DOWN CAFE'YE GELİN HAYATI ONLARA KOLAYLAŞTIRIN

Detaylarımız şöyle
 
Kendinizden Bahseder misiniz?

 

Ben Fethi Ahmet BALIN

DOWN CAFE'YE GELİN HAYATI ONLARA KOLAYLAŞTIRIN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Detaylarımız şöyle;
 
Kendinizden Bahseder misiniz?

 

Ben Fethi Ahmet BALIN. Elazığ' lıyım iki çocuğum var.Bir çocuğum fizyoterapist diğeri de spor yöneticiliği mezunu.Elazığ DOWN Sendromlular Derneği Başkanıyım. Aynı zamanda da Hazar Özel Sporcular Spor Kulüp Başkanlığı da yapıyorum. Ben, kendim de Özel eğitimin içerindeyim.28 yıldır Gençlik Hizmetler Spor İl Müdürlüğünde çalışıyorum. Engelliler birim sorumlusuyum. Gelişmekte olan spor branşları organizasyonunda bölüm başkanıyım.Ben bu işe 2000 li yıllarda Sabancı Vakfıyla beraber engellilere sanat kültür yönüyle etkinlik yaparak başladım. Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonunda Yönetim Kurulu Başkanlığı da yaptım. Elazığ da da amatör spor kulüpleri federasyonu engelliler genel başkan danışmanlığı da yaptım.

 

Çocuklardan Bahseder misiniz?

 21 Mart Dünya DOWN gününde Elazığ Belediye Başkanımız Sayın Mücahit YANILMAZ' ın verdiği desteklerle açılışımızı yaptık. Bu  kısa sürede çok yol aldığımızı düşünüyorum. Niye mi? Çünkü çocuklarımız günden güne gelişiyor, değişiyor hatta bizleri şaşırtıyor. Burada gördüğünüz üzere hizmeti çocuklarımız veriyor hepsi sorumluluk sahibi oldu. İnsanlarımız çocuklarımıza kendilerini ifade etme şansını tanısınlar o kadar şaşıracaklar ki. Herkesin duyarlı olmasını bekliyoruz. Buradan geçerken merak edip kafemize uğrasınlar çocuklarımızın ne kadar duyarlı çocuklar olduğunu görsünler. Çünkü hepsi özel çocuklar.Buraya her gün gelen engelli çocuklarımız var oturup dinlenip çaylarını içip gidiyorlar kesinlikle bir ücret almıyoruz. Gelen misafirlerimizin desteği çok diyebilirim yani vatandaşlarımızın...Elazığ genelinde toplam 300 DOWN sendromlu çocuğumuz var. Hepsiyle ilgileniyoruz. Nisamız, Eminimiz, Can,Aslıhanımız hepsi çocuklarımız. Burada o kadar rahat ve mutlular ki...Allah eksikliklerini vermesin... Onları ayrı ayrı seviyoruz ve ilgileniyoruz.

 

