DİYANET'TEN MANTIKLI AÇIKLAMA

DİYANET'TEN MANTIKLI AÇIKLAMA
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Geçtiğimiz Cuma Beştepe Millet Camiinde az sayıda müftü ile eda edilen Cuma namazı birçok kesimden ve bizlerden eleştiri almıştı. Özel günlerden geçtiğimiz bu süreçte salgının etkisini en aza indirmek amacıyla camilerin kapatılması kararını alan Diyanetin VİP Cuma diye telakki edilen namazını çokça tepki alması üzerine geçtiğimiz hafta bir açıklama yapılmış ve uygulama savunulmuştu.

Diyanet dün de gerekli sosyal mesafe ve hijyen koşullarına uyularak Ahmet Hamdi Akseki Camiinde az sayıda cemaatle namaz kılındığını duyurdu ve ardından da yeni bir açıklama yayınladı.

Açıklamanın bir bölümü şöyle:

“Haddizatında afet, salgın ve benzeri durumlarda, mahiyeti ve fonksiyonu itibariyle toplumsal yönü güçlü bir ibadet olan cuma namazına ara verilmesi veya belirli yerlerde kılınabilmesi noktasında geçmişten günümüze İslam âlimlerinin görüş ve uygulamaları mevcuttur. İçinde bulunduğumuz süreçte, İslam coğrafyasının farklı bölgelerinde de benzer uygulamalar hayata geçirilmektedir.

Cuma namazının tek bir camide devamı vesileyle, Başkanlığımızın en önemli irşat hizmetlerinden olan ve halkımıza bilgi, bilinç, inanç ve umut aşılayan Cuma hutbelerimizin de devamı sağlanmıştır. Bu zor süreçte hutbelerimiz, musibetler karşısında mümince bir duruşu tavsiye etmekte, tedbir, tevekkül, dua ve yardımlaşma ile milletimize sabır ve kararlılığı öğütlemektedir. Cuma hutbelerinin Diyanet TV ve sosyal medya hesapları üzerinden canlı olarak yayınlanmasına devam edilmesi, milletimizin hissiyatını paylaşmaya ve maneviyatını güçlendirmeye yöneliktir.

Zikredilen gayelerle, salgın tehlikesi sona erinceye kadar, her hafta ülkemizin farklı tek bir camiinde asgari düzeyde katılımla, gerekli tüm sağlık tedbirleri alınarak temsilen cuma namazı kılınacak, en kısa zamanda bu musibetten kurtulmamız için dua ve niyazda bulunulacaktır. Bu vesileyle, aziz milletimizin yüreği buruk olan her bir ferdine, gösterdiği anlayış ve sabırdan, ortaya koyduğu ferasetli tutum ve tavırdan dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.”

Diyanetin bu açıklamasında yer verdiği Cuma hutbesi ve bunun Diyanet TV ve Sosyal medya mecralarından yayınlanması hususunu önemli buluyoruz. Cuma namazı kadar farz olan hutbenin ve zor günlerden geçtiğimiz bu günlerde hutbe ile verilecek mesajın manevi gücünü biliyoruz. Bizi bir arada tutan ve bizi biz yapan değerlerin anlatıldığı, toplumun böylesi günlerin aşılması hususunda gerekli moral ve motivasyonun verilmesi açısından önemli buluyoruz.

Diyanetin açıklamasında bir önemli ayrıntı da her bir Cuma namazının ülkemizin farklı bir il ve camimizde kılınacak olması. Yani sadece Ankara değil, sıkıntı ve sorun tamamen geçene kadar birçok şehirde Cuma namazı özel şartlar sağlanarak kılınmış olacak.  İşte şimdi oldu…