AĞIR HASAR BİLMECESİ

24 OCAK DEPREMİNDE AĞIR HASAR RAPORU VERİLEN ANCAK KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANI DIŞINDA KALAN BİNALARIN YIKILIP YAPILMASI KONUSUNDA KAT MALİKLERİNE VERİLECEK KREDİ DESTEĞİ KONUSUNDA BELİRSİZLİK YAŞANIYOR

AĞIR HASAR BİLMECESİ
TAKİP ET Google News ile Takip Et

24 Ocak tarihinde yaşanan 6.8 şiddetindeki deprem, birçok binayı yıkarken çok sayıda binada da ağır hasar bırakmıştı.

Deprem sonrası öncelikle deprem anında yıkılan ve ağır hasar gören binaların yıkılarak yeniden yapılması ve hak sahiplerine teslim edilmesi noktasındaki çalışmalar anında start almış ve yapılan çok sayıda ihale ile inşaatların yapımına başlanmıştı.

Mustafapaşa ve Abdullahpaşa Mahallesi başta olmak üzere Sürsürü, Beyyurdu, Yemişlik, Akçakiraz ile merkezi köylerde inşa edilecek konutların ihaleleri gerçekleştirilmişti.

Evleri ilk etapta yıkılan ya da riskli alan bölgesi içinde kalan konut sahiplerine verilmek üzere TOKİ tarafından yapılan konutlar devam ederken, riskli be kentsel dönüşüm alanları dışında kalan ağır hasarlı binaların nasıl ve hangi şartlarda dönüştürüleceği ise belirsizliğini koruyor.

BAKAN KURUM’UN AÇIKLAMASI

Deprem gününden itibaren uzun süre ilimizde kalan ve sonrasında da yapılan çalışmaları yerinde incelemek amacıyla ilimize gelen, halkımıza yapacakları çalışmalar konusunda bilgi verip onların da görüş ve önerilerini dinleyen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Abdullahpaşa Mahallesi’nde gerçekleştirdiği bir toplantıda evleri ağır hasarlı olan vatandaşlara, 2 yıl ödemesiz 18 yıl taksit geri ödemeli ve faizsiz olarak 119 bin TL kredi verileceğini açıklamıştı.

NETLİK KAZANMADI

Bakan Kurum’un bu açıklamasına rağmen evi ağır hasarlı olup da kendisi ya da anlaştığı bir müteahhide vererek konutunu yıkıp yapmak isteyenlere bu konuda hale net bir cevap verilmiyor. Bakan Kurum’un açıklamasının ardından bu konuda geri adım atıldığı ve şehrin her bir noktasında olan ağır hasarlı binaların da TOKİ tarafından yapılması yönünde bir görüşün öne çıktığı ifade ediliyor.

TOKİ GİRER Mİ?

TOKİ’nin riskli alan ve kentsel dönüşüm alanı statüsünden yaptığı binlerce konutla birlikte şehrin hemen hemen her mahallesinde bulunan ancak riskli alan ve kentsel dönüşüm alan edilmediği için ada bazlı bir çalışma yapma imkânı bulunmayan tekil ve çoklu ağır hasarlı binaların yapım işine girmeyeceğini ifade eden uzmanlar, bu konuda bakanlığın vereceği kredi desteği ve yerel müteahhitler marifetiyle bir dönüşümün hem daha hızlı hem de herhangi bir mahrumiyet oluşturmadan başlatılması gerektiğini ifade ediyorlar.

ASIL SORUN ŞEHİR MERKEZİNDE

24 Ocak depreminin ağır hasarlı hale getirdiği birçok binanın İzzetpaşa, Yeni Mahalle, Rızaiye, İcadiye, Kültür, Nailbey, Akpınar, Sarayatik, Rüstempaşa, Sanayi, Mustafapaşa ve Kırklar mahallelerinde bulunduğuna, bu mahallelerde ada bazlı bir dönüşüm imkanı olmadığı için tekil ya da birkaç binanın birleştirilerek yıkılıp yapılma imkanı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, bu binaların dönüşmesi için devletin vereceği kredi ile sorunun kısa sürede çözüleceğini ve insanların kısa süre içerisinde ağır ya da orta hasarlı eski binalardan kurtularak yeni ve güvenli binalara geçme imkanını bulacaklarını ifade ediyorlar.

YETKİLİLER AÇIKLAMA YAPMALI

Orta ve ağır hasarlı binaların verilecek krediler ile dönüştürülmesi konusunda oluşan belirsizliğin giderilmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün Bakanlık ile görüşerek konuya netlik kazandırması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, bu konuda Bakan Kurum’un Elazığ’daki açıklaması doğrultusunda bir karar verilmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

Başlayan inşaat sezonu ile birlikte bu sorunun netlik kazanması gerektiğini ifade eden uzmanlar, bu konuda herhangi bir görüş ayrılığı yaşanıyor ve kat maliklerine kredi verilmemesi gibi bir durum varsa da bunun siyasilerle çözülmesi gerektiğini belirtiyorlar.