Muhammed KURŞUN

Ben Yaptım!

Muhammed KURŞUN

‘BEN’ kelimesinin açtığı kapı egodur. Egonun, bireyi diğerlerinden ayırt eden göreceli, soyut bir varlığı vardır. Ayrıca ego insanın özne boyutunu tanımlayan irade olduğu için bilinç ve vicdanı ön plana koymaktadır. Ego, tutkuları, dürtülerini ve iç isteklerini içe alan bir komplekstir.

Tehlikeli bir kelime olan ‘BEN’ elbette kullanırken dikkat etmek gerekir. Yüce Allah ayetlerinde aracısı olan konularda ‘BİZ’ kelimesini kullanmıştır.

 "Bana dua edin, icabet edeyim." (Mü'minûn, 23/60) kullanılan aracısız durum söz konusu iken "Kur'ân'ı kesinlikle biz indirdik, elbette onu yine biz koruyacağız." (Hicr, 15/9) aracılı olduğundan (Meleklerin şahitliği) Yüce Allah ‘BİZ’ kelimesini kullanmıştır.

Unutulmamalıdır ki¸ “Biz” tabiri meliklerin ve sultanların tabiridir. Onlar sözlerine ya da mektuplarına başlarken “Biz ki…” diyerek başlarlar. Zaten ‘BİZ’ kelimesinde haşmet ve büyüklük vardır.

Geçtiğimiz günlerde bir TV kanalında konuk olan belediye başkan adaylarının birinin programına denk geldim. Sanırım adayı çok kızdırmış olmalıdırlar ki; belediye başkan adayının yaklaşık 5 dakika üst üste sıralayarak “ben yaptım, ben açtım, ben getirdim, ben verdim, ben aldım” ifadelerini hayretle ve şaşkınlıkla izledim. İnanın ki çok üzüldüm ve bu ifadelerin istem dışı olduğunu, öfke karşısında kontrolsüz sarf edildiğini düşündüm. Zaten aksi durumda Kârûn’dan ne farkı olur ki!

Sıklıkla dile getirdiğim bir mevzu var özellikle öfke kontrolü…

Öfke, diğer tüm duygular gibi bir işarettir ve duygusal olarak ortaya çıkan bir tepkidir. Aşırı gergin ruh hali ile birlikte günlük yaşantımızda hepimizde olan bir mevzudur. Lakin bunu kontrol altına almamız elzemdir aksi halde sonuçları olumsuz olacaktır.

Belediye başkan adayının bu konuda kamuoyuna bir açıklama yaparak kişiliğine erdemdik kazandıracağı kanısındayım. Yoksa benlik duygusu Allah muhafaza kibre ve yüksek egoya sahip bırakacaktır.

Hülasa, iki alternatifiniz var. Ya sizi Ego ikna edecek ve kibre adım atacaksınız ya da siz egoyu ikna ederek meliklerin ve sultanların tabirini tutmayı başaracaksınız. Sen ben yokuz. Biz varız velhasılıkelam…  

Yazarın Diğer Yazıları