ELDE VAR '1'

ELDE VAR '1'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ siyasetini ve geleceğini etkileyecek iki bomba haber düştü çarşamba günü basın kuruluşlarına.  Önce CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol konuştu ve kendisinin yapılacak ilk genel seçimlerde partisinden birinci değil ikinci sıra milletvekili adayı olacağını açıkladı.

İkinci haber de Yeniden Refah Partisi’nden geldi. Şehrin önemli bir değeri olan Av. İbrahim Gök’ün partilerine katıldığı haberini paylaşan parti yönetimi hayırlı olsun temennilerinde bulundu.

Bu iki açıklama ve beyan çok önemsiz gibi görülse de şehrin siyasi dengelerini alt üst edecek önemli bir kırılma noktasıdır.

Nasıl mı? Okuyalım o zaman…

Bilindiği gibi artık seçimlere ittifaklarla giriliyor. Partiler kendi kimliklerini de koruyarak ittifakın bir üyesi olarak seçimlere katılıyorlar.

Ülkemizde iki ittifak var: Biri Ak Parti, MHP ve BBP’nin yer aldığı Cumhur İttifakı, diğeri de CHP, İyi Parti, Saadet ve birkaç sol partiden oluşan Millet ittifakı.

İlimizde millet ittifakının adayı Gürsel Erol, CHP’den milletvekili seçilerek yıllar sonra bu partiden ilimizi temsilen meclise gitti.

Erol, “Yapılacak seçimlerde ikinci sıradan aday olacağım” açıklamasının devamı ve uygulaması ise birinci sıradan İyi Parti’ye mensup bir ismin aday gösterileceği.

Bu konuda da çalışma yapan İyi Parti yetkilileri ve Gürsel Erol, ilimizde sevilen ve tabanı olan isimlere birinci sıra adaylık teklifi götürmeye hazırlanıyorlar. Prof. Yasemin Açık ve Prof. Erol Keleş gibi saygın ve şehir insanının güvenini ve sevgisini kazanmış isimlere de teklifler gidecek.

Bu isimlerle birlikte Gürsel Erol’un da rüzgârıyla millet ittifakının iki milletvekili kazanması sürpriz olmayan sıradan bir olay olur bu şehirde.

Geçtiğimiz seçimlerde kıl payı bir milletvekilliğinden olan MHP de ilk seçimlerde rahatlıkla bir milletvekilliği kazanacak ve meclise gönderecek.

Av. İbrahim Gök’ün de YRP’ye geçmesiyle Cumhur ittifakı büyük bir ihtimalle Elazığ’a bir kontenjan verecek ve İbrahim Gök de bu partiden seçilerek meclise gidecek.

Şimdi toparlayalım:

2 milletvekili Millet İttifakı, 1 milletvekili MHP, 1 Milletvekili Cumhur İttifakı YRP kontenjanından YRP’ye… Ne yaptı toplamda? 4 milletvekili.

Elde ne var? Sadece 1. Anlayacağınız geçmişte Ak Parti’de 100’ü bulan aday adaylığı müracaatı sadece 1 milletvekilliği için yapılacağı için bu sayı da çok düşecek.

Mevcut milletvekillerinin ikisi dışında diğerlerinin yeniden aday olmayı düşündüğü bir ortada birinci sırayı kapmak çok zor olacak. İkinci ve daha sonraki adayların şansı zora gireceği için Ak Partide tüm kavga birinci sıra milletvekilliği adaylığı için yapılacak.

Anlayacağınız ilimiz siyasetinde ciddi bir eksen kayması yaşanıyor. Görünen o ki bu kaymada en büyük kaybı da Ak Parti verecek.