PALU'DA TARİH TEKERRÜR MÜ EDİYOR?

Şehrin siyasetine, ticaretine, manevi dünyasına hatta yer altı dünyasına hitap eden tarihi, kadim ve her alanda etkisini gösteren bir ilçemizdir Palu.

PALU'DA TARİH TEKERRÜR MÜ EDİYOR?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Her karışında değişik medeniyetlerden izler taşıyan, insana huzur, sükûn ve iç mutluluk bahşeden bir ilçemiz. 

Kalesi, köprüsü, eski zaman musikisinin ahengiyle  akan Murat suyu, manevi ören yerleri ve Cimşit Bey, Eblaşiye Medresesi ile camisi, Şeyh Ali Septi Hazretleri ile Mahmut Samini Hazretlerinin makamları ile kadim geleneğin izlerini ve mührünü taşıyan özel bir ilçedir Palu.

Palu bu günlerde yine Belediyesi ile gündemde. Zaten belediye seçimleri ve yaşanan olaylar olmasa çok da gündeme gelmiyor bu ilçemiz.

Bilindiği gibi 31 Mart Mahalli İdareler seçimlerinde AK Parti’den Belediye Başkanı seçilen Efrayim Ünalan, hakkındaki dava nedeniyle YSK tarafından mazbatası iptal edilmiş, Belediye Meclis üyeleri arasında yapılan seçimde, Palu’nun yeni belediye başkanı Bekir Yıldırım olmuştu.

Bu olaydan sonra Belediye Başkanlığı görevi sona eren Efrayim Ünalan’ın gölge ve asli başkan gibi belediye çalışmalarının başında olması,  çok konuşulmuş ve bu durum bir milletvekilinin ağzından  “eş başkanlık” şeklinde tarif ve tasvir edilmişti.

Eş başkanlıkla  her şey günlük gülistanlık gibi ilerlerken, geçtiğimiz gün Palu’dan bir haber geldi. Denilmektedir ki;  Palu Belediye Meclis toplantısında belediyenin faaliyet raporu okunarak oylamaya sunulmuş. Ancak oylamada AK Partili belediye Encümeni Ahmet Şekerci dışındaki tüm AK Partili Belediye encümenleri muhalefetle beraber oy kullanarak rapora ret oyu vermiş. Oylamada  Ak partili bir meclis üyesinin il dışında olması dolayısıyla 7 ret, 1 kabul oyu çıkmış.

AK Partili Meclis üyelerinin kendi yönetimlerindeki belediyenin faaliyet raporuna onay vermemesi olayı bir tarafa, bu  mesele dönüşü olmayan bir yolun da kapısını aralamış.

Faaliyet raporuna ret oyu verenler başlarına nelerin geleceği konusunda anlaşılan çok da bilgilendirilmemişler.

Kanun diyor ki, eğer belediye başkanının faaliyet raporu meclisten onay alamazsa iki şey olur. Ya belediye başkanlığının başkanlığı düşer ya da faaliyet raporuna ret oyu veren meclis üyelerinin üyelikleri sona erer.

Eğer ret oyu veren meclis üyeleri, oylarının neden ret olduğuna dair ciddi bilgi ve belgeler sunamazlarsa ve yasalar çerçevesinde suç olan bir argüman ortaya koyamazlarsa ilgili kurumlardan gelen raporlara göre belediye meclis üyelerinin tümünün üyelikleri sona erer ve yeniden ama sadece meclis üyelikleri için seçim yapılır. Belediye başkanı görevinde kalır.

Ne ilginçtir ki bu olay  aynıyla ve yine Palu’da vuku bulmuştu. 

Merhum Belediye Başkanı M. Atik Görür zamanında da yaşanmıştı. 

Yine belediye meclis üyeleri mevcut başkan M. Atik Görür’ün faaliyet raporuna red oyu vermiş ve onaylamamıştı. Yapılan inceleme ve araştırmada faaliyet raporunda yapıldığı ifade edilen hizmetlerde ve bunları yapılırken yürütülen iş ve işlemlerde herhangi bir usulsüzlük ve aykırılık tespit edilemeyince Yüksek Seçim Kurulu,  Belediye Başkanının görevinin devamına, belediye meclis üyeliği için ise yeni bir seçim yapılmasına karar vermişti.

Korkarız, mevcut Belediye Başkanı Bekir Yıldırım’a tepki olarak ortaya konan bu tavır meclis üyelerinin kendi başlarını yiyecek ve üyelikleri düşmüş olacak. Ak partili belediye meclis üyeleri anlaşılan karşılanmayan özel ve şahsi talepleri yüzünden Dimyat’a pirince giderken ellerindeki bulgurdan da olacaklar. Tarihin,Palu’da tekerrür etmesi tarihi ilçeye ne kadar yakışır bilinmez ama anlaşılan bu hamur çok su götüreceği gibi Palu’da siyasi kilidin de açılmasının bir vesilesi olacak.