AZMİN ZAFERİ!

BAŞAK MERAL GÜNDÜZ/Günümüzde pek çok kişi aldığı diyet kitapları ve beslenme eğitimi kursları sayesinde insanları diyetisyen gibi sağlıklı beslenme, kilo verme, zayıflama yöntemleri ile ilgili yönlendirebileceğini düşünüyor.

AZMİN ZAFERİ!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Oysa beslenme davranışı kişinin fiziksel, psikolojik ve sosyal hayatını önemli ölçüde etkiliyor. Tüketilen besinler, vücudun yağ, kas ve su oranı insan sağlığını etkileyen önemli etkenler. Bu konuda söz sahibi olması ve insanları yönlendirmesi gereken doğru kişiler beslenme uzmanları yani diyetisyenlerdir. Uzman Diyetisyen Ayşegül KESKİNKILIÇ ile danışanları hakkında söyleşi yaptık;

Bazen bir mucizeye ihtiyacımız olur. Bir yerden toparlanmanın birinin elimizden tutup ''hadi kalk durma kalk'' demesini bekleriz. Bir dost eline ihtiyaç duyar gibi .. İşte böyle zamanlarda çalınır kapım..

 

Yeniden başlamak için, hayata daha sağlıklı ve güvenle tutunabilmek için aralanır kapım...

 

Evet, ben diyetisyenim  ve bu meslekte ilerlerken güzel şeylere şahit olmanın huzuru var içimde...

 

YILMAYAN BAŞARILI DANIŞANLARIM VAR;

 

Biri zayıflamak için gelirken bir diğeri kilo almak için gelir. ''Yapabilir miyim'' zayıflayabilir miyim ya da kilo alır mıyım'' diye umutsuzca konuşulur. Ama ben sadece ''sabırlı olacağız ve birlikte başaracağız, yeter ki siz inanın ve yeter ki azimli olun''.

Yılmayan başarılı danışanlarım çok fazla.. Onlar istedikleri  kiloya geldikçe gözlerindeki sevinçleri benim de sevinçlerim oluyor. Sadece mesleğimin ve işimin dışındaki insani değerlerimin rahatlığıyla başımı yastığa huzurla bırakıyorum...

Sonra bir gün Gülşen teyze çıkıp geliyor. O çok kilolarının verdiği rahatsızlıklarını gözlerimle hissedebiliyorum. Mübalağa olmasın kızı ve torununun yardımıyla yürüyebiliyordu. Mesafeleri kısa, ayakta çokça duramıyor ve taksiyle gidip geliyor. Rahatsızlığı küçük bir yan ağrısıyla ortaya çıkıyor. Omuriliğindeki sinir sıkışmasını ve acilen zayıflamasını gerektiğini söylüyor doktor. Ve zayıflamak için benim yolumu tutuyorlar.. Artık kararlıdır Gülşen teyzem zayıflamak için haftalar, aylar birbirini kovalamaya başlar..

Her tartıya çıkışında kızı daha heyecanlı bu arada, kilolar eksildikçe hepimiz mutlu oluyoruz. Gülşen teyze artık yürüyüşlere çıkıyor en güzeli de taksilere veda ediyor. Kendisinin hafiflediğini ve daha iyi hissettiğini söylüyor. Keşkeler çıkıyor. ''Daha önceden gelseydim'' diye. Şimdi ise Gülşen teyzemle istediğimiz bir hedef var... Aynı sabırla ve azimle yola devam ediyoruz.

Yeter ki bir şeyleri yenmek için inanalım kararlı ve sabırlı olmak için çokça azim edelim. Bu hayatta mucizelere inanırım. Ben işimi aşkla yapmaya çalışan bir diyetisyenim... Mesleğimin bana öğrettiği şeylere minnettarım... Sabır... Ve sabrın getirdiği güzellikler....

 

ZAYIFLAMA KONUSUNDA KARARLI OLMAK GEREKİYOR

 

Benim diyet serüvenim bir gece mide ağrısı ile başladı. O güne kadar diyet yapmayı bir türlü başaramamıştım. Devamı gelmeyen diyet programları ve bıkkınlık hissi diyete devam etmemi engelliyordu. Belki de beni benden fazla düşünen ve sürekli kontrol altında tutan bir diyetisyene denk gelmeyişim bu kararsızlığımın en büyük sebebiydi.

Dediğim gibi mide ağrısı ile hastaneye gittim. Koridorda başka bir doktor ile karşılaştım ve kilolarımdan dolayı mide ameliyatı için geldiğim zaman yardımcı olmaya çalıştı.

Ve ben o gün diyet yapmaya ve bana çok ağır gelen kilolarımdan kurtulmaya karar verdim. Aynı gün o hastanede bulunan diyetisyenim, bana bir nevi bu yolda kılavuzluk eden en az benim kadar emek veren ''Ayşegül KESKİNKILIÇ'' hocamla yollarımız kesişti.

 

Bu çıktığımız diyet serüveninde sabırla ilerledim. Günler, haftalar geçtikçe kilolarımdan kurtulmanın verdiği o paha biçilemez mutluluk ile diyetime ve Ayşegül hocama dört elle sarıldım. Haftalar, aylar birbirini kovaladı ve ben diyet ile sporu beraber yaparak 40 kg verdim. İdeal kiloma kavuşmama 10 kg kaldı. Büyük sabır ve fedakârlık ile devam ediyoruz.

Bu serüvende bana yardımcı olan Ayşegül hocama çok teşekkür ediyorum ve benim gibi diyetle başa çıkamayacağını, kilolarından kurtulmayacağını düşünen tüm arkadaşlarımın bir gün yolunun Ayşegül hocayla kesişmesini diliyorum...

 

SON OLARAK;

 

İnsanların zayıflama konusunda kararlı olmaları gerekiyor ve bunun sadece bedensel olarak değil aynı zaman da ruhsal olarak da gerçekleşmesi gerekiyor. Günümüzde hayatın yoğun olarak yaşanılması, sorunların ve stresin artmasıyla beraber özellikle hareketsiz çalışmak ve bunun yanında en önemlisi sağlıksız bir şekilde beslenmenin insan vücudunda büyük bir ağırlığa yani şişmanlığa yol açıyor.. Bundan özellikle bayanlar daha çok etkileniyor. Bir insanın gün içerisinde oldukça hareketsiz kalması, vücutta yorgunluğa sebebiyet verirken ruhsal bozuklukları da beraberinde getiriyor.

 

UNUTMAYIN;

 

Diyet ve spor yapmanız gerekiyor ama içinizden bir ses "Bu sefer de olmayacak", "Sen başlayamazsın, başlasan da sürdüremezsin, sürdürsen de sonuca ulaşamazsın" diyorsa bilin ki kendi kendinizi sabote ediyorsunuz.