HESABINI KİM VERECEK?

Ömer Enes Yılar/24 Ocak tarihinde meydana gelen depremde hasar gören binaların yıkım işlemleri devam ediyor. Hakimiyet Gazetesi olarak sık sık gündeme getirdiğimiz kontrolsüz, tedbirsiz ve denetimsiz yıkım çalışmalarında bir örnek daha meydana geldi.

HESABINI KİM VERECEK?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yıkımların, çevre sakinlerini olduğu kadar şehir içi trafiği de ciddi olarak etkilemesi sürücülere de zor anlar yaşatıyor. Bugünlerde, Elazığ Merkez İstasyon Caddesi’nde yapılan bir bina yıkımında, kontrolsüzlük ve denetimsizlik yüzünden alt geçit bariyerleri zarar gördü.

 

DENETİM NEDEN YAPILMIYOR?

Elazığ’da 24 Ocak tarihinde meydana gelen depremin ardından hasarlığı olduğu tespit edilen ve yıkımına karar verilen binaların, yıkımları esnasında denetimsizlik ve kontrolsüzlük kamuoyunun gündemine sık sık gelmişti. Özellikle yıkım çalışmalarının uzun sürdüğü ve yıkımlarda yeterince su kullanılmadığı için tozlar nedeniyle vatandaşların zorluk yaşadığı ifade edilmişti. Kısa sürede tamamlanması gereken yıkımların, ekip, ekipman eksikliği ve yıkımda süre denetimleri yapılmaması dolayısıyla ana bulvarlar dahil haftalarca kapalı kalmış ve Elazığ’da hayat durma noktasına gelmişti.

 

SORUMSUZLUK DEVAM EDİYOR

Şehir merkezinde ana arterlerde devam eden yıkımların kısa sürede tamamlanması gerektiğine dikkat çeken vatandaşlar, yıkım çalışmaları esnasında kontrollü davranılmasını ve denetimlerin, yetkili kurumlar tarafından düzenli olarak yapılmasını istenmişti. Hasarlı binaların yıkımında alanın büyüklüğüne, bina sayısına toplam inşaat metrekaresine göre bir süre verilmesi gerekirken, yıkımlar da herhangi bir önlem alınmaması ise istenmeyen olaylara neden oluyor.

 

ÇEVREYE ZARAR VERİLİYOR

Yıkım işlemini tedbirlere uymadan ve olması gereken süreden daha uzun bir süreye yayan bazı yüklenici firmalar, yıkım esnasında çevrede bulunan vatandaşların ve kamu mallarının da zarar görmesine neden oluyor. İstasyon Caddesi’ndeki bir binanın yıkımında alt geçit bariyerlerinin de zarar görmesi, tepkilere neden oluyor.

 

KAMU MALINA ZARAR VERİLİYOR

Yıkımı yapılan binanın enkazının ve beton kütlelerinin tam olarak temizlenmemesi sonucu yıkımı gerçekleştirilen alanlarda bırakılan hafriyat atıklarının İstasyon Caddesi’nde bulunan alt geçide zarar verdiği ve kullanılmaz hale geldiği ifade ediliyor. Yoldan geçen bir vatandaş tarafından çekilen fotoğraf sayesinde, yıkım çalışmalarının kontrolsüz ve denetimsiz yapıldığı gözler önüne serilirken, kamu malına verilen zararın ise sebep olan firma tarafından karşılanması gerekiyor.

 

YETKİLİ KURUMLAR DENETİMLERİNİ YAPMALI

Kurumların ihale ile verdikleri yıkım işlerini alan firmaların, yıkım esnasında gerekli önlemleri almak, yıkımı en kısa sürede tamamlayarak bölge halkını mağdur etmemek ve toz olmaması için yıkım esnasında tazyikli su sıkılması gibi birçok şartları yerine getirmesi gerekirken, duyarsızlıkları tepkilere neden oluyor. Yıkımlarda denetimin sürekli olması gerektiğini ifade eden vatandaşlar, yetkili kurumların mutlaka bu olaylara önlem almasını ve kontrolsüz davranan firmalara en ağır cezaları vermesi gerektiğini ifade ediyor.