DEPREMZEDELERE BÜYÜK İMKAN

24 OCAK DEPREMİNİN HEMEN ARDINDAN SAHADA OLAN, DEPREMİN YARALARININ SARILMASINDA HEM BARINMA, İAŞE, GİYECEK HEM DE PSİKOSOSYAL DESTEK SAĞLAYAN ELAZIĞ BELEDİYE BAŞKANI ŞAHİN ŞERİFOĞULLARI, DEPREM SONRASI OLUŞACAK YENİ BİR ELAZIĞ İÇİN İMAR PLANINI REVİZE EDEREK HAYATA GEÇİRMEKLE KALMADI, VATANDAŞIMIZIN YÜKÜNÜ HAFİFLETMEK AMACIYLA BÜTÜN ORTA VE AĞIR HASARLI BİNALARIN İNŞAAT EMSAL DEĞERİNDE YÜZDE 10 ARTIŞ SAĞLAYACAK ÇALIŞMA İÇİN KOLLARI SIVADI

DEPREMZEDELERE BÜYÜK İMKAN
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak'ta ilimizde yaşanan 6.8 şiddetindeki depremin ardından halkımızın tüm problemlerine yetişen ve yaraların sarılmasında önemli bir başarı ortaya koyan Elazığ Belediye Bakanı Şahin Şerifoğulları, şehrin deprem sonrası yeniden yapılanması ve bunun halkımıza büyük bir yük olmadan gerçekleşmesi için de adımlar atmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz ay Belediye meclisinde kabul edilerek askıya çıkartılan, geçtiğimiz pazartesi günü itiraz süresinin sona ermesiyle ilgili müracaatların değerlendirme aşamasının başladığı bu günlerde Başkan Şahin Şerifoğulları’ndan depremde evleri hasar gören tüm hemşerilerimize müjde geldi.

EMSAL DEĞERİNDE YÜZDE 10 ARTIŞ

Belediye meclisinde geçtiğimiz ay kabul edildikten sonra itiraz ve ardından karar sürecinin ardından kesinleşecek yeni imar revize planında depremzedelere yönelik önemli bir adım atılıyor.

Elazığ Belediyesi, 24 Ocak depreminde ağır ya da orta hasarlı binaların tümünün inşaat emsal değerini yüzde 10 artırma ile ilgili önemli bir çalışma başlattı.

Temmuz ayı belediye meclisine sunulmak üzere hazırlanan çalışma ile metrekaresi inşaat yapma kriterlerini sağlamasa bile her bir vatandaşın inşaat ve konut alanında yüzde 10 oranında bir artış sağlanmış olacak.

Bu çalışma ile normal planda 1.000 metrekare inşaat alanı ve 1.5 emsal değeri olan bir alanda 1.500 metrekare net inşaat yapılıyor iken yeni uygula ile 1,650 metrekare net inşaat yapılabilecek.

BÜYÜK İMKAN

Depremde evleri yıkılan, yeni imar revize planında genelde kat sayıları yükselse de cadde ve sokakları genişletmek amacıyla şehir genelinde uygulanan çekme mesafesi ile arsalarını yola terk eden vatandaşların mağduriyetlerini gidermek ve onların maddi yüklerini hafifletme amacını taşıyan bu kararın önemli bir imkân sağladığını belirten emlakçılar, bu uygulama ile vatandaşların büyük bir imkana kavuştukları ifade ediliyor.

 

AĞIR HASARLI BİNALAR KENTSEL DÖNÜŞÜM KAPSAMINDA

Elazığ Belediyesi’nin temmuz meclisinde görüşerek karara bağlayacağı ve vatandaşlarımıza önemli bir imkân ve avantaj sağlayacak uygulamalardan biri de şehir genelindeki tüm ağır hasarlı binaların kentsel dönüşüm kapsamına alınması olacak.

Yapılacak bu uygulama ile ağır hasarlı konumda olan bağımsız bölüm maliklerine kira yardımı yapılacak.

Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak inşaatlardan herhangi bir vergi ve harç alınmayacak ve bu bedel kat sahiplerinin cebinde kalmış olacak.

KREDİ GELİYOR

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, belediyenin yetki ve sorumluluk alanında olan tüm yasal haklarını birtakım riskler de alarak sonuna kadar depremzedeler lehine kullanmakla kalmıyor, diğer kurum ve bakanlıkların görev sahasına giren konularda da görüşmeler yaparak halkımızın problemlerini Ankara’ya taşıyor.

Geçtiğimiz hafta Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu başta olmak üzere birçok Bakan, Genel müdür ve üst düzey bürokratlarla bir dizi görüşmeler gerçekleştiren Başkan Şerifoğulları,  bu görüşmeler sonucunda önümüzdeki günlerde açıklanacak birçok müjdeli haberin de gerçekleşmesini sağladı.

Bu kapsamda bir türlü netliğe kavuşmayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından açık bir dille ifade edilemeyen ağır ve orta hasarlı binaların dönüştürülmesinde vatandaşa verilecek kredi konusunda da önemli bir aşama kaydedildi.

Vatandaşlarımızın beklentilerini ve mağduriyetlerini bizzat bakanlara ileten Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, bu konudaki ısrarı ve takipçiliği ile kredi imkânı doğdu.

Her bir bağımsız bölüm sahibine, düşük faiz ve uzun vadeli en fazla 125 bin TL kredi verilmesi ile ilgili devlet bankalarıyla yapılan görüşmelerde sona gelindi. Önümüzdeki günlerde hem bakanlık yetkilileri hem de Elazığ Belediyesi’nin açıklama yapması bekleniyor.

ORTA HASAR TARİH Mİ OLUYOR?

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın Ankara temaslarının bir önemli yansıması da kamuoyunda çokça tartışılan ve tepki gören “orta hasarlı bina” kavramı oldu. Bir yapının ya ağır hasar ya da az hasarlı olabileceğini belirten vatandaşların bu serzenişi Başkan Şerifoğulları tarafından da haklı görülerek konu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a iletildi.

Bu talep üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da çalışma başlattığı, orta hasarlı binaları yeniden inceleyeceği ve orta hasarlı binaları ya ağır hasara ya da güçlendirme ile sağlam hale getirilmesi daha ekonomik ve güvenli olması durumunda hafif hasara çevrilip güçlendirme kredisi verilmesi alternatifleri üzerinde çalışılmaya başladığı ifade ediliyor.

MÜJDELER ŞEHRE YANSIYACAK

Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğullarının hem Elazığ Belediyesi’nin hem de bakanlıkların tüm imkânlarının vatandaşlar lehine kullanması ve bu konuda Ankara’da görüşmeler yaparak müjdelerle dönmesi, deprem sonrası durma aşamasına gelen ve vatandaşları maddi yük altına sokan inşaat sektörünün yeniden başlamasını getirecek. Bu durum da şehrin tüm ekonomik alanına yayılarak ciddi anlamda bir istihdamın ve üretimin de yolunu açmış olacak.