1, 4'ten Büyük Olunca

Yüksek Seçim Kurulu, 2020 yılı nüfus bilgilerine göre milletvekili sayısını yeniden hesapladı.

1, 4'ten Büyük Olunca
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile bazı illerin milletvekili çıkarma sayılarında değişikliğe gitti. 

Mersin'in çıkaracağı milletvekili sayısı bir artarak 12'den 13'e ve Tunceli'nin çıkaracağı milletvekili sayısı bir artarak 1'den 2'ye çıktı. İstanbul'un çıkaracağı milletvekili sayısı 98'den 97'ye ve Bayburt'un çıkaracağı milletvekili sayısı 2'den 1'e düştü.

YSK’nın 2020 nüfusuna dayanarak yaptığı hesaplama sonucu Elazığ’ın milletvekili sayısı değişmedi ve 5 olarak kaldı.

İşin ilginci ise sayının geçmiş dönemlerde olduğu gibi verilen göç dolayısıyla 5’ten 4’e düşmeyip 5 olarak kalması kamuoyunda herhangi bir olumlu yansıma bulmadı. Hatta bu haberi birlikte izlediğimiz çok sayıda arkadaşın dilinden “keşke 4’e düşseydi. 5 tane olacağına bir olsun ama milletin vekili olsun” cümleleri döküldü.

Arkadaşların dilinden düşen bu cümle aslında şehrin genelinde yaygın olan ve kabul gören bir anlayış. Vatandaşı bu noktaya getiren elbette hükümetler değil, milletvekillerinin bizzat kendileri.

Halkın yanında olmak yerine karşısına geçip fırça atan, teste tabi tutan, yaşanan sorunları görmezden gelip çözüm konusunda etkisiz eleman olan, temsil etikleri misyonun halkla birlikte siyaset yapma geleneğine karşın, lobi ve klik siyaset anlayışını benimseyip 60 kişilik bir çemberde kaybolan isimlerin milletvekili olarak varlıkları ile yoklukları arasında bir fark görmeyen vatandaşlar için matematiksel olarak 4’ün 1’den büyük olmasının bir anlamı da yok faydası da...

Halka göre marifet sayıda değil, yaptıkları hizmette. Sayıda değil fonksiyonda asıl marifet.