İTFAİYECİLERE SAĞLIK SEMİNERİ VERİLDİ

Elazığ'da Medical Park Elazığ Hastanesi tarafından itfaiyecilere sağlık semineri verildi.  25 Eylül- 1 Ekim tarihleri arasında kutlanan 'İtfaiye Haftası' nedeniyle Medical Park Elazığ Hastanesi doktorları tarafından, Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ekiplerine Diyabet ve Prostat konuları hakkında sağlık semineri düzenlendi.

İTFAİYECİLERE SAĞLIK SEMİNERİ VERİLDİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hastanenin konferans salonunda düzenlenen semineri Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, Prof. Dr. Yusuf Özkan ve Üroloji Uzmanı, Op. Dr. Serhat Yentür verdi.

Şeker hastalığının kan şekeri yüksekliğiyle karakterize bir hastalık olduğunu dile getiren Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, Prof. Dr. Yusuf Özkan, "Normal bireylerde ne kadar aç kalırsak kalalım kan şekerimiz 60'ın altına düşmez veya ne kadar yemek yersek yiyelim kan şekerimiz 140'ı geçmez. Kan şekerimiz 60'ın altına düşüyor, 140'ın üstüne çıkıyorsa bir sıkıntı var demektir. Kan şekerinin olması gerekenden daha yüksek olmasına biz hiperglisemi(diyabet hastalığı) diyoruz. Vücudumuzda insülin diye bir hormon var. Bu hormon kan şekerimizin ayarını sağlıyor. İnsülin hormonu yetersiz ya da etkisiz olursa, şeker ayarında bir bozukluk meydana geliyor ve kan şekerimiz yükselmeye başlıyor. Kan şekerimiz yükseldiği zaman bizi bir takım sıkıntılar bekliyor. Şeker hastalığı hem ülkemizde hem dünyada çok sık görülen ve uzun süre devam eden, akut ve kronik yan etkileri olan bir hastalıktır” dedi.

Prostat hastalığının 40 yaşından sonra tüm erkeklerde görülebileceğini belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Serhat Yentür ise “Prostat sadece insanlar ve köpeklerde hastalığa yol açar. 40 yaşından sonra prostatta mikroskobik büyüme başlar. 50 yaşından sonra gözle görülebilen büyüme başlamış olur. İnsanların 40-50 yaş arası yüzde 20’si, 50-60 yaş arası yüzde 50’si, 60-70 yaş arası yüzde 65’i, 70-80 yaş arası yüzde 80’i ve 80-90 yaş arası yüzde 90’ı artık bir prostat hastasıdır. Tüm erkeklerin yüzde 30’u prostattan şikayetçidir. Prostatın iyi ve kötü huylu olmak üzere iki türü vardır. Kötü huylu prostat dediğimiz prostat kanseri olarak karşımıza çıkmaktadır. Prostat büyümesine engel olamayız fakat prostatın şikayetlerini geciktirebiliriz. Sağlıklı yaşam hastalıkların ortaya çıkmasını azaltırken hayat konforunu arttırıyor. Sağlıklı yaşam, spor yapmak, doğru beslenmek, kabız kalmamak prostat şikayetlerinin daha geç ortaya çıkmasına sebep olur” diye konuştu.

 

Elazığ Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Halil Başgün, Kurumsal İletişim Müdürü Esin Yamaç Erten, Kurumsal Pazarlama Uzmanı Ferhat Yeşilyaprak, Kurumsal Pazarlama Müdürü Yelda Arpacı ve itfaiye personelinin katıldığı seminer doktorların katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.