ORTA HASAR ORTADA KALDI

DEPREM VE ARDINDAN PANDEMİ SORUNU İLE ZOR GÜNLER YAŞAYAN, EKONOMİNİN DURMA NOKTASINDA GELDİĞİ, BİRÇOK KİŞİNİN İŞSİZ KALDIĞI DÖNEMDE İLİMİZİ ZİYARET EDEN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM, ORTA HASARLI BİNALAR İLE İLGİLİ OLARAK ELAZIĞ VALİLİĞİNİ ADRES GÖSTERDİ

ORTA HASAR ORTADA KALDI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Cumartesi günü ilimize gelerek deprem sonrası TOKİ tarafından inşa edilen toplu konutları yerinde inceleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklamaları orta ve hafif hasarlı bina sahiplerinin tereddütlerini gidermeye yetmedi.

BAKAN KURUM’UN İNCELEMELERİ

Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum, 24 Ocak depreminin ardından ilimize sık sık gelerek TOKİ tarafından yürütülen çalışmaları yerinde inceliyor. Bu kapsamda cumartesi ilimize gelen ve çalışmalarla birlikte halkın çözüm bekleyen sorunlarına çözüm olabilecek açıklamalar yapılması beklenen Kurum’un açıklamaları mağduriyet yaşayan kesimleri memnun etmedi.

ORTA HASARDA ADRES VALİLİK

Vatandaşın en çok merak ettiği ve açıklamasını  beklediği konu orta hasarlı binaların nasıl dönüştürüleceği konusu  idi. TOKİ proje kapsamına girmeyen mahallelerde orta ya da hafif hasarlı binaların dönüştürülmesinde bakanlığın vereceği 120 bin liralık kredi ve şartlarının ne olacağına dair soru üzerine Bakan Kurum topu Elazığ Valiliğine atarak bakanlığın bu konuda çalışması olmadığını açıkladı.

Şehrin eski yapı stokunun yenilenmesi için her bir bağımsız bölüm sahibine verilmesi planlanan ve bu konuda geçmişte Elazığ’da halkla  toplantı   yapan   Bakan Kurum’un, son açıklamasında bu konuda Elazığ Valiliğini adres göstermesi kafa karışıklığına sebep oldu.

YÜKLENİCİYE YÜKLENDİ

Bakan Kurum Mustafapaşa Mahallesinde yapımı devam eden TOKİ konutlarını inceleme esnasında ilgili yüklenici firma yetkilisine “ya işini doğu yap ya da bırak” cümlesine karşın inşaatta çalışanlar, TOKİ’nin ihalesini yaptığı ve süresinden önce tamamlanmasını istediği binaların mimari projesinin kendilerine hala verilmediğini, kendilerinin gerçek proje üzerinden değil benzer tip projeler üzerinden çalışmaları yürüttüklerini ifade ederek, bakanlık bürokratlarının hatalarından Bakan Kurum’un da habersiz olduğunu bu eksikliğin  bedelini kendilerinin ödediğini iddia ettiler.

 

DEPREMİN GETİRDİĞİ SORUNLAR

Orta hasarlı yapıların dönüştürülmesi konusunda herhangi bir çözüm bulamayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depremin mağdur ettiği insanların kendi evlerinin yerinde ev verilmesi başta olmak üzere Abdullahpaşa gibi şehrin en önemli mahallesini 6 katla sınırlayıp  ayrıca DASK ile ilgili sorunlar ayyuka çıkmışken, şehrin ekonomisi durma noktasına gelmişken, Bakan Kurum’un sorunları vatandaşlardan bizzat dinleyip çözüm için talimatlar vermesi dikkat çekti.

KAVŞAK GEREKSİZ Mİ?

Bakan Kurum’un Elazığ ziyaretinde en çok tartışılan konu ise Orduevi katlı kavşağının yıkılması talimatı oldu.

Kavşak  yapılırken ve yapıldıktan sonra  özellikle işlerinin bozulacağı gerekçesi ile bazı esnafların itirazları olmuştu..

Bunun üzerine Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, önce bir anket çalışması yapmıştı. Yapılan anket sonucuna göre Elazığ Belediyesi Hamza Yanılmaz Katlı Kavşağının üst kısmından geçen araç sayısının belirlenmesi için Karayolları 8. Bölge Müdürlüğüne ait araç sayım cihazlarıyla ölçüm yaptırmış, çıkan sonuçlarda köprüden günde ortalama 3500-4000 aracın geçtiği, araç geçiş sayısının bölge halkının önceden ifade ettiği sayıdan fazla olduğu tespit edilmişti..Bunun üzerine Katlı kavşağın yıkılmayacağı ve hizmet vermeye devam edeceği bildirilmişti.Bakan Kurum’un yıkılsın talimatı sonrası katlı kavşak ile ilgili sürecin nasıl işleyeceği ve nasıl bir karar çıkacağı ilerleyen günlerde netlik kazanacak.

SORUNLAR CUMHURBAŞKANINA İLETİLECEK

Deprem sonrası oluşan aksaklıklar ve yapılması gerekenlerle ilgili olarak Ak partili Milletvekilleri, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ve Ak Parti İl Başkanı Ramazan Gürgöze ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rapor sunup konuyu detayları  ile birlikte bizzat ileterek çözüm noktasında görüşmeler yapacaklar.

Bu görüşme sonrası başta DASK,Orta hasarlı binaların durumu, depremde evi yıkılan vatandaşlara verilecek kredi desteği  ve deprem mağdurlarının birçok sorunu da giderilmiş olacak.