LOJMAN KENT OLMAYALIM

24 OCAK DEPREMİNİN  ARDINDAN ŞEHİRDE TOKİ TARAFINDAN YAPILACAK TEK TİP, 5 KATLI  VE ADETA  AFET KONUTLARI DENECEK  BİNALARLA ŞEHRİN LOJMAN   KENT GÖRÜNTÜSÜNE BÜRÜNMESİNDEN ENDİŞE EDİLİYOR

LOJMAN KENT OLMAYALIM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak'ta yaşanan depremle birlikte yıkılan ya da ağır ve orta hasarlı binaların yeniden yapılması ile ilgili çalışmalar devam ediyor. TOKİ  Sürsürü Mahallesinde yapacağı konutlarda temel atma aşamasına geldi. Mustafapaşa mahallesinde ise halen  yıkım işlemleri sürdüğü için temel atma töreninin önümüzdeki haftalarda yapılması planlanıyor. Abdullahpaşa’da devam eden yıkımların ardından bu mahallemizde de yeni konutların temeli atılmış olacak.

EN BÜYÜĞÜ AMA..

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Elazığ tarihindeki en büyük kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirileceğini açıklamış ve bu kapsamda 19 ya da 20 bin konutun yapılacağını ifade etmişti.

20 bin konutun TOKİ tarafından ve tip projelerle inşa edilecek olması, Elazığ’ın çok sayıda afet ve konutlarının inşa edildiği bir “lojman kent” görüntüsüne dönüştürülmesi vatandaşta tepkiye sebep oldu.

20 bin gibi oldukça fazla sayıda yapılacak ve TOKİ’nin tip projesi ile inşa edilecek konutların, Erzincan örneğinde olduğu gibi şehrin bir  afet bölgesi imajı vermesi, başta yeni yatırımcılar olmak üzere şehir ekonomisine katkı sunacak iş insanlarının yatırım yapma fikrini psikolojik olarak olumsuz etkileyeceğini ifade eden uzmanlar, bu konuda TOKİ’nin hem proje hem de kat sayılarında değişikliğe gitmesi gerektiğine vurgu yapıyorlar.

TOKİ DIŞI ALTERNATİFLER OLMALI

Gerek acilen gerekse önümüzdeki birkaç yıl içerisinde şehrin 2000 yılı öncesi inşa edilmiş önemli orandaki konutlarının yenileceğine vurgu yapan uzmanlar, bu yenileşmenin depreme dayanıklı bina yapmakla birlikte şehrin gelişmesi, kalkınması ve cazibe merkezi olması yönünde çalışmaların yapılmasının gerekli olduğunu ifade ediyorlar.

Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenecek konutların sadece TOKİ tarafından yapılmasının ilk etapta daha mantıklı olduğu gibi bir yansımanın kamuoyunda yer aldığına dikkat çeken uzmanlar, bu konuda hem vatandaş hem şehir hem de devletimiz açısından farklı alternatif arayışları içerisine girmenin daha doğru  olacağını belirtiyorlar.

VATANDAŞ BELEDİYE MODELİNE DAHA YAKIN

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın ilimizde yenilenmesi gereken binaların TOKİ ile birlikte Elazığ Belediyesi tarafından da inşa edileceği açıklamasının ardından özellikle Abdullahpaşa’da evi yıkılan vatandaşların gözü kulağı belediyeye çevrildi.

Şehrin batıdan giriş kapısı olan ve kentle ilgili ilk intiba  verecek olan bölgede Elazığ Belediyesi’nin kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirme kararını memnuniyetle karşılayan vatandaşlar, bu dönüşüm ile hem kendilerinin hem de devletin önemli oranda kazancı olacağını belirtiyorlar.

Abdullahpaşa Mahallesinde Mili Emlak’a ait arazilerin belediyeye devriyle birlikte o alanda tüm Türkiye’ye örnek olabilecek, yeşil alanı, sosyal donatıları, sosyal merkezleri, aile yaşam merkezi gibi birimlerin de içinde olacağı “Elazığ modeli” bir dönüşümün yaşanacağını ifade eden uzmanlar, yapılacak konutların hem yerleşim planı, hem iç mimarisi, hem görüntüsü hem de sağlamlığı ile takdir göreceğini ifade ediyorlar.