200 Metrelik Dev (!) Hizmet

Elazığ Valisi Ömer Toraman'ın sosyal medya hesabından 'Saklıkapı kanyonunun başlangıç noktasına giden yol onarıldı ve asfaltlandı' şeklinde duyurduğu ve kamuoyunda kanyonların ulaşım ihtiyacının karşılandığı şeklinde anlaşılan çalışmanın detaylarına Hakimiyet Gazetesi ulaştı.

200 Metrelik Dev (!) Hizmet

Keşfedildiği anda büyük bir heyecan yaratan ve yapılan tanıtım çalışmalarıyla tüm ülkede adından söz ettiren Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları o günden bugüne sürekli olumsuz haberlerle anılmaya devam ederken dün Elazığ Valisi Ömer Toraman’ın sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım kamuoyunu heyecanlandırsa da detaylar ortaya çıkınca kanyonlardaki ulaşım ve diğer beklentilerin karşılanmadığını gözler önüne serdi.

BU KEZ OLUMLU HABER GELDİ SANILDI

Dönemin Valisi Çetin Oktay Kaldırım zamanında keşfedilen ve derhal tanıtım çalışmalarına başlanan Saklıkapı ve Karaleylek kanyonları Elazığ’da büyük bir beklenti oluştururken, gerek tanıtım videoları gerekse de bazı ünlü Youtuberlar tarafından çekilen videolar alanın ülke çapında adının duyulmasını sağladı. Kanyonlar denilince durum; Vali Kaldırım’ın görev yerinin değişmesinin ardından alınan tekne de dahil olmak  üzere kanyonlar sahipsizliğe terkedilmesi, daha sonra bölgeye gelen turistlerin yolda kalması, Baskilli bir vatandaşın turistleri traktör kasasında bölgeye ulaştırma çabası karşısında para cezasına maruz kalması, ceza yazılan bölgenin Elazığ’da olmadığı iddiasıyla kesilen cezada açıkça Baskil yazmasıyla kamuoyunda gelinen nokta ve 2 kez batan tekne ile gündeme gelen kanyonlar, bu kez kendisine ulaşan yolların asfaltlandığı haberi ile gündeme geldi lakin işin aslının yine böyle olmadığı ortaya çıktı.

200 Metrelik Dev (!) Hizmet

BASKİLLİLER BIKTI, USANDI

2 yıldır asfalt ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasını bekleyen turizm sektörü işletmecileri ve Baskilliler, bu sezon ortasında artık çalışmaların tamamlanmasından umudunu kesmişti. Öyle ki görüşlerini aldığımız vatandaşlar, kendilerini sürekli ülkenin dört bir yanından insanların aradığını ancak arayanlara ne yazık ki “gelmeyin size mahcup oluruz” demek zorunda kaldıklarını belirtirken, 3 Vali, 4 Kaymakam döneminde ve 4 yıllık süre zarfında yapılamayan 5 kilometre  yol için tesellerinin  düştüğünü vurguladı.

5 KM YOL VE ALTYAPI VERİLEMEDİ

Gelinen noktada 3 Vali ve 4 Kaymakam döneminde asfaltlanamayan 5 km’lik yol, elektrik ve su gibi altyapı hizmetleri Baskilli ve Elazığlı vatandaşları canından bezdirirken tam da yaz sezonunun bitiminde ve yağışların başlayacağı bugünlerde İl Özel İdaresi’nin Drone ile çektiği ve yaklaşık 200 metrekarelik alanın düzeltilerek otopark olarak adlandırıldığı videoyu Elazığ Valisi Ömer Toraman paylaşınca, kamuoyunda yeniden bir heyecan oluştu. Vali Ömer Toraman’ın bahsettiği tesis ile ilgili bir bilgi veya görüntü ise videoda yer almayınca yine büyük bir beklenti ve merak durumu oluştu.

200 Metrelik Dev (!) Hizmet

GENÇ: “200 METRELİK BİR YOL DÜZELTİLDİ”

Hakimiyet Gazetesi, yapılan çalışmayı bölgeyi en iyi bilen isimlerden biri olan Akuşağı Köyü’nden Vehbi Genç’e sordu. Kanyonların keşfedildiği andan bugüne kadar süreci en yakından takip eden Genç, duyurulan çalışmanın kanyonlara sağladığı tek katkının düzeltilen 200 metrekarelik alan olduğunu belirterek asfaltlanan yolun zaten Keban yatırım programında yer aldığını söyledi. 

Genç, ayrıca kanyonların bulunduğu bölgede herhangi bir tesis çalışması olmadığını da belirtti. İşte o açıklama:

200 Metrelik Dev (!) HizmetGENÇ: “ARAÇLA GİDİLECEK YOL HALA ASFALTLANMADI”

Asfaltlandığı belirten yol ile ilgili bilgiler veren Vehbi Genç, şunları kaydetti: “Sayı Valimiz Ömer Toraman’ın sosyal medya hesabından açıkladığı yol aslında Topkıran Köyü ile Karabey Mezrası arasındaki yol. Yani kanyonların başlangıç noktası diyelim. Özel trekking sporcularının başlangıç noktasına kadarki yol. Kanyonlara araçla gidecek ziyaretçilerin kullanacağı yol değil. Asfaltlanan yoldan kanyonlara gitmek için yürümek isterseniz 5 kilometre  daha yürümek zorunda kalıyorsunuz.”

