KORONADAN KARAVANA

KORONAVİRÜS SALGINI ÖNLEMLERİ KAPSAMINDA EVDE KALMA SÜRESİ UZAYINCA İNSANLAR FARKLI ALTERNATİFLERE YÖNELDİ. İLK TERCİH İSE KARAVAN… İLİMİZDE YAPILMAYANI YAPAN VE OLMAYANI İCAT EDEN, YENİLİKÇİ VE İNOVATİF DÜŞÜNCE VE PROJELERİYLE HER ZAMAN ÖNE ÇIKAN İŞ ADAMI HALİS YILDIZ, BU SEKTÖRDE DE BAŞARILI OLARAK BÖLGENİN YILDIZI OLMAYI HEDEFLİYOR

KORONADAN KARAVANA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Korona virüs ile mücadele kapsamında “evde kal” çağrılarına çoğu vatandaş uyarken, kimileri de farklı alternatifleri devreye alarak hayatı evin dışında zevkli ve heyecanlı hale getirmenin gayretini veriyor.

BAHÇE YA DA KÖY

Koronavirüs salgınından korunmak isteyip de evin dört duvarı arasında kalmak istemeyen birçok insanın ilk tercihi varsa bahçe ve köye yerleşmek oluyor.

İlimizde özellikle son yıllarda artan, az arazi üzerinde bahçe ve içinde bir ev yapma hayali, önce 24 Ocak depremi ardından da koronavirüs salgınının da etkisiyle büyük bir ivme kazandı.

Önceden bahçesi ve evi olanlar imkân ve ortamı daha güzelleştirme faaliyetlerine girerken bahçesi olmayanlar ya kendi köylerindeki arazilerine ya da yeni aldıkları araziler üzerinde bahçe yetiştirmek ve depreme güvenli ev yapmak üzere işe koyuldular ve önemli oranda da bunu başardılar.

KARAVANA YOĞUN İLGİ

Tüm dünyayı etkilediği gibi ülkemizi de etkisi altına alan korona virüs önlemleri kapsamında evde kalmak istemeyenlerin son zamanlarda önemli bir tercihi de karavanlar oldu. Artan ilgi sebebiyle karavan üreticileri taleplere yetişemiyor.

YÜZDE 300 ARTTI

Karavan üretimi yapan firmanın talepleri yüzde 300 arttı. Türkiye ve dünyanın birçok ülkesine siparişler artınca karavan üreticisi tam kapasite çalışmaya başladı.

 Karavanlar 80 ile 200 bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuluyor. Korona virüs salgınından sonra kendini izole etmek isteyen vatandaşlar karavana büyük talep gösteriyor.

 Ayrıca bu yaz tatillerini Ege ve Akdeniz kıyısında geçirecek vatandaşlar kalabalık otel yerine karavanla tatil yapmayı planlıyor. Hal böyle olunca karavancılar da gelen aşırı talebe yetişmek için var gücüyle çalışıyor.

ÖTV SORUNU

Bugünlerde siparişleri önemli oranda artan karavanlar için en önemli sorun ise Özel Tüketim Vergisi.

Sıfırdan 5 yaşına kadar karavan araçları otomobil sınıfına döndüğünden otomobillerde ödenen ÖTV uygulanıyor. Bu da araçların fiyatını yüzde 160 arttırıyor.

Sıfır karavanlar 300 bin liraya bitecekken yüzde 160 ÖTV uygulandığı için bu rakam 800 bin liraya çıkıyor. Hal böyle olunca karavan üreticileri de 5 yaşından büyük araçları karavan yapmak zorunda kalıyor.

 Firmalar, piyasada 5 yaşının üzerinde karavan yapacak araç bulmakta zorluk çekiyor. Bu durum ülkenin yurt dışına karavan ihracatına da engel oluyor. Karavan üreticileri yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmasını talep ediyor.

GECE GÜNDÜZ MESAİ

Türkiye’de otomobil ve değişimin merkezi olan Bursa'da karavan üreten firmalar bugünlerde gece gündüz çalışıyorlar.

