Elazığ'da Peynir Alırken Sağlığınızdan Olmayın

Şavaklılar Derneği Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Muzaffer Güzer, piyasada satılan ucuz peynirler hakkında açıklamalarda bulundu.

Elazığ'da Peynir Alırken Sağlığınızdan Olmayın

 Kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezlerinden ve önemli besin kaynaklarımızdan başında gelen peynir merdiven altı üretimler ile halk sağlığını ciddi tehdit ediyor. Şavaklılar Derneği Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Muzaffer Güzer, piyasanın çok altında satılan peynir ve peynir ürünleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Elazığ'da Peynir Alırken Sağlığınızdan Olmayın

Güzer gazetemize yaptığı özel açıklamada “Özellikle Konya tarafından   çökelek, patates püresi, bazı katı yağlar makinelerde karıştırılarak tulum peyniri adı altında Kapalı Çarşı’da bazı iş yerleri tarafından ucuz olarak satılıyor.  Bu hakiki Şavak tulum peynirine bir darbe vuruyor.  Vatandaşların Şavak tulum peyniri olarak lanse edilip piyasa fiyatının çok altında tulum   peyniri adı altında satılan ürünleri satıp alıp sağlıklarından olmasınlar. Maliyeti düşürmek için içine her şey katılıyor. Bu konuda vatandaşlarımızı uyarmak istiyorum” dedi.

TEREYAĞI VE TOMAS ALIRKEN DİKKAT

Tomas peyniri alırken vatandaşları uyaran Güzer “170 liraya tereyağı olarak satılan ürünler var. Hakiki bir tereyağının 300 liradan satıldığı bir yerde bu fiyata tereyağı mı olur onu vatandaşlarımız kendi muhasebesini yapsınlar. Tomas olarak bilinen ve yağ, çökelek ve yoğurt karışımından elde edilen güzel bir peynir ürünümüz var.  Yine bu ürünün adı altında tarihi geçmiş yağlar, çökelek, çeşitli karışımlar makinelerde karıştırılıyor ve bu karışımın bozuk ürünlerden elde edildiğini pek anlaşılmıyor. Kokusu ve tadı kötü olan bu üründe ucuz olarak da satılıyor. Vatandaşımız doğal süt ile üretilen peynir fiyatları ortadayken bu ürünler niye bu kadar ucuz diye sorgulamalı. Vatandaşımıza da bu konuyu pek anlatamıyoruz. 120 liraya tulum peyniri satıyorlar siz neden 230 liraya satıyorsunuz?  diye konuştu.

Elazığ'da Peynir Alırken Sağlığınızdan Olmayın

PEYNİR FİYATLARI ÇOK ARTTI PİYASADA BELİRSİZLİK HAKİM

Geçen yıl 80 lira civarında üreticilerden tüccarların yaş peynir aldıklarını dile getiren Güzer “80 liradan alınan yaş peynir tulum peyniri haline gelene kadar kilogramı 200 lirayı buluyordu. Tulum peyniri 230 ile 250 arasında satıldı. Bu yıl yaş peynirin kilogram fiyatı 150 liradan bahsediliyor. Tüccara en az maliyeti 300 lira olacak demek. Peki tüccar bu peyniri kaç liradan satacak? Kâr marjımızda kalmayacak.  Üretici ile tüccar arasında ortak bir nokta bulmamız gerekiyor. Biz üretici zarar etsin demiyoruz. Ama onlarda bizde kâr marjımızdan kısarak bir yol bulmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.