Ramazan 29. gün menüsü

Ramazan ayının son gününde, Elazığ mutfağının birbirinden farklı lezzetlerini soframızda ağırlıyoruz. Adı kadar tadı da eşsiz 'Harput Köftesi', yoğurt, yufka ve tereyağının eşsiz buluşması 'sırın', tadıyla damakta tat bırakan patlıcan söğürtme ve kayısı hoşafı...

Ramazan 29. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İftar Menüsü

Harput Köfte

Malzemeler:

300 gram yağsız kıyma

1,5 çorba kasesi köftelik bulgur

1 adet büyük kuru soğan(rendelenmiş)

1 adet yumurta

Kuru reyhan

Maydanoz (ince ince kıyılmış)

3 yemek kaşığı domates salçası

Tuz

Karabiber

Kırmızı biber

1 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılış: Yağlar ve 1 yemek kaşığı salça haricinde bütün malzemeler karıştırılarak 25-30 dakika kadar suyla yumuşatılarak yoğurulur. İstenilen şekil verilir.Tencerede salçayla yağ kavrulur. Su, kuru reyhan, tuz da eklenir. Kaynamaya başlayınca köfteler içine atılır. 15 dakika pişirilir.

Sırın

4 su bardağı un

1. 5 su bardağı ılık su

Büyük bir kase yoğurt

2 diş sarımsak

3 çorba kaşığı tuzlu tereyağı

Tuz, kırmızı pul biber

Yapılış: Unu hamur yoğurma kabına alınır. Ortasını havuz gibi açıp tuz ve su ilave ederek yavaş yavaş yoğurulur. Hamurdan bezeler koparıp orta kalınlıkta yufkalar açılır. Yufkaları tavada ya da sacda arkalı. Önlü pişirilir. Rulo şeklinde sarıp 3 cm arayla hepsini kesilir. Ruloları dik olarak geniş ve derin kenarlı bir kaba yan yana sıkıca dizerek yerleştirilir. Bir yandan da sarımsakları ezip yoğurtla güzelce pürüzsüz olana kadar çırpın tuzunu da eklenir. Rulo yapılan yufkaların üzerine dökülür. Tuzlu tereyağı bir tavada pembeleşinceye kızdırılır. Yağa pulbiber eklenerek yoğurdun üzerine dökülür.

Patlıcan Söğürtme

Malzemeler:

3 adet közlenmiş patlıcan

3 4 diş sarımsak

Yarım çay kaşığı tuz

3 yemek kaşığı sıvı yağ

Yarım çay kaşığı karabiber

Bir tutam maydanoz

Yapılış: Patlıcanları közleyip soyup doğrayalım bir kenara alınır. Ardından sarımsağı sıvı yağ ile tavaya alıp, 2 – 3 dakika orta ateşte kavurulur.  Patlıcanlar, tuz, karabiber de eklenip karıştırılıp ocaktan alınır. Servis tabağına alınınca üstüne maydanozu eklenir.

Kayısı Hoşafı

Malzemeler:

600 gram kuru kayısı

1 su bardağı toz şeker

2 litre su

2 adet karanfil

1 adet limon tuzu (küçük bir parça)

Yapılış: Zedeli kısımları varsa ayıkladığınız kayısıları bol suda yıkanır. Bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye kesilir. Büyüklüklerine göre dört eşit parçaya ayırılır. Su ve toz şekeri tencereye alınıp karıştırdıktan sonra kaynamaya bırakılır. Kaynamakta olan suya doğranmış kayısı, karanfil ve limon tuzunu katılır.

Kayısılar yumuşayana kadar yaklaşık 10-15 dakika kısık ateşte kaynatılır. Soğuk servis edilir.