Ramazan 27. gün menüsü

Ramazan ayının 27. gününde kebapseverlere göre bir menü sofralarda yer alıyor. İftar sofrasını sıkıcık köftesi, kağıt kebabı ve incir uyutması ile zenginleştiriyoruz...

Ramazan 27. gün menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İftar Menüsü

Sıkıcık Çorbası

Malzemeler:

1 su bardağı ince bulgur

1 su bardağı sıcak su

Yarım çay bardağı tarhana

Yarım çay bardağı un

1 tatlı kaşığı salça

1 adet soğan

1 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı pulbiber

1 çay kaşığı kurunane

Çorba suyu için;

4 su bardağı sıcak su

1 yemek kaşığı tereyağı

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı salça

2 çay kaşığı tuz

Üzeri için;

1 kase sarımsaklı yoğurt

1 yemek kaşığı tereyağ

1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Pulbiber

Kuru nane

Yapılış: Bulguru sıcak su ile ıslatılır. Ağzını kapatılır 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Ilınan bulgura tarhana un rendelenmiş soğan salça baharat ve tuzunu ilave edip hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur.  Hamurdan fındık tanesi kadar parçalar koparıp yuvarlanır. Bu aşamada  bir kase su alarak elleri hafif ıslatılıp yuvarlamaya devam edilir. Bir tencereye tereyağı ve  sıvı yağı koyulur. Yağlar eridikten sonra salça ve tuzunu ilave edilir. Yeteri kadar sıcak suyunu döküp kaynamaya bırakılır.

Kaynayan çorba suyuna bulgur köftelerini atılır. Yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirilir.

Kağıt Kebabı

Malzemeler:

600 gram kuşbaşı dana eti

2 adet havuç

2 adet patates

2 adet domates

1 su bardağı haşlanmış bezelye

1 yemek kaşığı domates salçası

1 su bardağı sıcak su

1/2 çay bardağı zeytinyağı

20 adet arpacık soğan

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

1 tatlı kaşığı kekik

1 silme tatlı kaşığı tuz

7 parça yağlı kağıt

Yapılış: Derince bir tencereye yağı alın ve yağ kızdıktan sonra kabuklarını temizlenen arpacık soğanları içine atılır. Bir kaç dakika kavurun ve ardından etinizi içine alıp, tencerenin kapağını kapatılır. Etler suyunu saldığı zaman içine salçayı ve 1 bardak sıcak suyu ilave edip, sala tamamen eriyene dek karıştırılır. Tencerenin kapağını kapatın ve yaklaşık 10 dakika bu şekilde pişmeye bırakılır. Kabukları soyulup, küp küp doğradığınız patates, havuç ve domatesleri de tencereye eklenir. Kapağı kapatılır ve sebzeler yumuşayana dek yaklaşık 15 dakika kadar bu şekilde pişirilir. Sebzeler yumuşadığında içerisine haşlanmış bezelyeleri ve baharatlarını eklenip, 3 dakika kadar da bu şekilde pişirilir, ocağın altı kapatılır.

İncir Uyutması

Malzemeler:

2,5 su bardağı süt

7 adet kuru incir (yaklaşık 150 gram)

5 tatlı kaşığı iri dövülmüş ceviz içi

Yapılış: Kuru incirleri yıkayın, birkaç dakika suda bekletilir. Saplarını kesip, incirin geri kalanını küçük zar şeklinde doğranır. Sütü yoğurt mayalama sıcaklığına kadar ısıtılır. O sıcaklığa geldiğinde ocağın altını kapatılır. Isınmış sütün içine incirleri ekleyin ve el doğrayıcısıyla incirleri parçalanır. Tatlıyı kuplara paylaştırılır. Her bir kupun üzerine birer tatlı kaşığı ceviz koyulup, üzerine kaşıkla hafifçe bastırılır. Kuplar bir tepsiye yerleştirip üzerine streç film geçirilir. Üzerine de bir mutfak örtüsü kapatıp, tatlıyı üç saat oda ısısında mayalandırılır. Soğuk servis edilir.