200 Metrelik Dev (!) Hizmet“2 YILDIR BİR ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI” 
Kanyonlarla ilgili hizmet beklentisinin 2 yıldır karşılanmadığını belirten Genç, açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü: “Bu asfaltlanan yol kanyonlara gidiş yolu olarak kullanılmayan bir yer. Asfaltlanan yol yaklaşık 1,5 km ve zaten Keban’ın yatırım programında vardı. Keban kendi bütün mezralarını asfaltlamıştı ve bu yılki programlarında da bu yol vardı. Kanyonlara yapılan hizmet sadece o yolun başlangıç noktasında 150-200 metrekare araçların durabileceği, park edebileceği genişletme çalışmasından ibaret. Geriye kalan kısmı ise altyapı ve diğer hizmetler olarak düşünüldüğünde, 2 yıldır bir çivi bile çakılmadı hiçbir yere. Sadece bu sene bir iki tane araç geldi yol genişletmesi adı altında 3-5 gün orada oyalandı, herhangi bir şey yapılmadı. Eskisi gibi yine çamura pisliğe ve hava koşullarına mahkûmuz yine. Her şey olduğu gibi duruyor.”

“DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK”

Bu çalışmanın kanyonlara olan ulaşıma hiçbir katkı sağlamayacağını belirten Genç; “Değişen hiçbir şey yok. Tabelayı ilk koyduğumuz yerden itibaren aynı stabilize yol olarak kalmaya devam ediyor. Sadece başlangıç noktasından Akuşağı’nın olduğu yerde yol çatallanıyor. Orada yol sağa ve sola gitmek üzere ikiye ayrılıyor. Sağdan giden yol Karabey Mezrası’na gidiyor ve başlangıç noktamız orası değil zaten. Başlangıç noktası bizim Akuşağı sınırından ve o yola da bir çivi bile çakılmadı” dedi. 

“HAVANDA SU DÖVÜLÜYOR”
Tesisle ilgili bir çalışma olmadığını, geçtiğimiz yıl bir ihale süreci başlatıldığını ancak sonuç alınamadığını belirten Genç, açıklamasının devamında: “Orada tesisle ilgili bir çalışma olmadığını düşünüyorum. En son bir hafta önce gittim ve hiçbir çalışma yoktu. 1 hafta içinde başlangıç yapıldıysa ki sanmıyorum herhangi bir tesis yok. Geçen yıl Valimiz giden Kaymakamımıza sorumluluk verdi. Kaymakam Bey de  alelacele burayı ihaleye çıkardı. Ancak ihale şartnamesinde hiçbir şey belli değil. Batan tur gemisinin onarım ve diğer masraflarını da içeren bir şartnameydi. Tesisin yapımı, elektrik getirilmesi gibi konular firmaya yüklenmişti. Düşünün 5 km uzaklıkta elektrik var her şeyden öte bu elektrik nasıl oraya getirilecek. Yani durumun özeti havanda su dövmek. Herhangi bir tesis herhangi bir çalışma ortada yok” ifadelerine yer verdi.”

YETKİLİLER TESİS YAPILACAĞINI AÇIKLAMIŞTI 

Tesisle ilgili sezon başında Hakimiyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Enes Yılar’ın bilgi almak için ulaştığı İl Özel İdaresi yetkilileri, sezon başlamadan gerekli ulaşım ve altyapı hizmetinin tamamlanacağını ve tesis için ihale sürecinin başlatılacağını belirtmişti. Ancak sezonun bitmesiyle bugüne kadar yapılan tek çalışma ise 200 metrekarelik alanın düzeltilmesi olarak kayda geçti.

VALİ TORAMAN’A YANLIŞ BİLGİ Mİ VERİLDİ? 

Vehbi Genç’in herhangi bir tesis çalışması olmadığı iddiası ve kanyonlara ulaşımda hiçbir katkı sağlamayacak bir yolun asfalt çalışmasının hem de Keban ilçesi  yatırım programında yer aldığı iddiasıyla kanyonların gündeme gelmesi ve bunun paylaşımının yapılması akıllara geçmiş dönemdeki gibi hatalı bilgilendirmeler mi yapılıyor sorusunu getirdi.

KAMUOYUNDA BÜYÜK BİR MERAK OLUŞTU

1,5 km yolun asfaltlanması ile 200 metrekarelik alanın düzeltilmesi şeklindeki bir çalışmanın dron görüntüleri eşliğinde sunulmasının yanında Saklıkapı Kanyonu’na 5 km ve +2 Km Karaleylek Kanyonu’na olmak üzere toplam 7 km olan ve hâlihazırda stabilizesi yapılmış bir yolun 2 yıldır asfaltlanamamasının ve 150 metrekare olumsuz hava koşullarından sakınma alanı olarak kullanılabilecek bir alan ve 1 mescit ile tuvalet yapımı gibi basit hizmetlerin şehre kazandırılamamasının nedenleri kamuoyunda ciddi bir merak oluşturdu.