'SÖZ VERİYORUM'

KÜRESEL ISINMA, TARIM ARAZİLERİNİN YOK OLMASI VE YAŞANAN PANDEMİ SÜRECİNDE DAHA DA STRATEJİK BİR KONUMA YÜKSELEN GIDA KONUSUNDA TARIM BAKANLIĞI HAREKETE GEÇTİ. 'GIDANI KORU, SOFRANA SAHİP ÇIK' PROJESİ KAPSAMINDAKİ 'SÖZ VERİYORUM' KAMPANYASI İLE İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLMEYE ÇALIŞILACAK. KAMPANYAYA VATANDAŞLAR İLE BAŞTA ELAZIĞ BELEDİYE BAŞKANI ŞERİFOĞULLARI OLMAK ÜZERE İL YÖNETİCİLERİ DE DESTEK VERİYOR

'SÖZ VERİYORUM'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda israfı konusunda tüketiciyi ve tüketenleri bilinçlendirmek amacıyla  "Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık" projesi kapsamındaki "Söz Veriyorum" kampanyası başlattı.

Proje ile dünyaya örnek olacak ve oluşturulan farkındalık çalışmalarıyla milyonlarca insanın dikkatini çekmek hedefleniyor.

20 BİN YILDA 50 CM’LİK TOPRAK

Kampanya dolayısıyla tarım ve gıdanın önemine değinen Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Tarım yapılabilir 50 santimetrelik (cm) bir toprak, ortalama olarak 20 bin yılda, yani 7,3 milyon günde oluşuyor. Ana besin kaynaklarımızdan birisi olan buğday, 9 ayda, yani 270 günde hasat ediliyor. Bir insan, açlığa su varsa 56 gün, su yoksa 14 gün dayanıyor. Gıda üretim kaynakları milyonlarca günde oluşuyor ve üretim yüzlerce günde yapılıyor. Gıdanın ortaya çıkış öyküsünü ne kadar iyi bilirsek elimizdekinin değerini o kadar iyi anlarız ve anlatabiliriz." ifadelerini kullandı.

KRONİK AÇLIK TEHLİKESİ

Pakdemirli, bugün 7,8 milyar olan dünya nüfusunun,  30 yıl içerisinde 10 milyar olacağını aktararak, "Gıda talebine dayalı üretim artışı olarak da en azından yüzde 60 daha fazla gıdaya ihtiyaç olacak. Bu nasıl karşılanacak? Hem üretimi artırarak hem de gıda kayıp ve israflarını azaltarak karşılayabiliriz. Bugün yeni bir rakam vereceğim. BM'nin Temmuz 2020'deki son raporuna göre, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını 2020 sonu itibarıyla dünyada 130 milyon kişiyi daha kronik açlığa mahkûm edebilir." şeklinde konuştu.

YÜZDE 14’Ü YOLDA ÇÜRÜYOR

Bekir Pakdemirli, tüm lojistik süreçleri içerisinde gıdanın yüzde 14'ünün kaybedildiğini ve bunu çözmek için birçok çözümle ilgili çalışmanın bakanlık ve dünyanın bütün ülkeleri tarafından yapıldığını anlattı.

Pakdemirli, gıda israfı konusunda daha fazla bilinçlendirme, tüketiciyi ve tüketenleri bilinçlendirme kampanyasının yapılması gerektiğine işaret ederek, "Gıda okuryazarlığı son derece önemli. Gerçekten bir markete girildiğinde, gıdanın ele alındığında neyle karşı karşıya kalındığını, neyi tükettiğini, ne kadar alması gerektiğini ortalama bir vatandaşımızın biliyor olması ve çok iyi takip etmesi lazım. Bakanlığımızda Tarım ve Orman Akademisi var. Burada önümüzdeki günlerde gıda okuryazarlığına ait de çeşitli dersler veriyor olacağız." dedi.

"EBA TV' DE DERS KONUSU

Kampanyaya ilişkin özel bir web sitesi oluşturulduğu bilgisini paylaşan Pakdemirli, "Toplumun her kesiminin destek vereceği güçlü bir iletişim süreci yürütülüyor. EBA TV'de özel ders olarak müfredata giriyor. 'Sofranasahipcik.com' adresine girip gıda kaybı ve israfına karşı mücadele edeceğimize söz vereceğiz." diye konuştu.

Toplumun tüm kesimini "Söz Veriyorum" kampanyasına katılmaya davet eden Pakdemirli, bu kampanya ile 2 milyon kişiyle dünyada çevrim içi olarak en çok imza atılan kampanya rekoru kırmayı hedeflediklerini kaydetti.

3 GIDANIN BİRİ ÇÖPE GİDİYOR

Başarılı kampanyalar yürütme konusunda Bakanlığın gayretlerini sürdürdüğüne işaret eden Pakdemirli, "Geçen yıl Geleceğe Nefes çok başarılı bir kampanyaydı. Bu sene de yine toplumsal bilinci ve farkındalığı artırmak maksadıyla 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' sloganıyla bir kampanya başlattık." dedi.

Dünya ve Türkiye'de gıda üretimi ve israfının fazla olduğunu belirten Pakdemirli, şunları kaydetti:

"Üretilen her 3 gıda maddesinden birini maalesef çöpe atıyoruz. Örnek verecek olursak, evimize 3 ekmek alıyorsak bir tanesini maalesef çöpe atıyoruz veya toplam tarım paydaşları sektörü 20 milyon tonun üzerinde buğday üretiyorsa biz bunun 3'te birini çöpe atıyoruz. Buradaki kayıp ve israfları önlemek, tüketiciyi bilinçlendirmek maksadıyla aslında bu yola çıktık.”dedi.

HERKESTEN SÖZ İSTİYORUZ

Halkımızın 'www.sofranasahipcik.com' adresinden kampanyaya katılabileceklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, şunları söyledi: “Buraya milletimiz, vatandaşlarımız giriyor. İsim, soy isimlerini ve şehirlerini giriyorlar ve diyorlar ki 'evet, ben söz veriyorum,' Böylelikle kampanyaya milyonlarca insanımız bir şekilde sahip çıkmış oluyor. Kampanya, diğer taraftan sosyal medya ve sosyal mecra kanallarından da tanıtılıyor. Hızlı bir şekilde bu konuyla ilgili farkındalığın artması ve hem de burada bir dünya rekoru kırılması hedefleniyor. Tabii ki dünya rekorunu kırmak, 'bir rekor kıralım' maksadıyla değil, olabildiğince fazla insana ulaşıp özellikle gıdamızı korumakla ilgili farkındalığı artırmaktır."

 

TARIM, SAVUNMADAN  DAHA ÖNEMLİ

'Kovid-19 sürecinde insanlarımızın gıdanın önemini daha çok anladıklarını ifade eden Bakan Pakdemirli, “Biz hep 'tarım, savunma sanayisinden daha önemlidir' diyorduk. Şimdi hakikaten bunu anladılar. Uçaklarınız olabilir, füzeleriniz olabilir, birçok şeyiniz olabilir ama eğer onu uçuracak olan insanlar açsa uçurma imkânınız yok. Bu yüzden gerçekten böyle zamanlarda tarımın çok stratejik olduğu, en az bir savunma sanayi kadar önemli olduğu ortaya çıkıyor. Biz de bu maksatla bunu ertelemek istemedik." ifadelerini kullandı.