İZLEMEYİN, İNİSİYATİF ALIN!

İZLEMEYİN, İNİSİYATİF ALIN!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

İlimizde deprem sonrası yıkılıp yerlerine yenilerinin yapılacağı yeni konutların ihaleleri bir bir yapılıyor. Yapılan iki ihale de gösterdi ki verilen ve ihalesi kesinleşen bedeller, arsa, vergi, harç ve diğer girdilerinin olmamasına rağmen çok uçuk rakamlar. 1.200 ile 1.400 arasında olan en lüks bir evin metrekare bedeli, ne yazık ki TOKİ’nin yaptığı ihalelerde 2.800 ve daha yukarılara çıkmış durumda.

SORUN NE?

 Sorun, ihalelerin sadece 7 firmanın davet edilmesi ve onların turlar halinde yarıştırılması. Birbirlerine yakın rakamlarla sözüm ona yarışan firmalar sonunda bir firmaya işi bırakıp yapılacak ikinci, üçüncü, dördünce ve diğer ihalelerde sırasını bekliyorlar.

İlk ihaleyi alanlar da sonraki ihalelere göstermelik girerek sözüm ona bir yarışma ve rekabet ortamı yaratılacak ama sıradaki firmaya ihale verilmiş olacak.

ÇÖZÜM NE?

Öncelikle bu ihalelere milletvekilleri, yerel idareciler müdahil olmalı. Çekincelerini ve tekliflerini sunma konusunda cevvaliyet göstermeli, inisiyatif almalı. O kadar acıları birlikte yaşadığımız bir depremden sonra bu kadarına hakları var.

İhaleler çok sayıda konut yerine 350-400 sayıda konut olarak bölünmeli. Ve ihale yasasının verdiği yetkiye dayanarak sadece Elazığ firmaları ihaleye davet edilmeli. Bu da yetmez, ihalede normal yarış ve rekabet tamamlandıktan ve en düşük fiyatı veren firma ile reel rakamlar üzerinden yeniden pazarlık edilmeli.

Bu arada açıklanan ihale dokümanlarına dikkatli bakıldığında TOKİ’nin hangi saiklerle bilinmez ama Elazığ’da yapılacak konutların yaklaşık maliyetlerini de normal zamanda yaptıkları konutların çok üzerinde belirlediği görülüyor. Bundaki amaç ise kırım oranının yüksek gözükmesi ve kamuoyunun tepkisinin aza indirilmesi.

Bunun için TOKİ’nin normal zamanlarda farklı şehir ve ilçelerde yaptığı konut ihalelerindeki yüklenici firma tarafından verilen metrekare fiyatları temel alınmalı. İncelendiğinde görülecektir ki bugün metrekaresini Elâzığ’da 2.777 TL ihale eden aynı TOKİ, benzer ihalelerde metrekaresini 700- 800 en fazla 1.000 TL’ye ihale etmiştir.

Bu konuda milletvekillerimizin fotoğraf karesine girmekten başka bir numaraları olmayan danışmanlarının ciddi bir araştırma yapıp vekillere sunmaları gerekiyor. Onlar da bunu TOKİ yetkililerine sunarak tabloyu ortaya koymaları gerekiyor.

 350-400 konutu hatta daha fazla sayıda konutu ihale süresinin de öncesinde yapıp teslim edecek onlarca yerli firmamız var. Ve bunların hepsi de bu işi reel maliyetleri ile yapıp şehrimiz insanına sunmaktan büyük bir manevi mutluluk yaşayacaklar.

İşte bu işin altından kalkacak firmalarımız; Ziver İnşaat, Tetiş İnşaat, Açılım İnşaat, Hayma İnşaat, Hekimoğulları İnşaat, Atlı İnşaat, Kenan Metin İnşaat, Avcıl İnşaat, Bulut İnşaat, Mir Yıldız, Mirselam İnşaat, Karataş İnşaat,MFK İnşaat, Hatipoğulları İnşaat, AVY İnşaat, Alken İnşaat, UÇM İnşaat, İnşar Yapı  İnşaat ve etik olarak kendileri kabul ederler mi bilmeyiz ama Fırat ve Akide inşaat ve daha niceleri.

Şehrin ortak aklı bunu söylüyor ve bu konuda adım atılmasını bekliyor. Milletvekillerimize büyük görev düşüyor. Korkmayın TOKİ’nin küçük görüp davetiye bile göndermeği firmalarımız vallahi de billahi de davet edilen yabancı firmalardan daha sağlam ve erken yapar bu konutları.

Sayın vekillerimiz. Sizler de konuşmalarınızda diyorsunuz ki deprem afeti sebebiyle hayat  bir yıl ötelenecek bu şehirde. Ekonomi duracak, üretim duracak, esnaflar sıkıntı yaşayacak, işsizlik artacak, mesleği olup da sektörü duran binlerce insan evine ekmek götüremeyecek.

Şu an kahvelerimiz, sıvacı, boyacı, fayansçı, kalıpçı, demirci, duvar ustası, yalıtımcı, alçı dekorasyoncu, marangoz, mobilyacı ve bu sektörün ihtiyaç duyduğu meslekleri yapan binlerce hemşerimizle tıklım tıklım dolu.

Hepsi işsizlikten ve parasızlıktan perperişan. Bunların kahvelerden çıkıp işlerinin başına geçmesi ve şehrin tüm ekonomisini canlandırması sizin elinizde.  Bu hemşerilerimizin işe ve aşa kavuşmaları da yerel firmalarımıza ihalelerin verilmesi ile mümkün.

Ağırlığınız koyun TOKİ’ye. Dinlemezlerse önce Bakan’a sonra Cumhurbaşkanına iletin konuyu. Bakın bu mesele hem şehir halkı hem de partinizin siyasi geleceği açısından çok hayati bir mesele. Lütfen ama lütfen şimdilerde tek gündeminiz bu olsun. Çadırları zaten hep gezdiniz ve dertlere çare oldunuz. Şimdi sıra topyekûn şehrin derdine ilaç ve deva olmakta sıra.