DOWN Sendromlu çocukların özel eğitime gereksinimleri var mıdır?
 Öğrenme ve kavrama yeteneği kısıtlı olan DS’lu çocukların ileride olabildiğince bağımsız, topluma ve kendilerine yararlı, mutlu ve üretken bir yaşam sürebilmeleri ve çevrelerine getirecekleri yükün en aza indirilebilmesi için özel ilgi ve eğitime gereksinimleri vardır.Down Sendromlu çocukların büyüme ve gelişimleri, genetik yapı, çevre koşulları duyu-hareket gelişimi, kişilik oluşumu ve öğrenme alanlarındaki yetenekleriyle değerlendirilir. Down Sendromlu çocuklarla normal çocuklar arasındaki en belirgin gelişimsel fark; gelişim hızı ile ilgilidir; yani aynı gelişim basamakları farklı hızla tırmanılır. Örneğin hareket gelişiminin temel göstergelerinden olan emekleme, ayakta durma, sıralama ve yürüme gibi aşamalara daha uzun sürede ulaşılır. Başka bir organik sorunu olmayan Down Sendromlu çocuklar, 2 ya da 3 yaşında yürüyebilirler. Down Sendromlu çocukların zihinsel gelişimi, genelde 2-7 yaşındakilerin gelişim düzeyindedir. Ancak, erken başlanan sürekli eğitim, bu yaş sınırını daha üst basamaklara taşıyabilmektedir. Bu çocukların dikkat süreleri kısa, bellekleri zayıftır. Soyut kavramları öğrenmede çok zorluk çekerler. Yürüdükten, bir-iki yıl kadar sonra konuşurlar. İlk sözcükleri 3 yaş civarında kullanmaya, cümle kurmaya 6 yaş civarında başlarlar. Kendisine söylenenleri anlama becerileri, bağımsız konuşabilme becerilerinden daha yüksektir. Sosyal gelişimleri, zihinsel gelişimlerinden genellikle iki-üç yıl öndedir. Bu nedenle çoğu kez olduklarından zeki görünebilirler.Çevreleri ile uyumlu ilişkiler kurabilirler. Problemlerine özgü karakteristik özellikler gösterirler. Sevimli, neşeli, dünyayla barışık, karşısındakilerin yaşı-konumu ne olursa olsun hemen yakınlık kurabilen, ama buna karşın inatçı, istemediğini yapmayan, kendi yapabileceği bir işi başkasına yaptırmaya eğilimlidirler. Bundan dolayı anne ve babanın çocuğu ağır bir biçimde koruması gelişimini yavaşlatacaktır.Gerektiğinde fırsatlar vererek, eğitimciyle paralel bir şekilde uygulamaları evde tekrar etmek yararlı olacaktır. Anne ve babanın tutarlı olması, alınan kararların uygulanması çocuğun kişilik gelişiminde çok önemli bir yer tutmaktadır.Down Sendromlu çocuklar sağlık sorunları olmazsa, eğitimde çok alıcı olabilen çocuklardır. Ödül kullanma, eğitimlerinde çok etkili olabilir. Büyük kas becerileri, öz bakım becerileri, algı-dikkat-taklit-kavram becerileri ve sosyal becerileri sistemli ve uyumlu bir çalışmayla belirli bir seviyeye getirilebilir.

DOWN Sendrom lu çocukların kişilik yapısı çoğunlukla nasıldır,onlara diğer çocuklardan farklı davranmak doğru mudur? 
 
Çocuktan çocuğa farklı özellikler göstermesine karşın, Down sendromlu çocuklar çoğunlukla neşeli ve mutlu olurlar.  Ancak oldukça alıngan olup çabuk ağladıkları için normal çocuklara uygulanan disiplin çoğu anne-baba tarafından bu çocuklara uygulanamamaktadır.  Bunda çocukların yasakları anlayamayacakları endişesi de rol  oynamaktadır. Çok tutarlı ve sabırlı bir tutumla bu çocuklar da disipline edilmelidirler.  Ayrıcalıklı davranmak  diğer kardeşlerin kıskançlığına da yol açabileceğinden  sakıncalıdır.

Destek Alıyor musunuz?

 Kurum aşamasında iken buranın kurulması açılması hemen hemen her şey  Elazığ Belediyesine ait. Başkanımızın bu konuda desteği çok. Bundan sonraki süreç protokol dahilinde kar marjı gütmeden..12 branşta sporcularımız var. Futbolla ilgiliyiz.Türkiye 3. olduk. Antrenörümüz var milli sporcumuz var. Atletizm de birinciliklerimiz var.Jimnastikte sporcularımız var.2 yıl üst üste Türkiye şampiyonu olduk. Basketbolda bölge birinciliğimiz var.Birde çocuklardaki farkındalığı eğitim öğretimle ayrıca sosyal etkinlik le kültür sanat spor etkinliklerle artırıyoruz. Farklı illere gidiyoruz 5 yıldızlı otellerde kalıyoruz arkadaşlıklar ediniyorlar. Sosydigereşiyorlar, Eksiklerimizi görüyoruz.  Kamu kurumları gençlik spor iş müdürlüklerinin salonunu kullanıyoruz. Halk eğitim hocaları antrenör desteği veriyor salon veriyor. Saz,  vurmalı çalgılar grubumuz var.Müzik ve folklor hocalarımız var çayda çıra ekibimiz var.Konsept olarak Türkiye de tekiz bütün illerden de bize dönüş var. Bu illerdeki arkadaşlarla iletişim var facebook  üzerinden twitter ortamından. Sayın Valimizin destekleri var. Özellikle engelliler konusunda hassaslar.Birazda kamu kurumlarının   katkısı var pozitif ayrımcılıkla farklılık yapacağız. Başarılarımız  var dünya şampiyonluklarımız var . Sosyal yönlerimizle artı sağlıyor. Ailelerin   nasıl bir sorunla karşılaşacaklarını biliyoruz.Doğum öncesi ve sonrası ailelerin yanındayız. Özel çocuklara yönelik faaliyetlerimiz var. Her şey çocuklar için kendilerine artık hizmet edebiliyorlar, yemek yapıyorlar omuzlarımızda yük gibi görünüyor ama değiller.Hakikaten başkanımızın bu yönlerimizi görmesi çok iyi, hizmeti beraber yapıyoruz. Halkla bütünleştirmek halktan destek ve katkı alarak büyüyeceğiz.Herşeyden önce gönül birlikteliğimiz var diğer derneklerden ayrıldığımız nokta çocuklarla beraber işi yapmamızdır. Ailelere destek lazım sonuçta çocuk kabullenmiş bu durumu. O kadar dua ediyorlar ki çok mutluyuz. İçişleri bakanlığında da projemiz desteklendi örnek projelerimiz var. Çocuklarımız duygusdigerar, ihtiyaçlarında bana geliyorlar hiçbir çıkarım yok o kadar mutluyum ki.. Artık Elazığ' ı bu yönüyle ele aldığımızda Türkiye de iyi noktadayız bu farkla farkındalık yarattık. Dualar yetiyor bize, birebir çocuklarla ilgileniyoruz  Yurt dışından gelen misafirlerimiz bizden ilerdesiniz diyorlar hayran kalıyorlar. .İnsanlarımız  bulaşıcı hastalık olarak görmesin bu durumu;bizden farkları yok artıları var. Psikolog arkadaşlar onlarla birebir ilgileniyor.

