EKRAN KARŞISINDA GÖZ YORGUNLUĞUNA ÇİFTE ÇÖZÜM

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/ Göz yorgunluğumuzu en aza indirebilmek için neler yapmalıyız?

EKRAN KARŞISINDA GÖZ YORGUNLUĞUNA ÇİFTE ÇÖZÜM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Retina Optik yetkilisi Selahattin Kaya'ya bu konu hakkında önemli bilgiler verdi.

 

Bilgisayar Kullanıcılarının %75'i Görme Bozukluğu Sendromundan Şikayetçi

 

Ekrana bakarak yapılan aktiviteler şimdi günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası...- Günümüzde gençler ve yetişkinler ekran önünde her geçen gün daha fazla zaman geçiriyor.Bilgisayar başında harcanan zamanı anlatmaya gerek yok göz yorgunluğu had safhaya çıkıyor.Cep telefonu oyunları,video  oyunları..Tüm bunlar gözümüze zarar veriyor.Bilgisayar karşısında çok vakit harcayan kullanıcıların göz yorgunluğunu azaltmak amacıyla üretilen tek odaklı camlar çare olacaktır.

Ekran önünde, göz sürekli hareket halindedir. Gözler klavyeden ekrana doğru hareket eder.Uzun süreli ekran kullanımlarda elbette bazı rahatsızlılar ortaya çıkacaktır.Zaten bilgisayar kullanıcılarının %75'i Görme bozukluğu Sendromundan şikayet ediyor.

 

Uzun Süreli Ekran Kullanımına Bağlı Olarak Ortaya Çıkan Görme Rahatsızlıkları;

 

Bulanık Görme,Odaklanma zorluğu ve yakın görüş kaybı,göz yorgunluğu,ekran parlaması,göz kuruluğu,göz kızarıklığı,gözlerde yanma..

Ekranet,bu şikayetleri olan ve gününün çoğunu ekran karşısında geçiren 20-45 yaş grubu tüm tek görüşlü cam kullanıcıları için uygundur.

 

 

 

 

 

Mavi Işık Nedir ?

 

Mavi Işık kısa dalga boylu ve yüksek enerjilidir. Bu nedenle, sürekli mavi ışığa maruz kalmak, göz yorgunluğuna sebep olabilir.

 

Gündelik Hayatımızda, sürekli olarak mavi ışık içeren yapay ışık kaynaklarına maruz kalıyoruz. Örneğin: Adnınlatmalar, televizyon, bilgisayari akıllı telefon...

Yapılan çalışmalar,uzun süre  mavi ışığa maruz kalmanın olası yan etkileri arasında; göz yorgunluğu, baş ağrısı v.b rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bu etkilerin azaltılması için geliştirilen Arya MUV kaplama sayesinde, bu kaynaklardan  yoğun şekilde göze gelen mavi ışık süzülerek, kontrast arttırılır. Bu sayede, hem normal camlara göre daha net ekran görüntüsü alınır, hem de UV koruması özelliği ile retinaya ulaşan zararlı yoğun ışık miktarını azaltarak, gözlerinizi olası zararlardan korur.

MUV= Mavi UV kalıntı yansıma rengi mavidir

 

E-SPF, gözlük camının Ultra Viyole (UV) koruma seviyesini ölçen uluslararası bir indekstir. ESPF ölçümlerine UV ışınlarının göze doğrudan ulaşmasını etkileyen dış unsurlar (kullanıcının yüzünün fiziksel özellikleri, özel çerçeve şekli, spor vb. şartlar) dahil edilmez. 

 

Ne kadar mavi ışığa ihtiyacımız vardır? Nasıl ve ne zaman kendimizi mavi ışığa karşı korumalıyız?

 

Mavi ışığın faydalı ve zararlı etkileri üzerine hararetli bir tartışma sürmektedir. Bir yandan, mavi ışık kış depresyonu ve uykusuzlukla mücadelede yardımcı bir araç olabilir. Öte yandan mavi ışık insan gözüne kalıcı şekilde zarar verebilir. Mavi ışıkla ilgili işin aslı nedir? Her gün maruz kaldığımız suni ışıkla ilgili neler değişti? Vücudumuz bu dalga boyunun biyolojik etkilerine neden ihtiyaç duyuyor? Nasıl ve ne zaman kendimizi mavi ışığın potansiyel zararlı etkilerine karşı korumalıyız? Mavi ışığın iyi ve kötü yönlerini keşfetmek için lütfen okuyun;

 

 

 

 

Görünür spektrum;

 

İnsan gözüne ulaşan ve giren ışık 380 ila 780 nm dalga boylarından oluşan görünür ışığa ve ultraviyole aralığındaki (UV ışık) ve kızılötesi aralığındaki (IR ışık) ışığı içeren görünmez ışığa bölünür.

