KAFALAR YİNE KARIŞTI

HABER AYRINTI GAZETESİ'NİN 10. YIL MEDYA ÖDÜLLERİ TÖRENİNDE KONUŞAN AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ZÜLFÜ DEMİRBAĞ,  DSİ BÖLGE MÜDÜRÜNÜ KAYNAK GÖSTEREREK VERDİĞİ SULAMA PROJELERİ İLE İLGİLİ BİLGİ, KAFA KARIŞIKLIĞINA SEBEP OLDU

KAFALAR YİNE KARIŞTI
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Gündemle ilgili aykırı ve tartışma oluşturan yorumları ile sıklıkla gündeme gelen Ak Parti milletvekili Zülfü Demirbağ, Hamza Bey içme suyu barajı ile ilgili verdiği bilgilerle kafa karışıklığına yol açtı.

Haber Ayrıntı Gazetesi’nin düzenlediği “10. Yıl Medya Ödülleri” programında konuşan Ak Parti Milletvekili Zülfü Demirbağ, Elazığ’ın 2050 yılına kadar içme suyunu karşılamak üzere DSİ tarafından projelendirilip; baraj gövdesi, su isale hattı ve arıtma tesisi olarak üç aşamalı olarak geçmiş yıllarda ihalesi yapılan ve baraj gövdesi ile  arıtma tesisinin tamamlanmasına rağmen kısa bir kesiti tamamlanamayan isale hattı sebebiyle şehre su verilemeyen Hama Bey Barajı’nın suyunun çok olması gerekçesi ile tarımsal sulamaya da verileceğini açıkladı.

KAYNAK BÖLGE MÜDÜRÜYMÜŞ

Ak Parti Milletvekili Demirbağ, ödül törenindeki konuşmasına “DSİ Bölge Müdürü’nden aldığım iki güzel müjdeli haberi sizlerle de paylaşıyorum” diyerek iki haberi misafirlerle paylaştı.

Elazığ’ın içme suyu ihtiyacını karşılayacak ve halkımızın dört gözle beklediği içme suyu projesi için yapılan ve su toplanmasına başlanılan Hamza Bey barajında fazla su toplanacağı öngörüsünden hareket edilerek bu barajdan kendi cazibesi ile Uluova’ya su verileceğin ifade eden Demirbağ, bu projenin yatırım miktarının yapımına başlanılan sulama projesinden katbekat daha az olacağını da sözlerine ekledi.

İÇME SUYUNA YETTİ DE SULAMAYA MI VERİLECEK?

Milletvekili Zülfü Demirbağ’ın DSİ’nin vekil Bölge Müdürüne dayandırarak müjdeli bir haber olarak duyurduğu bu haberi yorumlayan uzmanlar, ilgili kurum olan DSİ’nin birkaç kilometrelik isale hattını yapmayı başarıp bu suyu iki yıl önce tamamlanmış ve çürümeye terkedilmiş arıtma tesisine oradan da şehre verme projesini hayata geçirmeyi başaramadığını, yüzde 98 oranında tamamlanmış bir projeyi hayata geçirme yerine içme suyu barajı olarak inşa edilen barajdan tarımsal sulamaya su verilmesinin faraziyeden öteye geçmeyeceğini ifade ediyorlar.

YAĞIŞ GARANTİNİZ Mİ VAR?

Hamza Bey içme suyu barajında bu yıl yoğun olan yağışlardan dolayı suyun her yıl bol olacağı görüş ve ihtimalinden hareketle artan suyun tarımsal üretime verileceği tezinin teknik hiçbir personelin düşünemeyeceği kadar bilimsel gerçeklerden uzak olduğuna dikkat çeken uzmanlar, yağışların her yıl aynı oranda düşmeyeceği gerçeğine dikkat çekerek 2020 yılının kurak geçeceği bilgisinden bile haberdar olmadıklarını ifade ediyorlar.

ULUOVA SULAMA PROJESİ RAFA MI KALKIYOR?

Milletvekili Demirbağ’ın Uluova’nın sulanması için Hamza Bey Barajını adres olarak göstermesi, “DSİ’nin geçmiş yıllarda başlattığı ve kapalı sistem olarak planlanan Uluova Sulama projesinin rafa mı kaldırıldı?” sorularını akıllara getirdi.

2. MÜJDE; MUNZUR SUYU (!)

Milletvekili Demirbağ’ın yine DSİ Bölge Müdürüne dayandırdığı ikinci müjdeli haber de Munzur Suyunun Elazığ’a getirilmesi ile ilgiliydi. Munzur suyu üzerinde var olan bir HES ile yapımı planlanan yeni HES’lerin projesini iptal eden ve işletimlerini durduran idare mahkeme kararının ardından bu suyun Elazığ’a getirilmesinin söz konusu olduğunu yine DSİ kaynaklarına göre müjde olarak veren Demirbağ’ın bu sözleri de çok gerçekçi bulunmadı. 

Şehre içme suyu sağlayacak Hamza Bey içme suyu projesini birkaç km’lik boruya mahkûm eden bir anlayışın yıllar önce de konuşulmuş ancak dev bir bütçe gerektiği için farklı projelere yönelmiş bir çalışmayı yeniymiş ve müjdeli bir haber gibi kamuoyuna aktarmanın çok da karşılığı ve inandırıcılığı olmadığı görüşünü dile getiren uzmanlar, sözüm ona müjdeli haber gibi lanse edilen temelsiz görüşlerin yine teknik bir eleman  olan Demirbağ’ın dilinden dökülmesini de anlayamadıklarını ifade ettiler.

GERÇEKÇİ PROJELER DİLLENDİRİLMELİ

Bürokratların, yakın vadede yapılması söz konusu olmayan ve ülke gerçekleri ve ekonomik yapısı ile uygunluk göstermeyen uzun vadeli projeleri ya da siyasetçilerin hoşuna gidecek palyatif çözümlerle dev sorunlara kalıcı çözüm içermeyen projeleri milletvekillerine müjdeli ve mükemmel proje diye lanse etmelerinin kendilerini hoş gösterme ve hoş tutma gayretinden öteye gitmeyen gayri samimi bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, 5-10 kilometrelik bir hattı döşemeyip şehri susuzluktan kırılmasına ve suyu çok maliyetli olarak tüketmesine aldırmayıp yüzlerce lojman ve gereksiz hizmet binası yapan zihniyetin şehre katkı sunamayacağını dile getirdiler.

SÜZGEÇTEN GEÇİRİLMELİ

Siyasilerin de bürokratların kendilerine şirin görünmek için söyledikleri ülke ve ülkenin ekonomik gerçeklerine kısa sürede uygunluk göstermeyen afaki projeleri kamuoyuna paylaşma noktasında gerçekçi yaklaşmaları, tecrübeli siyasetçilerin hele hele göreve vekâleten atanmış bir bürokratın her ifadesini belirli bir teknik sorgulamadan geçirerek açıklamalarda bulunmasının daha isabetli olacağını ifade eden vatandaşlar, DSİ bölge müdür vekili tarafından Ak Parti Milletvekili Zülfü Demirbağ’a müjde olarak takdim ettiği her iki projenin da yakın zamanda gerçekleşmesin hayali olduğu kadar afaki olduğunun da altını çizdiler.