  Etkinlikleriniz Var mı?

DOWN sendromlu çocukların doğum öncesi ve sonrasında ailelerimize yardımcı oluyoruz. Amacımız çocukların farkındalığı sosydigereşmesi evlerinde kendilerini geliştirmeleri. Artık kendi evlerinde yemeklerini yapabiliyorlar, ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Kendilerine olan güvenleri gelişti.Bazı çocuklar çok mutlu. Elazığ Türkiye de iyi noktada. Başkanımızın bu noktada ciddi anlamda katkısı var. Ailelerin duaları bize yeter. Kültür parkta böyle bir kafenin olması hakikaten küçümsenmeyecek değerdedir. Yani burada sadece sosyal aktiviteler yapıyoruz. Çocuklar öğleden sonra genellikle geliyorlar. Bakan arkadaşlar eğitimli arkadaşlar. Annelerimizde bize destek oluyorlar. Giyimle ihtiyaçlarını gidererek destek olmaya çalışıyoruz. Üniversite öğrencileri daha duyarlı. Hizmet burada çok doğal bazen kendileri hizmet bekliyor. Toplum DOWN sendromu nedir bilmiyor.Yaz için yaptırımımız var haftanın 2  yada 3 günü canlı müzik yapacağız..Potansiyel var halkımızdan destek alarak büyüyeceğiz. Geri dönüşüm çok  buda bizi mutlu ediyor.Gönül birlikteliğimiz var. Çocuklarımızla beraberiz. Ailelere destek lazım. Bu anlamda bize dönüşümü olan ailelerin duaları her şeye bedel insan duygulanıyor.1 mayısta 4 engelli çocuğumuz ve aileleriyle birlikte Makedonya' ya gidiyoruz.Romanya ve Bulgaristana gittik. İnanın  gece 2 de sıkıntıları olduğunda beni arıyorlar konuşuyoruz . Kaza yaptıklarında 112 'ye benim telefonumu veriyorlar. Bizi yakın görüyorlar.Yorgunluğumuzu onlarla unutuyoruz. 

 

Halkımızdan Beklentileriniz Nelerdir?

Toplumun duyarlı olduğuna inanıyorum. Siyasilerimize güveniyorum. Bana çok destekler. Elazığ Belediyesi burayı bize sundu. İnşdigerah daha güzel günlerde hep beraber göreceğiz yol alacağız. Bu güzelliği yakalamışken bırakmak olur mu? Lütfen halkımız gelsin destek olsunlar. Toplumun  duyarlı olduğuna inanıyorum. Yönetenler ve siyasilerle ele ele verirsek farkındalıklar artacaktır.3 ya da 5 ilde DOWN kafe var. Ama konsept olarak Türkiye de ilk Elazığ da var. Mutluyuz güzelliği yakalamışken inşdigerah daha güzel günlere hep birlikte adım atacağız.