ESTETİK PİŞMANLIK NEDİR? ESTETİKTE YÜKSEK BEKLENTİ NE KADAR DOĞRU?

Nisa Yılmaz/Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsmet Bingöl, günümüzde takıntı haline gelen ve bazen pişmanlıkla sonuçlanabilen estetik operasyonları hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.

ESTETİK PİŞMANLIK NEDİR? ESTETİKTE YÜKSEK BEKLENTİ NE KADAR DOĞRU?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ESTETİK TAKINTININ KAYNAĞI NEDİR?

 

Estetiğin tanımını yapan Op. Dr. Bingöl, “Estetik kelime olarak hissetmek algılamak anlamında. Estetik, sanat dışında hayatta pek çok alanda hislerimizi uyandıran bir melodiden, bir resim, bir filmden, okuduğumuz şiirden hayata bakış biçimimize geniş anlamıyla yer tutan faaliyetler, ürünler ve hatta ameliyatları da kapsar. Estetiğin bir felsefesi vardır.” dedi.

GÜZELLİK ANLAYIŞI TARİH BOYUNCA DEĞİŞİKLİK GÖSTERİR

Güzellik ve estetik anlayışın yıllar içerisinde değiştiğini söyleyen Op. Dr. Bingöl, “Geçmişten bugüne ve geleceğe dair güzellik tanımı kavramı hayli geniş ve çeşitli. Estetik anlayış, zamana, yere, kültüre göre değişim gösterir, görecelilik barındırır. Küreselleşme ile beraber kültürel çeşitlikten tek tipe doğru eğilimler güçlense de hala toplumların ve bireylerin özendiği, esinlendiği, taklit ettikleri, idol olarak gördüğü film yıldızları, politik aktörler gibi ünlüler ve onların fiziksel görüntüleri, tercihleri, kullandıkları ürünler ve markalaşma eğilimi kitlelerde alıcı bulmaya ve tüketim endüstrisi halini almaya başlar. Bu durum toplumlarda, pek çok sektörde olduğu gibi estetik cerrahi alanında da etkisini ortaya çıkarır. Pek çok ünlünün vücuduna uyguladığı çoğu estetik cerrahi uygulamaları bazen o ünlü kadar ün yapabilmektedir. Kim Kardashian poposu, Pamela  Anderson göğüsleri gibi…” şeklinde konuştu.

ESTETİKTE BEKLENTİYİ KARŞILAMA ORANI YÜKSELDİ

Op. Dr. Bingöl, “Kişilerin estetik cerrahiyle ilgili taleplerini değerlendirdiğimizde ‘hastanın beklentisi gerçekçi mi, ruhsal durumu uygun mu, istenilen uygulanabilir mi, yan etkiler ve olası istenmeyen etkiler (komplikasyonlar), cerrahi tecrübe ve bilgi, tam ve eksiksiz bilgilendirme yapıldı mı?’ gibi çok önemli sorulara aldığımız cevaplar yol gösterici olur. Yapılan yerinde operasyonlar estetik burun, karın germe, meme estetiği (büyütme, küçültme ve toparlama), yüz-kaş germe, kepçe kulak, aşırı şişmanlık (obezite) sonrası sarkmalar,  izlerin yada lekelerin tedavisi, kullanılan doğal ve doku dostu uygulamalar (kendi yağ dokusu ve diğer dolgular gibi), ölçülü botoks gibi uygulamalar daha iyi sonuç alıcı etkiye sahip. Bazen küçük bir cerrahi ile mucizevi değişimler, bazen birkaç operasyonu aynı anda yaparak daha hızlı ve sonuç alıcı çözümler üretilir. Yaşlanma ve değişim mekanik değil dinamik bir süreç. Yapılan uygulamalar doğru ve isabetli şekilde arttıkça sorunlar azalmaya ve beklentilerde de çıta yükselmeye başladı. Hastanın gerçekçi olmayan beklentileri, cerrahi olarak karşılanamaz talepler, ameliyat ve sonrasında istenmeyen durumlar oluşması, cerrahi ekip ve ortam sorunları, iyi sonuç almayı zorlaştırıyor. Uzman estetik cerrahlarca yapılan ameliyatlardan sonra yeniden düzeltme ihtiyacı halinde tekrar yapılan ameliyatlarda geri dönüşü olmayan durumlar eskiye nazaran çok azalmaya başladı.”

MERDİVENALTI UYGULAMALARA ÇOK DİKKAT EDİLMELİ!

“Sağlık kuruluşları dışında ehliyetsiz merdivenaltı ve sağlıksız ortamlarda yapılan girişimler, doğal ve uygun olmayan ürünlerin kullanılması, ehliyetsiz ve liyakatsız personel davranışları daha büyük sorunlara hatta çözümü imkansız ve zor durumlara sebep olabilir.  Doğal olmayan ürün ( örnek olarak sıvı tıbbi olmayan silikon, çeşitli vücuda yabancı bileşiklerin enjeksiyonu) kullanılıp hastalarda geri dönüşsüz hasar bırakan,  medyaya yansıyan birçok durum vardır. Medyaya yansımayanlar yansıyanlardan kat be kat fazladır. Oluşan bu durumlar dışında kişinin kendisinden kaynaklı bedeniyle barışık olmama durumu da var. Bu tür hastalara yapılan çok başarılı operasyonlara rağmen tatmin etmekten uzak olabiliyor.  Bu tür durumlar da az sıklıkta görülüyor.”

 

ESTETİKTE BÜYÜK BEKLENTİLER HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLABİLİR

Son olarak estetik uygulamalarda çok yüksek beklentilerin hayal  kırıklığı ile sonuçlanmaması için hasta ve doktor ilişkisinin çok iyi olması gerektiğine vurgu yapan Op. Dr. Bingöl; “Büyük beklentilerin hayal kırıklıkları da o şiddette olabilir. Hasta hekim iletişimin doğru olması ve güzel yapılan işlerin tıbba uygun kalitede yapılması tatmin edici olacaktır. Başarı için bu iletişim çok önemlidir.”