ELAZIĞ'DAN BİR BAŞARI DAHA  

Erkan BAY/Fırat Üniversitesinden büyük başarı.Üniversitenin geliştirdiği programla ders kitap incelemeleri Fırat Üniversitesi'nden çıkan yazılımla denetlenecek. 

  ELAZIĞ'DAN BİR BAŞARI DAHA  
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ders kitaplarında uygunsuz içerik olup olmadığı, milli yazılım "intihal.net" ile tespit edilecek.Fırat Üniversitesinde geliştirilen yerli ve milli yazılım programıyla artık ders kitap incelemeleri Fırat Üniversitesi’nden çıkan yazılımla incelenecek. 

 

Milli Eğitim Bakanlığı ile Fırat Üniversitesi Teknokent'te faaliyet gösteren Asos Eğitim Bilişim Danışmanlık Limited Şirketi arasında, şirketin "intihal.net" adlı benzerlik tespit yazılım programının, ders kitaplarının incelenmesinde kullanılmasına ilişkin bir protokol imzalandı.

 

PROTOKOL İMZALANDI

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş, Bakanlığın Başöğretmen Salonu'nda gerçekleşen protokol töreninde yaptığı konuşmada, FETÖ veya diğer terör örgütleri ile irtibat ve iltisakı kesinleşmiş kişilerin yayınları ve terör örgütlerinin sıklıkla kullandığı kelimelerle subliminal bir mesaj verilip verilmediğinin, yerli ve milli bir yazılım olan "intihal.net" programı ile tespit edileceğini söyledi.

FETÖ İLE MÜCADELEDE KULLANILACAK

Bu programın FETÖ ve diğer terör örgütleri ile mücadelede önemli bir kazanım olduğunu ifade eden Durmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:"Bu yazılım sayesinde, Başkanlığımıza sunulan ders kitaplarını incelerken FETÖ ile irtibatlı ve iltisaklı kaynakların kullanılıp kullanılmadığını tespit edeceğiz. Birtakım argo, kaba dil, ırkçı ve cinsiyetçi söylemleri fark edebileceğiz. Kitapları hazırlayanlar tarafından başka bir kitaptan alıntı yapılıp yapılmadığını tespit edeceğiz. Başka bir yazarın eserini kısmen veya tamamen alıp almadığını, bu anlamdaki benzerlik tespitini yapmış olacağız."

 

522 KİTAPTA 32 BİN 900 HATA TESPİTİ

Programla, Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile atılmış, terör örgütleri ile irtibatı kesinlik kazanmış bazı isimlerin, kitapları hazırlayanlar arasında yer alıp almadığını da belirleyeceklerini vurgulayan Durmuş, "FETÖ'nün, PKK'nın veya diğer terör örgütlerinin sıklıkla kullandıkları birtakım kelimeleri tespit edeceğiz." dedi.

Durmuş, 29 Ağustos 2016'dan, Haziran 2017'ye kadar 1522 kitabı incelediklerini ve 32 bin 900 hata tespiti yaparak, düzelttiklerini kaydetti.

Çalışmalar neticesinde, 422 doğrudan FETÖ/PDY ile alakalı hata tespiti yaptıklarına dikkati çeken Durmuş, bu hataların yer aldığı 189 kitabın ve bu kitaplarıhazırlayan 73 kişinin sistemden çıkarıldığını belirtti.

DERS KİTAPLARINI İNCELEYECEK

Durmuş, bu incelemelerin öğretmenlerden oluşan komisyonlarca "manuel" yapıldığını söyledi.

Protokol sayesinde, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına bir yıllık kullanımı hibe edilen "intihal.net" benzerlik tespit yazılımıyla, bu sene başından itibaren manuel yapılan incelemelerin yanı sıra inceleme sürecinin başında ve sonunda olmak üzere iki kez de intihal taraması yapılabilecek.

Hibe edilen yazılım, Milli Eğitim Bakanlığının ücretsiz dağıttığı ders kitapları ve öğretim materyallerinin incelenmesinde de kullanılacak.

 

YAZILIMIMIZ ÇOK YARDIMCI OLACAK

Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bedri Özer ise yaptığı açıklamada,’’Yazılım programımız kitapların yazılmadan önce başka bir yerden alınıp alınmadığını tespit ediyor.Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız protokol içinde öğrenci kitaplarının başka yerden alınıp alınmadığı tespitinde de kullanılacak.’’dedi.

MİLLİ OLMASI GEREKEN BİR ÜRÜNDÜR

Yazılım programımın stratejik konularda da önemli rol oynayacağını ifade eden Prof.Dr.Ahmet Bedri Özer,’’ "Türkiye´deki ilk ve tek intihal programıyız. Yabancı programlar kullanıldığında, bizler bir kitabı, projeyi veya çalışmayı bu yazılım programlarına yüklediğimizde yabancı firmanın veri havuzunda bu depolanıyor. Doğal olarak, Türkiye´de henüz basıma verilmemiş bir kitap, yabancı ülkelerin veri havuzunda yer alıyor. Bu nedenle, intihal tespit programı stratejik ve millî olması gereken bir üründür"

İHRACAT YAPMAYA BAŞLADIK

Tespit programının sadece tek dil ile kullanılmadığını dile getiren Prof.Dr.Özer,’’Ürünümüz sadece Türkiye’ye hitap etmiyor.İngilizce,Arapça ve bazı yabancı dillerini desteklemektedir.Çünkü ürünümüz ile ilgili ihracat yapmaya da başladık.Özellikle arap ülkelerine ihracat yapıyoruz.’’dedi.

 

MİLLİ YAZILIM GEREKİYOR

Prof.Dr.Özer,’’Ülke güvenliği ile ilgili çalışmalar savaşta ve sahada yapılmamaktadır.Yakın bir zamanda bir Alman Yazılım firmasının ülkemize şantaj yaptığı medya da yer almıştı.İran’a ambargo yapıldı,bir daha türk yazılımları kullanılmasın gibi.Bu konu aslında milli yazılımların  Türk mühendisler tarafından yapılması gerektiğini gösterdi.Şuan Mehmetçiklerimiz ülke sınırları dışında mücadele etmektedir.Bizler de firma olarak üzerimize düşen görev gereği ülkemize hizmet etmek için yazılım programımızı Milli Eğitim Bakanlığı’na hibe etmenin gururunu yaşıyoruz.’’dedi.