2021 İLE UMUDA YOLCULUK

24 OCAK DEPREMİ İLE BAŞLAYAN 2020 YILI CORONAVİRÜS SALGINIYLA BİRÇOK CANI HAYATTAN KOPARAN, TİCARETİ, ÜRETİMİ, TARIMI VE TURİZM BAŞTA OLMAK ÜZERE HER SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLEYEN VE İNSANLARI EVE HAPSEDEN KABUS DOLU BİR YIL OLDU. 2020'DE ERTELENEN HAYALLER VE ÜMİTLERİN 2021 YILINDA GERÇEKLEŞMESİ TEMENNİSİYLE NİCE YILLARA…

2021 İLE UMUDA YOLCULUK
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2020 yılı, hem şehrimiz hem ülkemiz hem de dünya için çok kötü olayların yaşandığı ve gelecekte hiçbir insanın hatırlamak istemediği; deprem, hastalık, ölüm, yokluk, işsizlik ve alışkanlıkların ve sosyal hayatın bittiği günleri getirdi.

DEPREMİN VE OCAK AYININ SOĞUK YÜZÜ
2020 yılına daha yeni girmiştik ki 24 Ocakta yaşadığımız depremde 41 vatandaşımızı kaybettik. Yıkılan yüzlerce enkazın ardından nice dramlarla birlikte yeni ümitler de çıktı.

DEPREMİN ARDINDAN SALGIN
24 Ocak depreminin ardından yeni bir felaketle karşılaştık ki hala etkisini ve her gün yüzlerce can alma özelliğini sürdürüyor. Çin’den dünyaya yayılan bir virüs, dünyanın dengesini değişirdi, ekonomisi ve teknolojisi güçlü devletleri bile dize getirdi.

NELER GÖRMEDİK Kİ!...
İşte bir türlü bitmek bilmeyen 2020’nin önemli olayları...
2020'ye tüm dünyada olduğu gibi koronavirüs damgasını vurdu. Koronavirüsün yanı sıra deprem, sel, çığ gibi doğal afetler ve orman yangınları da 2020'de ardı ardına geldi.
24 Ocak'ta Elazığ'da, 14 Haziran'da Bingöl'de ve 30 Ekim'de İzmir'de üç büyük deprem yaşandı.
 Şubat ayında Van'da yaşanan çığ faciasında 42 kişi hayatını kaybetti.
21 Haziran'da Bursa'da, 13 Temmuz'da Artvin'de, 22 Ağustos'ta Giresun'da yaşanan sel felaketlerinde de can kayıpları yaşandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin TürkAkım doğal gaz boru hattını törenle hizmete açtı.
24 Ocak; Elazığ’da merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Elazığ ve Malatya’da 41 kişi hayatını kaybetti.
4 Şubat; Van’ın Bahçesaray ilçesinde minibüsün üzerine çığ düşmesi sonucu yedi kişi hayatını kaybetti. Bir gün sonra çığ altındakileri arayan ekiplerin üzerine de çığ düştü. Her iki olayda toplam 42 kişi hayatını kaybetti, 84 kişi yaralandı.
5 Şubat; İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bir uçak pistten çıktı. 183 kişinin bulunduğunu uçakta 3 kişi yaşamını yitirdi.
27 Şubat, Hatay Valisi Rahmi Doğan, İdlib'de rejim unsurlarının hava saldırısı sonucu TSK mensuplarına yönelik hava saldırısında 33 askerin şehit olduğunu açıkladı.
11 Mart; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasını açıkladı.
12 Mart, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Kovid-19 salgınına yönelik toplantının ardından ilkokul, orta okul ve liseler, 16 Mart itibarıyla 1 hafta tatil edildi. Öğrencilerin 23 Mart’tan itibaren 1 hafta süreyle evden internet ve televizyon kanalları üzerinden eğitimlerine devam edeceği açıklandı. Üniversiteler de 16 Mart’tan itibaren tatil edildi.
16 Mart; Koronavirüs önlemleri kapsamında camilerde cemaatle namaz kılınmasına ara verildi. Özel kreş, gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüpleri tatil edildi.
23 Mart; İlkokul, ortaokul ve lise öğrencileri için TRT-EBA TV ile Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden yapılacak “uzaktan eğitim”, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un verdiği ilk dersle başladı.
10 Nisan;İçişleri Bakanlığı genelgesiyle hafta sonu boyunca Kovid-19’la mücadele kapsamında 30 büyükşehir ile Zonguldak’ta sokağa çıkma kısıtlamasına gidileceği açıklandı. Marketler, fırın, bakkal ve akaryakıt istasyonları önünde kuyruklar oluştu.
10 Mayıs; 22 Mart’ta sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 50 günlük aranın ardından dışarı çıktı. Maske takarak ve sosyal mesafeye dikkat ederek parklarda yürüdü, dinlenme alanlarında vakit geçirdi.
25 Mayıs; ABD’nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd, polis şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Floyd’un ölümü, dünya çapında protestolarla birlikte bir kargaşaya neden oldu.
27 Mayıs; Demokrasi ve Özgürlükler Adası törenle açıldı.
1 Haziran; Kovid-19 salgını sürecindeki “Yeni Normal” kapsamında idari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli normal mesaiye başladı. Şehirlerarası seyahat sınırlaması kaldırıldı.
4 Haziran; CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın milletvekilliği düşürüldü.
30 Haziran; Van’da 3 gün önce göle açılan bir teknenin kaybolduğu ihbarı üzerine arama çalışması başlatıldı. Teknede sığınmacıların bulunduğu anlaşıldı. Günler süren çalışmalar sonucunda Van Gölü’nde 61 kişinin cansız bedeni çıkarıldı.
3 Temmuz; Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi, 7 kişi hayatını kaybetti. İki gün sonra Adapazarı ilçesinde dağlık alanda, havai fişeklerin imha edilmek üzere kamyondan indirildiği sırada yine patlama meydana geldi. 3 asker şehit oldu, 8 kişi yaralandı.
21 Temmuz; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencisi 27 yaşındaki Pınar Gültekin’in cesedi Menteşe ilçesindeki Gülağzı mevkiindeki ormanlık alanda bir varilin içerisinde toprağa gömülü halde bulundu.
24 Temmuz; Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde 86 yıl sonra ilk cuma namazı kılındı.
21 Ağustos; Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar m3 doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda” dedi.
22 Ağustos; Giresun'da etkili olan şiddetli yağış Dereli, Doğankent ve Yağlıdere ilçeleri başta olmak üzere birçok yerleşim bölgesinde sele neden oldu. Selde 11 kişi hayatını kaybetti, kayıp dört kişi ise bulunamadı.
10 Eylül; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "58 mülki idare amiri, FETÖ soruşturmaları çerçevesinde açığa alındı. Bunların 31'i kaymakam, 17'si vali yardımcısı, 9'u hukuk müşaviri, 1'i de mülkiye müfettişiydi" açıklamasında bulundu.
21 Eylül; Milli Eğitim Bakanlığınca, okullarda yüz yüze eğitim, seyreltilmiş uygulamalarla anasınıfı ve ilkokul 1'inci sınıflarda haftada bir gün olacak şekilde başlatıldı.
23 Eylül; Ermeni güçlerinin Dağlık Karabağ yakınlarında sivil yerleşimlere ateş açması üzerine Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlattı.
7 Ekim; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 46 yıldır kapalı olan Maraş bölgesinin bir bölümü halkın kullanımına açıldı. Ayrıca, 18 Ekim'de yapılan cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde, Ulusal Birlik Partisinin (UBP) adayı Ersin Tatar oyların yüzde 51,74'ünü alarak cumhurbaşkanı seçildi.
30 Ekim; İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında saat 14.51'de 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 116 kişi hayatını kaybetti.
5 Kasım; ABD'de 3 Kasım'daki seçimlerin ardından Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden, ülkenin 46'ncı başkanı oldu.
2 Aralık; İngiltere, ABD'li Pfizer ile Türk asıllı Alman bilim insanları Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu BioNTech şirketinin geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımına onay verdi.
10 Aralık; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermenistan'ın işgali altında kalan Karabağ'ın kurtarılması dolayısıyla Bakü'de Azadlık Meydanı'nda düzenlenen törene katıldı.
29 Aralık; Akademisyen Aylin Sözer, Boğazı kesilip yakılarak öldürüldü.

