SİYASET, BÜROKRASİYE İLGİSİZ KALAMAZ

İL ÖZEL İDARESİ ŞİRKETİNDE İSTİHDAM EDİLECEK  48 PERSONELİN ALIM ŞEKLİ ETRAFINDA OLUŞAN TARTIŞMALAR DEVAM EDİYOR. 3 BÜROKRATIN GÖREVDEN ALINMASININ ARDINDAN AK PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİ İLE CHP MİLLETVEKİLİ EROL ARASINDA 'BÜROKRAT ATAMA VE GÖREVDEN ALMA YETKİSİ KİMDE?' TARTIŞMASININ DA FİTİLİNİ ATEŞLEDİ.

SİYASET, BÜROKRASİYE İLGİSİZ KALAMAZ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İl Özel İdaresi'nde  istihdam edilecek 48 personel alım usulü etrafında başlayan tartışma devam ediyor.

Personelin kura yöntemi ile alınacağı ilanı ve gerçeğine rağmen şehirde oluşan “ siyasi referans ve torpil” iddiaları hem kamuoyunda hem de milletvekilleri arasında karşılıklı iddia ve ithamlara sahne olmuştu.

AK PARTİLİ MİLLETVEKİLLERİ: “ORTAK KARAR”

Personel alımları ile ilgili olarak önce alım şekli ve metodu etrafında başlayan tartışma; önce iki şube müdürünün,  ardından da Genel Sekreter Sabuncu’nun görevden alınması ile farklı bir noktaya gelmiş  ve “bürokratları kim atar? Kim görevden alır ?” konusuna kilitlenmişti.

Ak Partili  milletvekilleri yaptıkları açıklamalarda il özel idare genel sekreteri Mehmet Sabuncu’nun il valisi ile milletvekillerinin ortak kararıyla  alındığını ifade ettiler.

CHP MİLLETVEKİLİ EROL: “GELENEK AYAKLAR ALTINDA”

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Ak Parti Elazığ Milletvekili Sermin Balık’ın “Özel İdare  Genel sekreterinin görevden alınması Vali beyin ve 4 vekilin ortak kararıdır” sözüne karşılık önemli açıklamalarda bulundu.

Elazığ'da yaşanan olayların vahim ve devlet gelenekleri ile bürokrasinin nasıl ayaklar altına alındığının göstergesi olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Gürsel Erol, Elazığ'da siyasetin de ticaretin de kamuya yatırımlar ile personel alımlarının da tekelleştiğini iddia etti.

Milletin milletvekili olarak kimsesizlerin kimsesi olmaya devam edeceğini ve bu işlerin bundan böyle devam etmeyeceğini ifade eden Erol, Sermin Balık’ın açıklamasını cumhurbaşkanına göndererek milletvekillerinin Elazığ'daki siyaset anlayışını anlatacağını belirtti.

LİYAKAT VURGUSU

Siyasette mevki ve makam sahip olmak için çoğu zaman bilgi birikimden ziyade referansların da önemli olduğunu, ancak kamuda yönetici olmak için siyasi referansın tek başına yeterli olmadığını, yılların bilgi birikimi ile atanılacak göreve kamu görev sürenizin önemli olduğunu ifade eden Erol, siyaset kurumunun eşitler arasından liyakat esasına göre bir bürokratı atama hakkına sahip olduğunu ancak bir millletvekilinin kamuoyuna açıklama yaparak “vali bey ve 4 milletvekili yöneticilerin alınmasına karar verdik” diyemeyeceğini belirtti.

SİYASET ATAMALARDA BELİRLEYİCİDİR

Halka hizmet veren tüm kurumların yaptığı ve yapamadığı çalışmaların faturasının seçimlerde siyasetçilere kesileceğini belirten vatandaşlar, hesabı verecek olan kurumun elbette ki bu atamalarda etkili olacağını, bu görevi  hiç bir hesap verme sorumluluğu ve halkın sandıkta hesap sorma imkanının olmadığı, il yöneticilerine bırakılmadığını, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de teamüllerin böyle oluştuğunu ifade ettiler.

SİYASET HEM REKABET EDER HEM DENETLER

Ülkeye hizmetin halktan aldığı yetki ve vize ile tek sorumlusunun seçimlerden galip çıkan siyasi iktidarda olduğunu belirten vatandaşlar, siyasi kurumların, başarı sağlamak ve halk desteğini artırmak için bürokrat atamalarını kendi uhdesine almalarında herhangi bir yanlışlık olmadığını,  iktidarların bu konuda fedakarlık yaparak çalışma performansı ortaya koyan bürokratlar ile çalışmasından daha doğal bir şey olmadığını ifade ediyorlar.

