OKULLAR NEREDE?

31 AĞUSTOS TARİHİNDE AÇILACAK VE PANDEMİ SÜRECİNİN GEREĞİ OLARAK FİZİKİ MESAFEYİ KORUMAK AMACIYLA 3 GÜN BİR GRUP, 3 GÜN DE İKİNCİ GRUP OLMAK ÜZERE HAFTADA 6 GÜN HİZMET VERECEK OKULLARIN NE KADAR YETERLİ OLACAĞI VE DEPREMDE YIKILAN OKULLARIN YERİNDE HALA YAPILAMAYAN OKULLARIN DURUMU MERAK EDİLİYOR

OKULLAR NEREDE?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Pandemi sebebiyle şubat tatilinden sonra tatil edilen ve EBA üzerinden uzaktan eğitimin 31 Ağustosta okulların açılmasıyla birlikte sona ereceği açıklandı.  Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2020-2021 Eğitim yılı için birçok alternatifler üzerinde çalışıldığını ve prensipte öğrencilerin sınıf mevcudunu azaltmak ve olası riskleri en aza indirmek amacıyla ikili öğretime geçmenin büyük ihtimal olduğunu açıkladı.

Öğrencilerini bir bölümünün haftanın ilk üç günü diğer gurubun da cumartesi günü dâhil üç gün eğitim ve öğretime katılacaklar.

OKULLAR ORTADA YOK

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yeni eğitim yılına hazır olduğunu açıklamasının ardından gözler 24 Ocak depreminde yıkılan okulların yerine yapılması planlanan okullara çevrildi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası 80 okulda hasar tespit edildiğini açıklamış, bu okullarda eğitim öğretim faaliyetinin yapılamayacağını ve bu okulların yıkılarak yenilerinin yapılacağını açıklamıştı.  Bakan Selçuk ayrıca bu okulların 32'sinin Elazığ'da, 27'sinin Malatya'da, 14’ünün Adıyaman’da, 7'sinin Diyarbakır'da bulunduğunu da açıklamıştı.

Bilindiği gibi 24 Ocak depremi ile birlikte Mehmet Akif Ersoy Lisesi, Elazığ Lisesi, Hulusi Sayın Lisesi, Elazığ Meslek Lisesi,  Alacakaya İlkokulu ile Elazığ Ortaokulu yıkılmıştı. Yine Mustafa Kemal Ortaokulu da yıkımı devam ederken durdurulmuştu.

VAAT EDİLEN OKULLAR YAPILACAK MI?

24 Ocak depremi sonrası hayırsever işadamlarından ilimize 23 okul yapma konusunda vaatlerde bulunulmuş, ancak bu sözlerin sadece 10’u hayata geçirilmek üzere protokol imzalanmıştı.

Depremin üzerinden önemli bir zaman dilimi geçmesine rağmen okul yapmak üzere söz veren ve protokol imzalayan hayırseverler tarafından herhangi bir okul inşaatı için temel atıldığı ile ilgili herhangi bir gelişme ve basına intikal eden bir inşaat başlama haberi olmadı.

TAKİP EDİLMEDİ Mİ?

Deprem dolayısıyla yıkılan ya da ağır hasar gören okulların yerine yapılması planlanan yeni okulların yapımı için protokol imzalayan ya da vaatte bulunduğu halde ilgili kurum olan İl Mili Eğitim Müdürlüğü ile hala temasa geçmeyen iş insanlarının kurum ve dönemin valisi tarafından aranıp aranmadığı ve konunun ne kadar takipçisi olunup olunmadığı bilinmiyor.

Depremin  sıcak günlerinde, merhamet ve yardımlaşma duygularının yoğun olarak yaşandığı dönemlerde okul yapacağını ulusal basın yayın kuruluşlarında açıklayan ancak o günden sonra sırra kadem basan iş insanları ve firmaların takipçisi olmak, gerekirse onlarla görüşmek ve projeleri  yer teslimi yaparak inşaat  çalışma sürecini öne almak ve hızlandırmak yerine olayın akışına seyirci kalınmasının bir sonucu  olarak yapılamayan okulların faturasının çocuklara ve ailelere çıkacağını belirten veliler, konunun ciddiyetle takip edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

EN ÇOK BU DÖNEM İHTİYAÇ VAR

Pandemi dönemini yaşadığımız ve sınıflardaki öğrenci sayılarının seyrekleştirilme çalışmaları sebebiyle daha çok okul ve derslik sayısına ihtiyaç duyacağımız yeni eğitim ve öğretim sezonunda bırakın yeni okul, yıkımı gerçekleştirilen okulların yerine bile yenilerinin yapılmamış olması ve bu konuda herhangi bir gayret ortaya konamamış olması birçok sıkıntının da ilk habercisi olacak gibi.

İkili hatta üçlü öğrenimin düşünüldüğü bir sezonda çocukların pandemi kurallarını unutmaya ve yeterince uymamama meyilli yapıları ve hareketli tutumlarıyla çok sayıda okul ve derslik demenin o kadar az risk demek olduğunu belirten veliler, bu konuda ilgililerin duyarsızlığından şikâyet ediyorlar.