KÖY ÇOCUKLARININ SUÇU NE?

ELAZIĞ'IN MERKEZE BAĞLI BİRÇOK KÖYÜNDE ÖĞRENCİLER, İNTERNET HİZMETİ OLMADIĞI İÇİN EBA-TV'DEN DERSLERİ TAKİP EDEMİYOR. MERKEZE BAĞLI ALATARLA KÖYÜNDE 25'DEN FAZLA ÖĞRENCİ DERS ÇALIŞMAK İÇİN YÜKSEK TEPELERE ÇIKMAK ZORUNDA KALIYOR. KÖY MUHTARI NUSRET ÖZFİDAN, SORUNU DEFALARCA YETKİLİLERE İLETTİKLERİNİ AMA BİR ÇÖZÜM BULAMADIKLARINI İFADE EDEREK, KÖYDE YAŞAYAN ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİ İÇİN İNTERNET PROBLEMİNİN GİDERİLMESİNİ TALEP ETTİ.

KÖY ÇOCUKLARININ SUÇU NE?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Erkan BAY/ Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede dünyada 5.5 milyondan fazla kişiye bulaşan yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı bir çok kişinin hayatını kaybetmesine  neden olurken, günlük hayatımızı da olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Hastalığın seyrine bakıldığında bu günlerde Türkiye dahil bazı ülkelerin salgını kısmen kontrol altına aldığı, toplumsal yaşamın normale dönmesi için yapılması gerekenlerin planlandığı ve yapılan planların kademe kademe uygulanmaya başlandığı görülmeye başlandı.

EBA TV YAYINLARI BAŞLADI

Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de eğitim bu salgından çok büyük ölçüde etkilendi ve önlem olarak yüz yüze eğitimlere ara verildi. Çok kısa bir sürede Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ve EBA-TV üzerinden yayınlar başlatıldı. Mevcut altyapı üzerinden başlatılan yayınlar TRT ile yapılan protokolle televizyon üzerinden de desteklenmeye ve giderek televizyon yayınları uzaktan eğitimin temelini oluşturmaya başladı.

İNTERNETSİZ NASIL DERS ÇALIŞACAKLAR?

İnternet üzerinden yapılan EBA-TV yayınları şehirler de rahatlıkla yapılırken, kırsal kesimler de özellikle internetin çekmediği köylerde sorun oluşturmaya başladı. İnternetin çekmediği ya da sıkıntılı olduğu köyler de bulunan çocuklar, EBA-TV’ye girmekte sorun yaşarken, derslerinden de geri kaldı. İnternetin sıkıntılı olduğu illerden biri de Elazığ’dı. Elazığ’ın merkeze bağlı 10’ndan fazla köyün  de internet çekmediği için öğrenciler büyük sorun yaşadı.

ÖĞRENCİLER DERSLERİ TAKİP EDEMİYOR

İnternet çekmediği için  öğrencilerin sorun yaşadığı köylerden biri de merkeze bağlı Alatarla köyü. 300’ye yakın nüfusa sahip köy de bulunan 25’den fazla öğrenci, internet olmadığı için EBA-TV’ye bağlanamıyor. Ders saatinde köyün  yüksek tepelerine giderek internetin çektiği yerlerde ders çalışan öğrenciler, bu yorucu durumdan kurtulmak için yetkililerden yardım bekliyor.

 

ÖĞRENCİLERİMİZ DERS ÇALIŞAMIYOR

Yaşanan durum ile ilgili Hakimiyet Gazetesine açıklamalarda bulunan Alatarla Köyü Muhtarı Nusret Özfidan,“24 Ocak tarihinde meydana gelen deprem ve sonrasında  pandemi nedeniyle öğrencilerimiz zorluk yaşıyor. Köyümüzde internet sıkıntısı var. Telefon çekmiyor. Yani bir öğrencinin EBA TV’ye girip ders çalışmasına imkân yok. Nedeni ise internet yok. Bu durumu ilimizin yöneticilerine ilettik ama bir çözüm bulamadık. İnternet ve telefon hizmeti veren şirketlere başvurduk. İstediklerini de yerine getirdik ama halen bir ses çıkmadı.” dedi.

 

ÇÖZÜM BULUNAMADI

Muhtar Özfidan,“Her türlü yere gittim başvurdum ama çözüm bulunamadı. Derdimizi kime anlatacağız, bilmiyorum. Ak Parti İl Başkanımıza da konuyu ilettim, yardımcı olacağını söyledi. Köyümün nüfusu 300’den fazla. Köyümde şuan 25’den fazla öğrencim var. Bu öğrencilerimiz EBA TV üzerinden ders yapmaya çalışıyor. Bu öğrencilerimiz evinde internete girip ders çalışamıyor. Yüksek tepelere çıkarak ders yapmaya çalışıyor. Ben muhtarım bana bile yetkililer ulaşamıyor.” dedi.

 

KÖYDE YAŞAYAN ÖĞRENCİLER MAĞDUR

Köylerinde telefon altyapısı bile olmadığını ifade eden Muhtar Özfidan,“Köyümüzde evimizde telefon çekmek istesek bile altyapımız yok. Merkeze bağlı bir köy de böyle sorunun olmaması lazım.9 aydır öğrencilerimiz perişan. Bu çocukların suçu ne? Biz devletimizden yardım bekliyoruz. İlimizin yöneticilerin den destek bekliyoruz. Elimizi vicdanımıza koyalım. Köyde yaşayanlar insan değil mi? Köyde yaşayan çocukların hakkı değil mi internete girmek ?”dedi.

 

2020 YILINDAYIZ VE TELEFON YOK

Muhtar Nusret Özfidan,“Köy muhtarlarının şanssızlığı, mahalle muhtarları gibi yetkililere yakın değiller. Sorunları birlikte çözüyorlar. Ama köy muhtarları öyle değil. Biz geliyoruz sorunumuzu yetkililere iletiyoruz ama bir çözüm alamıyoruz. 2020 yılındayız, köyümüzde evlerin telefon hattı bile yok. Böyle bir şey olabilir mi? Tek isteğimiz çocuklarımızın daha rahat ders çalışması için internet hizmetinin gelmesidir. Köyümüzde yaşayan insanlar, il dışında olan çocukları ile görüşemiyor. Akrabaları arayamıyor. Böyle bir sorunumuz yıllardır sürüyor.” diye ifade etti.

 

10’DAN FAZLA KÖYDE İNTERNET SORUNU VAR

Nusret Özfidan,“Ben muhtarım bir sorun olsa kimse bana ulaşamıyor. Sadece bizim değil, çevremiz de bulunan 10’dan fazla köy de aynı sorun var. Bu köyler de insanlar yaşıyor. Köylerimiz merkeze bağlı. Ne yaptıysak çözüm bulamadık.” dedi.