Uzun süreden beri karavan üretimi yaptıklarını, korona virüsle birlikte siparişlerde büyük bir artış olduğunu, şu anda sektörde yüzde 300 artış yaşandığını belirten firma yetkilileri, insanların hem bu süreçte kendini izole etmek hem de yaz tatillerini kalabalık mekânlardan uzakta farklı güzelliklerdeki bölgelerde geçirmek isteyenlerin karavanı tercih etiklerini söylüyorlar.

KENDİ ELEKTRİĞİNİ ÜRETİYOR

Önümüzdeki süreçte hem izole hem de alternatif tatil olarak önemli oranda gelişme özelliği gösteren karavanlar, kendi elektriğini kendi üretiyor, tüm ihtiyaçlara cevap verecek şekilde kendi kendine yetebiliyor.

Son günlerde yurt içi ve yurt dışından yoğun talep aldıklarını,  Karavan araçları istenilen malzemeye göre 80 bin ila 200 bin lira arasında imal ettiklerini ifade eden firma yetkilileri, karavan alacak parası olmayanlar için kiralama seçeneği sunuyorlar.  İsteyen günlük 500 ile 850 lira arasında değişen fiyatlarla karavan kiralayabiliyor

ELAZIĞ’DAN BİR YILDIZ

İlimizde otomobil sektöründe uzun süreden beri faaliyetlerini yürütmekle birlikte yenilikçi fikirlere her zaman âşık olan ve bunları gerçekleştirme ve bu sayede birçok işsiz insana istihdam oluşturmak gibi ulvi bir gaye ve hedefi olan işadamı Halis Yıldız, son günlerde artan karavan talepleri ve bundan sonra oldukça gelişme istidadı gösterecek karavan sektörüne girdi ve bölgenin yıldızı olmak gibi kendine de önemli bir hedef koydu.

ESKİ ARAÇLARLA DAHA HESAPLI

Karavan sektörüne giren ve bu konuda yaptıklarını günbegün sosyal medya hesaplarında paylaşan iş adamı ve gönül insanı Halis Yıldız, eski bir minibüsü karavana çevirme işlemine başlamış durumda.

Gerçekleştirdiği işlemlerin resimlerini  “Tavanlar açıldı kurbanlar kesildi karavan için.” Cümlesiyle paylaşan İş adamı Halis Yıldız, karavan üretme hedefini ise: “Seni bölge yıldızı yapmaz isem benim de emeklerim zay olsun.” cümlesiyle ortaya koyuyor.

YENİLİK ÜRETEREK ÇALIŞMAK

İlimizin saygın ve hayırsever iş adamı olma özelliği yanında dikkatli gözlemciliği ile vicdani kanaatlerini hiç kimseden çekinmeden en yakın arkadaşı hatta şehrin ve ülkenin yöneticisi de olsa saygılı bir üslupla eleştiren ve önerilerde bulunan Halis Yıldız’ın gençlere tavsiyeleri de dikkat çekiyor.

Zaman zaman farklı bir yapı, farklı bir araç, kameriye ya da gündelik hayatta kullanılan objeleri yayınlayıp bunları birlikte üretme teklifini gençlerle paylaşan Halis Yıldız’ın bu yöndeki paylaşımları çalışmaya ve üretmeye dikkat çekmesi acısından da önem arz ediyor.

İşte o paylaşımlardan bazıları:

“İş yok diye canın mı sıkılıyor? Al sana iş! Her şeyini ben alayım sen de gel yap para kazan. Yanımda çalışma, yap teslim et paranı al usta!...

“İnsanlar kafa yorarken biz diyoruz Allah ede komşum bataydı!

Ya da devlet yardım etsin ben yiyeydim.

Hadi gençler, gelin yapın bundan bana.”

 

“Bu şehirde alışagelmiş bir düzen var. Ahmet ne yapıyorsa Mehmet de onu yapıyor. Gelin yıkalım bu düzeni. Kimsenin yapmadığı işleri yapıp tüm ülkeye meydan okuyalım Elazığ'dan.”