KİMDEN YANASINIZ?

BAKAN ALBAYRAK'IN DEPREM SONRASI DÜKKÂNLARI YIKILAN YA DA İŞLERİ KESİLEN ESNAFLAR İÇİN HALKBANK'IN  50 BİN TL'YE KADAR 5 YIL VADELİ FAİZSİZ KREDİ SAĞLAYACAĞINI AÇIKLAMASINA RAĞMEN ESNAF KOOPERATİFİNİN KRALDAN DAHA KRALCI KESİLEREK BU KREDİYİ MAĞDUR ESNAFLARIMIZA KULLANDIRMAMAK İÇİN BİNBİR MAZARET ORTAYA KOYMASI TEPKİLERE YOL AÇTI.

KİMDEN YANASINIZ?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak’ta yaşanan depremin ardından birçok resmi ve özel kuruluşlar, Elazığlı hemşerilerimizin lehine güzel kararlar aldılar.  Bunların en anlamlısı ve değerlisi Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’ndan geldi.

 Başkan Şerifoğulları, 24 Ocak’tan geçerli olmak üzere üç ay süre ile kullanılan sudan hiçbir ücret alınmayacağını açıklaması ile gönüllere su serpmişti.

Yine bu süreçte bazı bankalar alacaklarını üç ay ertelediler, bazı kurumlar faizleri sildiler, bazı kuruluşlar da talep ettikleri halinde uzun vadeli ve faizsiz kredi verileceğini açıkladılar.

PEKCAN, “ESNAFIN BİR YILLIK BORCUNU DEVLET ÖDEYECEK

Kurumların bu açıklamaları ile birlikte Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, deprem nedeniyle Elazığ’da zarar gördüğü tespit edilen esnaf ve sanatkârın, kredi ve kefalet kooperatifleri üzerinden Halkbank aracılığıyla kullandığı kredilerin 1 yıllık taksit ve faizlerinin, Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliğince (TESKOMB) ödeneceğini bildirdi.

ALBAYRAK: “ESNAFIMIZA 50 BİN TL FAİZSİZ KREDİ”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da iş yerlerini kapatan ya da işleri bozulan esnafa Halkbank 50 bin TL’ye kadar 5 yıl vadeli faizsiz kredi sağlayacağını açıklamıştı.

4 BİN ESNAF BAŞVURDU

Elazığ'daki depremin ardından bazı esnaflar dükkânlarını boşaltmak zorunda kalmıştı. İş yerlerini kapatan ya da işleri bozulan esnafa Halkbank 50 bin TL’ye kadar 5 yıl vadeli faizsiz kredi sağlayacağını açıklamıştı. 16 bine yakın esnafın bulunduğu kentte 4 bin esnaf faizsiz krediden faydalanmak için başvuru yaptı.

Kredi talebinin 3 Şubat'ta başladığını belirten Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz, 4 bin esnafın krediye müracaat ettiğini, ilçelerle birlikte şehir genelinde toplam 16 bin küçük esnaf olduğunu ifade etti.

ESNAFIN DURUMU ZATEN KÖTÜYDÜ

Devletimizin depremden dolayı işyerleri yıkılan ya da işleri kesilen esnafların depremden önce de durumlarının çok iç açıcı olmadığını, yüksek kira, SGK pirim borçları, vergiler ve aldığı malı satamadığı için protesto olmuş ve bankalarda sicili bozulmuş durumda olduğuna dikkat çeken esnaflar, kredilerin sadece banka sicili temiz esnaflara verilmesinin çok yanlış olduğunu ifade ediyorlar.

ASIL İCRALIK ESNAF ZOR DURUMDA

50 bin TL'lik kredi talebinde bulunan ancak icra takibi olan kişilerin krediden yararlanamayacaklarını ifade eden Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Turan’ın zaten son yıllarda zor durumda olan, depremle birlikte bu durumu daha da kötüleşen esnaflar ile ilgili  beyanları esnaflardan büyük tepki çekti.

İşte, Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Turan Kurnaz’ın esnafı bir kez daha yıkan beyanları:

* Siz icralık olacaksınız bir de gelip bu faizsiz krediden faydalanacaksın öyle bir şey olabilir mi? Devlet o zaman her vergi levhasını alan esnafa bankadan 50 bin lira al git bu mümkün olur mu?

* Zaten o kişi borcunu ödemeyerek bir güvensizlik oluşturmuş kaldı ki o krediyi alması durumunda yine takibe gidecek.

* Devlet vatandaşın yaralarını sarmak adına faizsiz kredi açtı ama burada da kredi talebinde bulunan vatandaşın düşünmesi lazım; ben bu parayı alacağım ama sonrasında nasıl ödeyeceğim diye kendisine sorması lazım. Kredi alımlarının belli kuralları vardır bu kurallara uyan herkese bu kredi verilir.

BAŞKA GÜVENCE İSTESİNLER

Geçmiş dönemdeki borçlarını ödeyemediği için yapılandıran ancak bu gerekçe gösterilerek sicili  bozulmuş esnaflar ise, devletimizin bu krediyi esnaflara verirken banka sicili yerine farklı güvence ve garantiler alarak vermesinin daha doğru olacağını ifade ediyorlar.

YENİ ÜYE MAĞDUR DEĞİL Mİ?

Kredi müracaatlarının yapıldığı Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin yaşadığı mağduriyeti bir nebze de olsa gidermek amacıyla kredi almak için kooperatife yeni üye olanlara bu imkânı tanımadığı iddia eden  esnaflar, bu konuda devletin sunduğu imkânları esnaflarla buluşturmanın daha doğru olacağını ifade etti.

Basit bir üye olma prosedürünü bahane ve gerekçe gösterip yeni üyelerin mağduriyetlerini giderme ve şehrin ekonomisinin bir an önce düzelmesine katkı sunmak yerine bu taleplerini reddetmesinin devletin sunduğu imkânları da reddetmek anlamına geleceğini belirten esnaflar, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini ifade ettiler.

KRALDAN DAHA KRALCILAR VAR

Devletimizin depremden zarar gören esnaflarımıza yönelik hayata geçirdiği kredilerden şehrimiz esnaflarından daha çok insanın faydalanması için çalışmak yerine Elazığ Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi yetkililerinin problem çözmek yerine kendilerinin problem yaratmasını anlayamadıklarını belirten sicil mağduru esnaflar, bu konuda milletvekillerini göreve davet ediyorlar.