KİMLERİ KAYBETTİK
Türk siyasetinde önemli rol oynamış isimler, bu yıl hayatını kaybetti.
Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, Demokratik Sol Parti Kurucusu Rahşan Ecevit, Eski Adalet Bakanı Şevket Kazan, Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Eski AK Parti Milletvekili Burhan Kuzu ile Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Haydar Baş gibi Türk siyasetinde önemli rol oynamış isimler yaşamını yitirdi.
Yine 2020 yılında; Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen, AK Parti İstanbul Milletvekili Markar Esayan, kapatılan Refah Partisi'nin kurucu üyesi ve eski Genel Başkanı Ahmet Tekdal, Eski Milli Savunma ve Milli Eğitim Bakanlarından Nevzat Ayaz, İlahiyatçı Ömer Döngeloğlu da hayatlarını kaybeden şahsiyetler arasında yer aldılar.

UMUTLAR VE HAYALLER 2021’E ERTELENDİ
Her kesimin hem sağlık, hem ekonomi, hem gelecek planları hem de hedeflerine ulaşma açısından oldukça kötü ve sıkıntılı geçen 2020 yılındaki hayaller zorunlu olarak 2021 yılına ertelendi.
Bulunan aşı ve virüsün etkisinin azaltması umudunu taşıyan insanlık, 2021 yılında yeni bir sayfa açılacağını ve bu yılın kendilerine daha çok huzur, sağlık ve mutluluk getireceğine inanıyorlar.

DAHA KÖTÜSÜ OLUR MU?
2020 yılının getirdiği felaketlerin 2021 yılında yaşanmayacağı beklentilerine karşın uzmanların daha kötü olacağına dair öngörüleri de yok değil.
Salgının etkisi bitse de 2020 yılının kayıplarını gidermek amacıyla bazı ülkelerin olağanın dışına çıkarak yeni kaynaklar üretme adına bazı ülkelerin müdahale edeceği, bu amaçla savaşların yaşanabileceği öngörülerini dile getiren uzmanlar, özellikle kuraklık meselesinin 2021 yılının en çok konuşulan bir sorun olacağını ifade ediyorlar.