YÜZDE 1 DEMEYİN

YÜZDE 1 DEMEYİN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erken seçim tartışmalarının gündemden düşmediği bu günlerde Avrasya Araştırma, yapmış olduğu son anketin sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Anketten çıkan sonuçlara göre; AK Parti, MHP ve BBP'nin oluşturduğu Cumhur İttifakı yüzde 42.71 oy alırken; CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi'nden oluşan Millet İttifakı ise yüzde 40.65 oy alıyor.

Ankette en dikkat çeken kısım ise Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın aldığı oy oranı… Yapılan ankete göre; bu iki ismin oluşturduğu ittifak yüzde 5.44 oy alıyor. Cumhur İttifakı'nın yüzde 42.71, Millet İttifakı'nın ise yüzde 40.65'lik kesimin desteğini aldığı anket sonucuna göre; Davutoğlu ve Babacan'ın seçimden sonraki tavrı Türk siyasetinde taşları yerinden oynatacak.

Bu tabloyu Ak Parti’li siyaset uzmanlarının iyi okuması lazım. Artık yüzde birin bile belirleyici olduğu bir seçim sistemimiz var. İttifaklar en düşük oya sahip siyasi partileri bile değerli ve belirleyici kılmış durumda.

Ak Partiden farklı partilere kaçan oyların sebebi üzerinde durmak ve bunun önüne geçmek gerekiyor. Olay sadece Tayyip Erdoğan düşmanlığı ve karşıtlığı olmayabilir.

Ak Parti’yi bu noktaya getiren samimi tabanın kırgınlıkları ve üzüntüleri var. Örneğin İstanbul Sözleşmesi, gereksiz bir şekilde ve inadına hala yürürlükte tutuluyor. Bundan kaynaklı belki yüzde 10’lar kırgın.

İstanbul’un fetih gününde Ayasofya’da Fetih Suresi okutmak elbette güzel ama bu yetmiyor işte tabanın kırgınlığını izale etmeye.

Ak Parti kendisi bir anket yapmalı. Ama bu anket oy oranını tespit için değil, “taban bizde ne bekliyor, hangi adımları atamlayız, işsizlikle ilgili ne yapmalıyız? ” gibi sorulara cevap arayan bir ankete olmalı bu araştırma. Bekliyoruz.