Çocuklar Türk Kültürünü Etkinliklerle Öğreniyor

Nisa Yılmaz/ Neşeli Ayaklar Kurucusu Gülşen Aydın, Türk kültürü ve geleneklerini sürdürmeye yönelik etkinliklere devam ettiklerini belirterek, Yerli Malı Haftası'nın, çocuklar için paylaşma ve yerli malını kullanmaya teşvik edilmesi açısından önemli olduğunu söyledi.

Çocuklar Türk Kültürünü Etkinliklerle Öğreniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yerli malı haftası, 1946 yılından beri yerli malına teşvik, tutumlu olma ve ulusal ekonomiyi canlı tutmak için çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Modernleşme ve sanayi ile yerli malına olan talebin azalması, bu kültürü ayakta tutmak için bir engel haline gelmiş, ekonomi ulusallaşmaktan çok küresel bir boyut kazanmıştı. Yerli malını kullanmaya ilk teşvik okullarda öğrencilere etkinliklerle aşılanmaya başladı. Günümüzde artık bu etkinliklere de çok fazla yer verilmiyor, çocuklar çok küçük yaştan ithal ve marka ürünlere yönelmeye başlıyor. Bu konuya farkındalık getirmek ve çocuklara yerli malını, paylaşmayı aşılamak istediğini söyleyen Neşeli Ayaklar Anaokulu Kurucusu Gülşen Aydın, yerli malı haftasının kültürümüzde çok önemli bir yere sahip olduğunu söyleyerek, bu haftayı çocuklarla en iyi şekilde yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.

“Çocuklar, Küçük Esnaf Kültürünü Tanıyor”

Aydın; “Biz Yerli Malı Haftası’nda çocuklarımıza Türk kültürünü öğretmeye çalışıyoruz. Bundaki en büyük amacımız; artık apartman kültüründe büyüyen çocuklarımıza bir nebze de olsa kültürümüzü aktarabilmek, kültürümüzde yer alan etkinlikleri çocuklarımızla yapmak, mahalle, arkadaşlık ve komşu ilişkilerini anlatmak ve öğretmek. Bu hafta da 12- 18 Aralık arasında kutlanan Yerli Malı Haftası’na okulumuzda bir hafta boyunca yer vereceğiz. Her sınıf bazında bunu değerlendirdik. Çocuklarımızın yaş grupları farklı olduğu için her yaş grubuna ayrı bir konsept oluşturduk. Bu hafta 4 yaş grubumuzda işledik Yerli Malı Haftası’nı. Çocuklarımıza bakkal kültürünü hissettirdik. Velilerimiz evlerinde yerli malıyla hazırladıkları ürünleri, çocuklar burada arkadaşlarına sattı. Böylece hem kermes kültürünü hem de bakkal gibi yok olmaya yüz tutmuş küçük esnaf kültürünü göstermeye çalıştık. Yıl boyunca da bu tür etkinliklere devam ediyoruz.” dedi.

“Bu Etkinliklerle Sosyalleşemeye Olanak Sağlıyoruz”

Aydın, çocukların sosyalleşmesi ve paylaşmayı öğrenmesi açısından bu etkinliklerin önemli olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Çocuklar bu etkinliklerle daha çok iletişim geçtiği için sosyalleşmelerine çok büyük bir artı oluyor. Zaten paylaşmayı da hissediyorlar. Gözlerindeki mutluluk ve heyecandan onlarında sevincini ve isteğini hissediyoruz bizler de.”

“Çocuklara Tutum Yatırımını ve Türk Malı İbarelerini Öğretiyoruz”

Ürünlerdeki Türk Malı ibaresini ve tutum yatırımını çocuklara öğretemeye özen gösterdiklerini dile getiren Aydın, “Yerli Malı Haftası’nı uygularken en çok kullanılan ürünlerin Türk malı olması. Ve aynı zamanda çocuklara tutum yatırımını da öğretmiş oluyoruz. Hatta bununla ilgili bir kumbara etkinliğimiz vardı. Çocuklar haftanın bir günü kumbaralarına para atarak, biriken parayla da oluşturduğumuz mini bakkallardan alışveriş yaptılar. Böylece paralarını kıymetli şeyler için harcama ve biriktirmeyi öğreniyorlar. Bizlerde bu haftanın önemine uygun olarak yerli malı kıyafet, yiyecek ve içeceklerdeki Türk Malı sembollerine önem vererek etkinliklerimiz sürdürmeye çalışıyoruz. Bu nedenle Yerli Malı Haftası’na iyi bir şekilde yer vermeye çalışıyoruz.”