KILIÇDAROĞLU’NU VALİ Mİ ATADI?

Gürsel Erol’un bürokrat atama ve görevden alma konusunda siyaset kurumunu yok saydığını ifade eden vatandaşlar, geçmişte SSK Genel Müdürlüğü yapan Kemal Kılıçdaroğlu’nu hangi iradenin atadığını sordular. Başarı ve kamuoyundan destek gören hizmetler için iktidarın bürokrat atamasının örneklerinin her zaman görüleceğini ifade eden vatandaşlar bu uygulama geleneğinde valilerin dahlinin olmadığını en çok da gençlik yıllarından itibaren siyasetin içinde olan ve bir çok siyasi görevlerde  bulunan CHP milletvekili Gürsel Erol’un bilmesi gerektiğini ifade ettiler.

SİYASET “DURUŞ”SERGİLEMİŞTİR

İl özel idareye personel alımı etrafında oluşan yanlış  bilgi ile kamuoyunda milletvekilleri ve siyasiler etrafında oluşturulmaya çalışılan algı operasyonuna siyasetin doğru bir refleks göstererek birtakım adımlar atmasının doğru bir karar olduğunu belirten vatandaşlar, bu adımla tüm önyargıların sona erdiğine vurgu yaptılar.

EROL, MOĞOLTAY’I UNUTMUŞ OLAMAZ

CHP Milletvekili Erol’un Ak Partili milletvekillerine çok gördüğü bürokrat atama ve görevden alma yetkilerini geçmişte bakanlık yapmış kendi zihniyetindeki Mehmet Moğoltay’ı unutmasının mümkün olmadığını ifade eden vatandaşlar; “Bakanlıga solcuları ve partililerimizi almayıp ülkücüleri mi alacağız ?” beyanı medyada uzun süre konuşulan Moğoltay için neler söyleyeceği merak ediliyor.

Özel idareye alınacak personel için kura çekiminin esas olacağını açıklayan Ak Partili milletvekillerine karşın, Erol’un da mensup olduğu siyasi geleneğin farkının çok net olduğunu belirten vatandaşlar, Ak partili milletvekillerine yalan iddialarla haksızlık edildiğini ifade ediyorlar.

ÖZEL İDARE ŞEHRİN HER NOKTASINA HİZMET EDEN BİR KURUMDUR

İl özel idaresinin tıpkı belediyeler gibi görev sahası içinde kalan  köy ve mezralara hizmet eden, meclis üyeleri siyasi bir kimlikle ve beş yıllığına seçilen, tüm karar ve uygulamaları siyasi parti etiketi ile halk tarafından seçilen  meclis üyelerinin onayından geçen ve beş yıl sonra günahının da sevabının da hesabının siyasi mekanizmaya sorulduğu bir kurumdur.

Aldığı ödeneği şehrin en ücra noktasına bile adil ve şeffaf olarak götürmek gibi bir sorumluluğu olan kuruma ataması yapılacak bürokratın çok siyasi olmasa bile sahadan gelen taleplerin biriktiği siyaset kurumuna ve siyasetçilerle koordineli çalışması gerekmektedir.

SİYASETÇİLER İTİBARSIZLAŞTIRILIYOR

Siyasetin, halkın teveccühü ile halktan aldığı yetkiyi kullanıp yine halka hizmet etme aracı olduğuna vurgu yapan vatandaşlar, son günlerde bürokrasinin hataları, hantallıkları ve basiretsizliklerinin faturasının hiç de hak etmedikleri halde siyaset kurumu ve milletvekillerine çıkartıldığını ifade ediyorlar.

YANLIŞLARA İFTİRA ETMEDEN DİKKAT ÇEKİLMELİ

Siyaset kurumu ve milletvekillerinin hata yapabileceklerine, görevlerini eksik ve yeterince aktif yapmadıklarına dikkat çekilebileceğine vurgu yapan vatandaşlar, milletvekillerinin şehre yeni yatırımların çekilmesi yönünde çalışma yapmaları ve bunu somut örneklerle    şehre yansıtmaları konusunda çalışmalarının takip edilmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar.