ALLAH'TAN KORKUN!

ALLAH'TAN KORKUN!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak depreminin ardından şehrin yeniden yapılandırılması ve inşa edilmesi ile ilgili çalışmalar süratle devam ediyor. Sürsürü ve Abdullahpaşa’da yıkılan binaların yerine TOKİ tarafından inşa edilecek konutların ihalesi gerçekleştirildi.

Davetiye metodu ve pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde ortaya çıkan rakamlar vatandaştan büyük tepki gördü. Her iki ihalede de her bir daire için verilen fiyatlar İller Bankası inşaat maliyetleri birim fiyatlarının metrekare bazında üç katına yakın bir rakam olması ve bu bedelin hak sahiplerinin sırtına vurulacak olması büyük bir haksızlık olarak telakki ediliyor.

GERÇEK METREKARE MALİYETİ BİN 200 TL

İnşaatların yapılmasında esas alınan İller Bankası birim fiyatlarına göre, arsa payı, harç ve vergiler, sigorta, kat karşılığı alındığı için kat maliklerine verilecek bedel de dahil edilmesine karşın 1 metrekare 1. sınıf bir inşaatın yapım bedeli bin 200 TL olurken, TOKİ tarafından yapılan ve hiçbir arsa payı, vergi harç gibi bedellerin olmadığı ihalelerde metrekare birim fiyatlarının 2 bin 770 TL ve daha yukarısında olmasına tepkiler de çığ gibi büyüyor.

Kanal 23 televizyonunun her pazartesi yayınlanan ve büyük ilgi toplayan Ajanda programında da bu konu işlendi ve Av. İbrahim Gök, yapılan uygulamaları eleştiri bombardımanına tuttu.

Av. İbrahim Gök, deprem sonrası yapılacak konutların ihalelerinin verildiği firmaların, normalde 140 bin liraya yapılabilecek evlerden konut başına 273 bin lira aldıklarını ileri sürerek, ihalelerin en başından beri Elazığlı firmalara verilmesi gerektiğini savunduklarını hatırlattı.

Gök, yapılacak konut ihalelerinin yerli firmalara verilmemesini “Üzücü bir tablo” olarak değerlendirerek,

“İhaleler yapılmadan önce sık sık şu hususu dillendirmiştik, bir kez daha dillendirelim; çünkü konuştuğumuz şeyler Elazığ’ın geleceği, esnaflarımızın geleceği.

Birincisi; Özel sektörde yap-sat ile uğraşan 300’e yakın firmamız var. Biz de günlerdir diyoruz ki, Elazığ’da ticareti tekrar canlandırmak istiyorsanız, bunun yolu Elazığ’da bu işle iştigal eden firmaların bir araya getirilip konsorsiyumların kurulması ve belirlenen rakamlarla Elazığ’ın firmalarına bu işlerin ihale edilmesi. Hatta kamu ihalesiyle uğraşan firmalara vermeyin dedik ama Elazığ’da uğraşan firmalarla bu işi götürmeleri gerektiğini ısrarla tekrarladık. Bu sadece müteahhitler için de düşünülmüş bir karar değil, boyacısı, sıvacısı, bu iş için bahsedilen iki bin kalemi her noktasında Elazığ’la bağdaştıracak firmalar alsın bu işi. Ancak bugün yapılan ihalelere baktığımızda, gerçekten üzücü bir tablo var karşımızda. Biz yabancı firmalara karşı değiliz. Ancak bugün Elazığ olağanüstü bir durum yaşıyor. Elazığ’da cebinde ekmeğe verecek parası olmayan insanlar var” diye konuştu.

Gök, yapılacak konutların en lüks şekilde yapılması durumda bile ortaya çıkan tutarın maksimum 140 bin lira olduğunu ancak firmaların vatandaşlardan 273 bin lira aldıklarını öne sürdü;

“Rakamlara baktığımızda daire başı 273 bin liraya denk gelecek bir ihale gerçekleştirildi. Ben bugün müteahhit arkadaşların çoğuyla görüştüm. Orta sınıf lüks bir dairenin maliyeti olarak, ortaya çıkan net tablo 120 ile 140 bin TL arası. Şimdi burada vergi ödenmeyecek, arsa payı ödenmeyecek, harç ödenmeyecek, hiçbir şey ödenmeyecek. Ne yapılacak? 273 bin lira alacaksın, en yüksek rakam ile 140 bin liraya –ki bu da abartılı bir rakam- mal edeceksin, 133 bin lirayı da cebine koyacaksın. Kusura bakma kardeşim. Bunu da deprem mağduru kardeşimin cebinden alıp, kendi cebine koyacaksın. 20 yılda da ödese, 18 yılda da ödese fark etmez. Bu kardeşim zaten bir gecede mağdur olmuş. Bütün varlığını kaybetmiş bir insandan bahsediyoruz. Bu insanın gelip 133 bin lira sen kazanasın diye, bu mağduriyeti çekmesine bir Elazığlı olarak, bir Müslüman olarak, bir insan olarak gönlüm razı değil! Bu paralar vatandaşın cebinden çıkıyor, vergilerimizle yapılıyor, 82 milyonun gönderdiği yardımlarla yapılıyor. Daha da ötesi fakirin fukaranın, tüyü bitmemiş yetimin parasıyla yapılıyor kendi cebinizden vermiyorsunuz. Allah’tan korkun”

İbrahim Gök’ün bu açıklamasından sonra evi TOKİ tarafından yapılacak vatandaşlar da kendilerine yüklenecek bu maliyetleri nasıl ödeyeceklerine dair ciddi endişeler oluştu.