2024 Emekli Maaşlarında Yapılan Zam Tartışılmaya Devam Ediliyor, Refah Payı Gelecek Mi?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerine uygulanan yüzde 37,57'lik kök maaş zammının ardından ortaya çıkan gelişmeler, en düşük emekli maaşıyla ilgili yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi.

2024 Emekli Maaşlarında Yapılan Zam Tartışılmaya Devam Ediliyor, Refah Payı Gelecek Mi?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yüzde 37,57'lik kök maaş zammının ardından ortaya çıkan gelişmeler, en düşük emekli maaşıyla ilgili yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Bu zammın sonucunda, milyonlarca kişinin aylığı en düşük emekli maaşı sınırı olan 7500 TL'ye bir kez daha takıldı. 2024 emekli maaşı tablolarının oluşturulmasında dikkate alınması gereken önemli bir detay da, kök maaşların belirli gruplara ayrılarak farklı oranlarda zam yapılması önerisi oldu.

SGK uzmanları, kök maaşların kategorize edilmesinin, emekli zamlarında daha fazla hakkaniyet sağlayacağını düşünüyor. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Kök aylığı 5500 TL'nin altında olanlara farklı, 5500-6000 TL arasında olanlara farklı bir zam, 6500-7000 TL arasında olanlara farklı bir zam verilmesi gerekiyor" önerisinde bulundu.

Zamlı emekli maaşı hesaplaması yapılırken öne çıkan bir formül, önce yüzde 4'lük bir ek ödemenin kök maaşa uygulanması ve ardından Hazine desteği ile rakamın en düşük emekli maaşı seviyesine getirilmesi. 2024 için en düşük emekli maaşı tahminleri, genel olarak 10 ila 11 bin 500 TL arasında şekilleniyor.

Bu gelişmelerin ardından gözler, konunun detaylı bir şekilde ele alınması için Meclis'e çevrildi. Yılın ilk Kabine Toplantısı'nda konunun masaya yatırılması bekleniyor. Bu süreçte Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla koordineli bir şekilde özel bir çalışma yürütüyor.