Uzmanlar bir süredir UV ışığın cildimiz ve gözlerimiz gibi biyolojik dokulara zarar verebileceğinin farkındadır. Bu nedenle insanlar doğal olarak güneş kremi veya güneş gözlükleri gibi ürünlerle kendilerini korumak üzere önlemler alır. Ancak görünür mavi-mor ışığın da gözümüze zarar verme potansiyeli vardır. Mavi-mor ışığın enerjisi ultraviyole ışıktan az olsa da gözden geçip retinaya ulaşırken hemen hemen hiç filtrelenmez. Aksine ultraviyole ışık gözün ön kısmı tarafından neredeyse tamamen emilir ve retina gibi uzak bölgelere %5'inden çok daha azı ulaşır.

Mavi ışığın faydalı yönleri;

 

Işık sadece görmemize yardımcı olmakla kalmayıp aynı zamanda biyolojik ritimlerimizi düzenleyen faktörlerden biridir ve kendimizi genel olarak nasıl hissettiğimizi etkiler. Işık uyanık olmamız, işe odaklanıp üretken olmamız ve kendimizi enerjik ve sağlıklı hissetmemizde rol oynar.

Bilimsel çalışmalar ışığın vücudumuzda biyolojik etkisini doğrulamıştır. Örneğin ultraviyole ışık vitaminlerin üretilmesini etkiler. Parlak ışığa ve özellikle mavi ışık kısmına maruz kalma hormon dengemizi etkiler. Vücutta hormonlar kişinin kendisini nasıl hissettiğini ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenler. Mavi ışık kısmı gün ışığında nispeten yüksekken gece önemli ölçüde azalır.

Dışarısı parlak olduğunda vücut "mutluluk hormonlarından" biri olarak bilinen serotonini ve bir stres hormonu olan kortizolü salgılar. Bunların her ikisi bizi uyanık ve aktif hissettirir. Ancak melatoninin bir uyku hormonu olduğu düşünülür ve karanlık olduğunda kendimizi yorgun hissetmemizi ve iyi bir uyku çekmemizi sağlar.

 Mavi ışığın zararlı etkileri;

 

Kızılötesi ve mavi-mor bandında çok yoğun ışık insan gözüne zarar verebilir. Ağrılı konjonktiva ve kornea enfeksiyonuna sebep olabileceği gibi gözün kristal merceğine de (örn: katarakt) ve özellikle de retinaya (maküler dejenerasyon) zarar verebilir.

Bu nedenle yoğun güneş ışığı olan zamanlarda, özellikle de su veya karlı dağ yamaçları gibi kamaşmanın çok fazla olduğu durumlarda %100 UV korumalı güneş gözlüğü takmak çok önemlidir.

 

Standart Cam İle Arya Muv Kaplamalı Ekranet Arasındaki Fark;

 

Ekranet,gelişmiş dijital yüzey tasarımı ile ekrandan klavyeye geçişte görüntü büyüterek göz kaslarının daha az kasılmasını sağlar.Bu sayede göz yorgunluğunu azaltır.

Ekranet camlara uygulanan ARYA MUV kaplama ise ekranlardan gelen yapay ışığı filtre ederek kontrastı artırır.Daha net ekran görüntüsü sunarak gözlerin daha az yorulmasına katkı sağlar.

 

Mavi ışık filtreli net gözlük camları;

 

Net gözlük camlarda genelde iç mekanlarda kullanılıyorsa UV korumasının gerekli olmaması mantıklıdır.

Işık kaynaklarından vaya ekranlardan gelen mavi ışık radyasyonu bazı kişilerin gözleri için rahatsız edici veya yorucu olabilir.Mavi filtre,kişilere daha net görme sağlayabilir.Görünür ışığın farklı dalga boyları kornea ve göz merceği tarafından biraz farklı şekillerde kırılır,böylece hepsi retinadaki aynı odak noktasına düşmez.Bu türden bir durum bazı kişilere tanıdık gelecektir-örneğin kırmızıyı uzaktan ve maviyi yakından daha net görmenin daha kolay olması veya kırmızı,yeşil ve mavi çizgileri olan grafiklere odaklanmanın aynı veya benzer renkli çizgileri olan grafiklere odaklanmaya göre daha kolay olması gibi.

 

Önerimiz: Dizüstü bilgisayarınızla, tabletinizle veya akıllı telefonunuzla çalışmakta olsanız bile daha sık uzağa bakarak gözlerinize daha sık mola verdirmenizi öneririz. Ve gözlerinizin, aşırı UV ve mavi-mor ışığa karşı uygun şekilde korunmalarını sağlayarak yeterli aydınlığa maruz kaldıklarından emin olun.....