Güneşten Enerji Elde Etmişlerdi, Şimdi Güneş Paneli Üretecekler

Nisa Yılmaz/ Elazığ Marmara Eğitim Kurumu öğretmen ve öğrencileri yerel basına sahip çıktıklarını dile getirmek, mesleki ve teknik liselere yönelik bakış açısının değişmesi gerektiğine dikkat çekmek amacıyla Hakimiyet Gazetesi'ni ziyaret etti.

Güneşten Enerji Elde Etmişlerdi, Şimdi Güneş Paneli Üretecekler
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Marmara Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri, yenilenebilir enerjiyi hayatın her alanına taşımak adına çalışmalar yürüttüklerini, geleceğin mühendislerini üretimin her aşamasında yer alacak şekilde yetiştirmek için projeler yürütüyor.

GELECEĞİN MÜHENDİSLERİ ELAZIĞ’DA YETİŞİYOR

Bu anlamda güneş paneli ile çalışan birçok proje geliştirdiklerini ifade eden Marmara Eğitim Kurumunda Beden Eğitimi Öğretmeni Mustafa Sağlam, “Öğrencilerimize yerel basınımızı tanıtıyoruz. Yerel gazetelere bizler sahip çıkıyoruz; öğretmenleri ve aileleri olarak. Kendileri de bakış açıları görsün, ilerleyen zamanlarda yetişkin birey olduklarında yerel ve ulusal basını tanımış olsun. ‘Yerel basınımıza destek olalım’ başlığı altında Hakimiyet Gazetesi’ni de ziyaret ettik” dedi.

GÜNEŞ PANELİNDEN ELEKTİRİK ELDE EDİYORUZ

Sağlam, meslek ve teknik olarak donanımlı bir eğitim verdiklerini söyleyerek; “Marmara Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Elazığ’ın ilk özel meslek lisesi. Güneş enerjisi üzerine, yenilenebilir enerji sistemleri üzerine bir bölümümüz var. 10, 11 ve 12. sınıf öğrencileri bu alanda eğitim görüyorlar. Bu kapsamda kendi elektrikleri ve enerjilerini, hatta yerli üretimlerini Elazığ’da sürdürüyorlar. İlerleyen zamanlarda geleceğin mühendisleri olacaklar. Belki de ülkemizde yeni mühendisler Elazığ’dan çıkacak. Güneş enerjisi çatısı altında kendi elektriğini kendisi üreten öğrenciler yetiştiriyoruz. Okulumuz yüzde 100 ücretsiz, hiçbir kayıt bedeli yok, tüm masrafları devlet sağlıyor. Bu kapsamda öğrencilerimizle birlikte kendi elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Kendi enerjimizi kendimiz üretiyoruz. Geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Feyzi Gürtürk’ü ziyarete gittik. Kendisine, öğrencilerimizin yaptığı güneş enerjisi ile çalışan power bank hediye ettik. Üretime dayalı eğitim çatısı altında öğrencilerimiz eğitime devam ediyor. Aynı zamanda spor ve sanatsal etkinliklerimiz de sürüyor. Bazı gençlerimiz Elazığ Belediyespor’un altyapısında yer alıyor, basketbolda yetenekli olanları İl Özel İdare’ye, teniste yetenekli olanları tenis kulübüne, hentbolda yetenekli olanları da hentbol ESYK takımına yönlendiriyoruz. Çocuklarımız hem sanat üzerine hem de okuldaki meslek derslerine devam etmiş oluyor” şeklinde konuştu.

KENDİ GÜNEŞ PANELLERİMİZİ ÜRETECEĞİZ

Marmara Eğitim Kurumları yönetim kurulu üyemiz Eralp Sarıkamış ise elektrik enerjisi elde etmenin yanında güneş panellerini de artık öğrencilerin üreteceğine dikkat çekerek şunları söyledi; “Elazığ genelinde meslek liselerine bakış açısı çok olumsuz. Biz bu işe başlarken öncelikle amacımız meslek lisesi kavramını değiştirmekti. Bu algıyı Elazığ’a oturttuk çok şükür. Şuan da projelerle de kendimizi insanlara anlatmak istiyoruz. Çok yakın zamanda vatandaşa hizmet noktasında da çalışmalarımız olacak. Çalışmamızı belediyeye proje olarak da sunduk. Sosyal medyada sıklıkla gördüğümüz duraklar klimalı ya da kütüphaneli. Biz bunların hepsini güneş enerjisi ile çalışan, yazın ve kışın klima görevi görecek, durak içerisindeki tüm ihtiyacını da güneş panellerinden sağlayacak. Belediye Başkanımız Sayın Şahin Şerifoğulları’na sunduk. Bir de köpek kulübesi projemiz var. Kedi ve köpeklerin kış aylarında üşümemesi, yaz aylarında da aşırı sıcaklardan korunması için hayvanlara hiçbir şekilde zarar vermeyecek şekilde bir köpek kulübesi tasarlıyoruz. Kulübelerde yine güneş enerjisinden faydalanılacak.  Öğrencilerimizin bu tarz sosyal sorumluluk projelerinin dışında doğrudan üretimi baz alan güneş panellerinin üretimini de çocuklarımız yapacak. Şuan Adıyaman’da bir fabrikada güneş paneli üretiyoruz. Yaklaşık bir buçuk aylık bir çalışmanın ardından kendi güneş panellerimizi de kullanmış olacağız. Umarım insanların meslek liselerine karşı bakış açılarını değiştirebiliriz. Önce ilimize sonra da ülkemize öğrencilerimiz ve öğretmenlerimizin desteğiyle faydalı işler yaparız”

YEREL BASININ DSTEKÇİSİYİZ

Sarıkamış, yerel basın organlarının ‘Yerel basınına sahip çık’ çağrısı üzerine öğrencilerine yerel medyayı tanıtmayı hedef aldıklarını belirterek; “Yerel gazetemize destek çıkmak adına okulumuzda yerel gazetelerin olduğu bir köşe oluşturduk. Öğrencilerde bir göz aşinalığı oluştu en azından. Yerel medyaya desteği sunmak adına Hakimiyet’i de ziyaret ettik” dedi.

Marmara Özel Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi öğrencisi Tuba Gezer ve 9. Sınıf öğrencisi Çağrı Şeker, ileride mühendis olmak istediklerini söyleyerek, yenilenebilir enerjide gelecekte güzel başarılar elde edeceklerini söyleyerek, projelere dört elle sarılıyor.