Cengiz GÜLAÇ

BİLAL ÇOBAN SÖYLEDİĞİNİ YAPABİLİR Mİ?

Cengiz GÜLAÇ

            Yerel seçimler yaklaştıkça adaylar sahaya inmeye başlayacaktır. Seçimlere 3 aydan fazla bir süre kaldığı için adaylar da haklı olarak halen daha tempoyu artırmadı.

            Her üç belediye başkan adayına, Sayın Şahin Şerifoğlu’na, Sayın Bilal Çoban’a ve Sayın Ali Şekerdağ’a karşı eşit mesafede olduğumu biliyorsunuz. Hele bir yola çıksınlar, kendilerini anlatmaya başlasınlar, bizler de anlatacakları şeylere göre fikir beyan ederiz…

            Ancak adaylar vaatlerini anlatmaya başlamadan önce küçük bir uyarıda bulunayım ki, sonra neden eleştiriyorsun demesinler.

            İlk ciddi vaat adaylardan Sayın Bilal Çoban’dan geldi. Sayın Çoban kapatılan Eğitim ve Araştırma Hastanesinin 1 Nisana kadar amacı dışında kullanılmaması için müracaat ederek bu tarihten sonra hastanenin belediye hastanesi olarak kullanılması talebinde bulundu.

            Ciddi bir vaat olduğunu kabul edelim! O bölgede bulunan esnafın, vatandaşın çok hoşuna gitmiştir. Ki, hastane kapatılınca gerçekten mağdur oldular…   

            Belediye hastanesi talebi oy devşirmek için verilen bir söz mü, yoksa içi dolu bir vaat mi, hep birlikte bir bakalım…


  1. Eski hastanenin tahsis yetkisi kime ait? Bakanlığa mı, valiliğe mi?

  2. Hastanenin bulunduğu arazinin değeri çok yüksek. İlgili kurum her neresiyse, belediyeye tahsis edildiğinde bir bedel karşılığında mı olacak, yoksa bedelsiz belediyeye tahsis hukuken mümkün mü?

  3. Bir bedel söz konusu ise, belediye milyonlarca dolarlık bu bedeli ödeyecek güce sahip mi?

  4. Belediyeye tahsis edildiğini düşünecek olursak, belediyenin hastane işletme yetkisi mevzuatta var mı?

  5. Hastaneye alınacak malzemelerin bedeli de milyonlarca doları bulacaktır. Belediye bu bedeli karşılayabilir mi?

  6. Belediye hastanesinin kurulduğunu düşünelim… Çalışacak personelin maaşı nasıl karşılanacak. Sayısı binleri bulacak doktor, hemşire, hasta bakıcı, hizmetli vs. için her ay trilyonlarca lira maaş ödemesi nasıl yapılacak?

  7. Belediye hastanesinde muayene, ameliyat gibi konular bir bedel karşılığı mı olacak, yoksa ücretsiz mi olacak?

  8. Hizmetlerde bedel alınacaksa, belediye hastanesi de özel hastane olmayacak mı? Bu durumda şehirde yeterince özel hastane varken, bu hizmete gerek kalacak mı?

  9. Bedel alınmayacaksa bütün bu masrafın altından belediye nasıl kalkacak?

  10. Son olarak Türkiye’de benzer bir uygulama yapılmış mı hiç? Yani Sağlık Bakanlığınca belediyelere devredilen bir hastane var mı?

Soruları artırmak mümkün…

            Sayın Çoban valiliğe tahsisi durdurmak için başvururken belediye hastanesini kurmak için altyapısının hazır olduğuna dair de bilgi vermiş olsaydı bu soruları sormak zorunda kalmazdık. En azından içeriğe bakar ve tatmin edici bilgiler varsa soru sormak yerine belki de destek olurduk.

            Ama olmama ihtimali hayli yüksek bir vaatle oy devşirmenin seçmen nezdinde karşılığı olsa da, uzun vadede siyasetçiyi yıpratma ihtimali de var.

            Yarın Allah nasip eder de Bilal Bey seçimi kazanırsa belediye hastanesi vaadi iyi bir çalışma yapılmadığı için gerçekleşmezse, üretilecek mazeretlerde en azından kendisine bu yazı hatırlatılabilir!

            Bu arada, Bilal Bey talebine ilişkin hazırlığını arzu ederse köşemde paylaşabilir. Takdir kendisinin. Cevap hakkını kullanmak isterse her zaman köşemde cevaplarını yayınlamaya hazırım.

            Seçim hararetlenmeden güzel bir örnek oldu aslında. Adaylar ne söylersek mubahtır diyemeyecektir. Belli ki birileri söylediklerinizi analiz ediyor!

            Ben adayların yerinde olsam seçmene söz verirken ayağı yere değmeyen projeler yerine, basit ama şehrin ve belediye imkânlarının gerçeğine uygun vaatlerde bulunmayı tercih ederim.

            Zira seçmen ne söz verdiğinizden çok, sizin duruşunuza, güvenirliliğinize, samimiyetinize göre oy verecek. Zaten söyledikleriniz çoğunluğun hiç umurunda olmayacak ve sandığa gidip siyasi meşreplerine göre oyunu kullanacaklar…

            Anlayacağınız uçmaya gerek yok!

           

Yazarın Diğer Yazıları