Cemil TURGUT

Yerel Seçimlere Yönelik Değerlendirmeler

Cemil TURGUT

Bilindiği gibi 31 Mart 2024 tarihinde tüm Türkiye'de olduğu gibi ilimizde de yerel seçimler var. Beş yıl çabuk geçti desek yeridir. İşte yine yerel seçimler geldi çattı.

Önceki yerel seçimde Ak Parti büyük bir hezimet yaşamış ve başta İstanbul ve Ankara olmak üzere neredeyse büyük şehirlerin tamamında yerel seçimleri kaybetmişti. Kanaatimiz odur ki önceki yerel seçimlerde parti felsefeleri ya da eğilimleri çok da belirleyici olmadı. Zira bir önceki seçimler bize gösterdi ki vatandaş şehrine kimin hizmet edeceğine yoğunlaştı. Nitekim bir önceki dönem İstanbul seçimlerini kazanan şahsa baktığımızda bunu açıkça görebiliriz. Vatandaş CHP’nin başarısından ya da iyi siyaset yapmasından değil de şahsa yoğunlaşarak bir tercihte bulunmuştu.

Vatandaşımız sonraki yıllarda sosyal, yazılı ve görsel medyayı siyasi tercihlerini değiştirecek kadar aktif kullanmaya başlayınca, yerel seçimlerin de çehresi değişti. Daha çok hizmet belediyeciliği ön plana çıktı.  

Ak Parti de Pazar günü ilan ettiği adaylarla bu yerel seçimlerde şahıslardan çok kimlerin hizmet yapabileceğine odaklanmış gibi. Bazı illerde yeni adaylarla yola devam diyen Ak Parti, başta ilimiz olmak üzere birçok ilde tecrübeyi tercih ederek eski başkanlarla yürümeyi seçti. Dolayısıyla bu dönemki yerel seçimlerin de hizmet belediyeciliğine önem verenlerin başarılı olacağı bir seçim olacağı görülmektedir. Özelde ilimize baktığımızda da yerel seçimlerin hizmet belediyeciliğini esas alacağını söyleyebiliriz.

Eskiden belediyelerin seçime yakın su, kanalizasyon ve yol çalışmaları gibi yer altı ve yer üstü faaliyetleri vatandaşta tepkilere neden olurdu. Oysa şimdilerde bu tür çalışmalardan övgüyle söz edilmektedir. İlimizde son aylarda bu çalışmalara hız verildi ve vatandaş bu durumdan memnun. Sonuçta kendisine hizmet için bu çalışmaların yapıldığının farkında.

Bu süreçte hem tüm Türkiye'de hem de özelde ilimizde vatandaş ile siyasi partilere düşen ise  31 Mart yerel seçimlerini kırmadan, dökmeden, kavgasız, gürültüsüz kısaca suhuletle tamamlamak ve kazananı tebrik etmek olmalıdır.

Şehrimizin problemleri esasında bellidir. Öncelikle depremlerden dolayı yapı stokuna dikkat ederek depreme dayanıklı binalar ve trafik çilesini ortadan kaldıracak alt ve üst geçitli kavşaklar ile alternatif ana arter yollar yapılmalıdır. İnsanımızı eğitecek ve işsizliğe çözüm üretecek program ve projelere çok çok önem verilmelidir.

DSİ de dahil olmak üzere il müdürlüklerinin şehrin dışına çıkarılması için hükümet nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmalı ve şehrin gelişiminin önü açılmalıdır.

İlimizde şu an itibariyle belli olduğu için Ak Parti adayına başarılar dileriz. Diğer partiler de elbette adaylarını açıkladıklarında aynı temennimiz onlar için de olacaktır. Fakat hangi parti kazanırsa kazansın ilimize yapacağı hizmetlere odaklanmalı ve mahalle, sokak, cadde ayrımı yapmadan şehrin her tarafına hizmet götürmelidirler.   

Yazarın Diğer Yazıları