MUHTARLARIMIZ DAHA CESUR

MUHTARLARIMIZ DAHA CESUR
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Muhtarlar Günü, 2015 yılından itibaren her 19 Ekim'de ülke çapında kutlanıyor. Günümüzde olan şekli ile temelleri ilk olarak 1829 senesinde İstanbul’da atılan muhtarlık birimi, özellikle küçük yerleşim yerlerinde dirlik ve düzeni sağlar. Bu yapısı sayesinde özellikle devletin yardımcısı olan muhtarların sorunlarına ve çözüm önerilerine dikkat çekmek için her yıl Muhtarlar Günü kutlanıyor.

Ülkemizde 2015 yılından beri 19 Ekim tarihi Muhtarlar günü olarak kutlanıyor.  Muhtarlarımızın son yıllarda hem hizmet hem de misyonları itibarıyla öne çıktılar. Şüphesiz bunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yerel yönetimlere verdiği değer ve önem ile muhtar buluşmaları’nın yeri çok büyük.

Siyaset yasağı geldiğinde Hürriyet Gazetesinin attığı “muhtar bile olamaz” manşetinin Erdoğan ile birlikte itibarsızlaştırdığı muhtarlık müessesesi şimdilerde hem itibarlı hem de özlük hakları bakımından önemli bir yerde duruyor.

Ancak bizler Hakimiyet Gazetesi olarak, muhtarların kendi asli işleri olan  halk ile üst yöneticiler arasında yaptıkları köprü vazifesi yanında, il yöneticilerinin daha üst makamlara, bakan ya da Cumhurbaşkanına ulaştırılması gereken konularda daha aktif olmalarının gerekliliğine dikkat çekiyor ve bunu savunuyoruz.

Muhtarlar, seçimle geldikleri ve hiç bir resmi kuruma kendilerini mahkûm ve muhtaç hissetmedikleri için daha özgürce konuşabilmekte ve sorunları yüksek makamlara yüksek sesle duyurabilmektedirler.

24 Ocak depremi sonrası özellikle Abdullahpaşa ve Karşıyaka mahallesindeki sorunlar için keşke il yöneticileri değil de muhtarlarımız inisiyatif alsalardı. Keşke Cumhurbaşkanı Erdoğan ile gelen bakanlara halkın beklentilerini ve şehrin ortak sorunlarını ifade edebilselerdi.

Muhtarlar bunu hep düşündüler ama nezaketen il yöneticileri ve siyasetçilerin gerisinde kalmayı yeğlediler. Ama gördüler ki bu nezaketli duruşları şehre kazandırmadı tam aksine kaybettirdi.

Bu gerçeği gören Muhtar Derneklerimiz her ne kadar sonradan işin aslını keşfedip sorunları dile getirseler de iş işten çoktan geçmiş, ihaleler çoktan yapılmış, inşaatlara başlanılmıştı.

Bugünden sonra muhtarlardan beklenilen odur ki mahalle sorunları yanında şehrin sorunlarını en üst makamlara tüm gerçekliği ve halkın beklentileri olarak yansıtsınlar. Çünkü arkalarında bir siyasi parti ya da kişi değil, her partiden ve siyasi düşünceden halkın gücü ve iradesi var.

Bu vesileyle muhtarlarımızın gününü bizler de kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.