İNCELEME YAPILDI

Maden ilçesindeki heyelan riski nedeniyle İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ve  AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu incelemelerde bulundu

İNCELEME YAPILDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Nisa Yılmaz/Elazığ Valiliği, geçtiğimiz ay İçişleri Bakanlığı tarafından Maden ilçesinde heyelan riski bulunan alanda 278’i konut ve 232’si iş yeri olmak üzere toplam 510 binanın tahliye edilmesi kararını almıştı.Alınan karar neticesinde  yaklaşık 3 bin kişinin yaşadığı Camikebir Mahallesi'nde bir çok ve iş yeri tahliye edilmişti.

BARINMA YERİ VE KİRA YARDIMI YAPILACAK

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından hazırlatılan Maden ilçesi  Camiikebir Mahallesi’ndeki Aktif ve Olası Heyelan Alanlarının Jeolojik-Jeoteknik Değerlendirme Raporu'na istinaden İçişleri Bakanlığının  talimatları doğrultusunda Maden ilçesinde  heyelan riski bulunan afete maruz alanlarda kalan 278 konut ve 232 iş yerinde tahliye işlemlerine başlanılmıştı.Tahliye edilen vatandaşlara  barınma yeri temini ve kira yardımı yapılacaktı. Bunun yanı sıra afete maruz bölgede kalan ilçe kaymakamlığı, ilçe milli eğitim müdürlüğü, belediye lojman ve iş yerleri ile kamuya ait diğer binaların tahliyesi ivedilikle tedbir amaçlı yapılmıştı.

VALİLİK TOPLANTI SALONUNDA GÖRÜŞME YAPILMIŞTI

Elazığ'ın Maden ilçesi'nde heyelan riski nedeniyle 510 konut ve iş yerinin boşaltılması kararının ardından Vali Çetin Oktay Kaldırım başkanlığında geçtiğimiz günlerde değerlendirme toplantısı yapılmıştı.Son durumun değerlendirilmesi için ise Vali Çetin Oktay Kaldırım başkanlığında, İlçe Kaymakamı Refik Özsoy, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile diğer kurumlarının müdürlerinin yer aldığı toplantı da  heyelan riskine karşı alınacak önlemler değerlendirilmişti.

VATANDAŞLARIMIZ MAĞDUR EDİLMEYECEK

Tahliye nedeniyle vatandaşların mağdur olmaması içinde çalışmalar devam ediyor. Tahliye olan ev ve iş yerlerinin sahiplerine devlet  yardım yapacak.Ev ve iş yeri için ise  kira yardımı yapılacak.Belli bir ödenek  geldi.Hem taşınma  hem de kira bedeli olarak. 36 ay  boyunca vatandaşların   kira bedeli karşılanıyor.905 liraya kadar iş yeri ve konut ödemeleri yapılacak.

İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI VE AFAD BAŞKANI MADEN'E GİTTİ

Maden’de yaşanan son gelişmelerin ardından İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu Maden’de İl Genel Meclis Üyeleri, STK Temsilcileri, esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelerek ilçede var olan heyelan riskine karşı alınacak tedbirler hususunda istişarede bulundular.

VATANDAŞLAR İLE SOHBET EDİLDİ

Toplantının ardından ilçeyi gezerek incelemelerde bulunan heyet,Heyelan riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşların taleplerini dinledi ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi. İncelemelerin ardından Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Teravih namazı sonrasında Maden’de esnaf ve vatandaşlarla bir araya gelerek sohbet etti. Sohbette vatandaşlar sıkıntıları Vali Kaldırım’a ileterek destek istediler.

VATANDAŞ REFERANDUM MU İSTİYOR ?

Ev ve iş yerlerine tahliye kararı alındıktan sonra  madenli vatandaşlar da referandum yapılması yönünde bir görüş belirttikleri iddia ediliyor.Bilindiği üzere son günler de Maden ilçesinin Gezin-Tekevler bölgesine toplu taşınması yönünde iddialar ortaya atılmıştı.Bu anlamda referandum konusu da ilerleyen günlerde gündeme gelebilir.

MADEN TAŞINMIYOR

Maden ilçesindeki heyelan riski nedeniyle tahliye edilen mahalle  başka bir alana geçecek.Bunun da kararını madenli vatandaşlar  verecek.Yani riskli mahalle ordan alınarak yapı stoğu başka yerde değerlendirilecek.Bu nedenle İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ve  AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu Maden’de incelemelerde bulunarak son karar verilecek.Maden ile ilgili alınacak son kararın Ramazan Bayramından sonra alınacağı ve çalışmalara başlanılacağı  ifade ediliyor.