BELEDİYEDEN ÖNEMLİ ADIM

BELEDİYEDEN ÖNEMLİ ADIM
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak depremi ile birçok yapımızın yıkılması,  kentsel dönüşüm ve riskli alan ilan edilme kapsamında yeniden yapılması planlanan çalışmalara  başlanmadı.

Başlanmamasının birinci sebebi birçok binanın hala yıkılmamış,  yıkılanların ise hafriyatlarının kaldırılmamış olması.

Ama bu sebep çok da süreci erteleyecek ve tıkayacak bir süreç değil. Birkaç güne tüm ağır hasarlı binalar da yıkılır ve alan yeni inşaat yapma noktasına getirilebilir.

Ama yeniden yapılaşmanın ve inşaatlara başlayamamanın en büyük engeli yeni imar planlarının hala netleşmemesi. Depremle birlikte mevcut imar planında bazı değişiklilerin yapıldığını ve bunun bir zaman alacağını değişik zamanlarda Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları ifade etmişti.

Mart ayı meclis toplatısına getirilmesi için çalışmalar yapıldı ancak imar gibi şehrin anayasası olacak bir çalışmanın en mükemmel bir halde çıkması için bir süre daha üzerinde çalışılmasına karar verildi  ve kanaatimizce bu çalışma tamamlandı.

Ancak tamamlanan bu imar planının kesinlik kazanması için Belediye Meclisine gelmesi, burada tüm yönleri ile tartışılması ve ardından da imar komisyonuna sevk  edilmesi gerekiyordu.

Ancak koronavirüs salgını sebebiyle tüm toplantılar gibi Belediye Meclis toplantıları da Haziran ayına kadar iptal edildi.

Toplantıların yapılamayacak ve imar planının görüşülemeyecek olması şu anlama geliyordu:  Yıkılan ve yıkımı önümüzdeki günlerde tamamlanacak olan hiçbir yapı yerine yenisinin yapılma imkânı olmayacaktı. Çünkü binanın kaç kat yapılacağı, ne kadar çekme mesafesi olacağı, emsalinin ve yüksekliğinin ne olacağı belli değildi.

Eğer toplantı yapılmasa, şehrin bu enkaz ve yıkıntı hali önce hazirana kadar bekleyecek, haziran ayında belediye meclisi toplanacak, yapılan tartışmalar ve öneriler neticesi temmuz ayı meclis toplantısına ertelenecek, temmuz ayı meclis toplantısında imar planı kabul edilse bile 30 günlük askı süresi olacak ve gelen itirazlar alınacak. Ardından itirazlar değerlendirilip bir karara bağlanacak ve imar planı resmi olarak bu hesaplamalara göre ekim- kasım aylarında ancak netleşecek.

Peki, bu ne demek? Bu, depremde evi yıkılan ve bu günlerde ya bir yakınının yanına sığınıp minnetle bir hayat süren, ya da konteyner kentlerde yerleşip mekanik bir yaşam süren ya da derme çatma bir eve kiraya çıktığı için sağlıksız bir yaşam süren insanların evlerine bir yıl daha geç ulaşması demek.

Çünkü kasım ayından sonra inşaat sezonu kapanır ve nisan ayına kadar herhangi bir işlem yapılamaz.

Tüm bu olumsuzlukları şimdiden gören Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, meclis toplantılarının ertelenmesi gerçeğine rağmen meclisi sırf bu kördüğümü çözmek ve inşaat sezonunu zamanında açılarak mağduriyetleri bir yıl daha öncesinden çözme iradesi göstererek olağanüstü toplantıya çağırdı ve sosyal mesafe kuralları vurgulanarak imar planını imar komisyonuna havale edilmesinin gerçekleştirdi.

Duyarlı yönetici odur ki halkının sıkıntısını hisseder ve bunun giderilmesi için gerekirse risk alarak adım atar. Ve bu adım, tüm Elazığ’ın bir an önce ayağa kalkmasının ilk adımı olur. Ve bu adımla Elazığ bir yılı kazanmıştır.