14 Mayıs İftar Menüsü

Bugün iftarda sofraya Elazığ'ın müthiş lezzeti içli köfte konuk oluyor, yanında bol tereyağlı pirinç pilavı ile...

14 Mayıs İftar Menüsü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Elazığ Usulü İçli Köfte

Malzemeler:

İçli köftenin dışı için;

1 kilo yağsız içli köftelik kıyma

2,5 kase bulgur (3 su bardağı kadar)

1 yumurta

1 çay bardağı irmik

2 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı kırmızı toz biber

Su

İçi için;

1 kilo normal yağlı kıyma

10-12 adet kuru soğan (yaklaşık 2 Kilo )

1 paket margarin

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 yemek kaşığı pul biber

1 yemek kaşığı karabiber

1 yemek kaşığı tuz

Biraz maydanoz

1 su bardağı kadar doğranmış ceviz

Pişirmek için;

3 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

Yarım çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tepeli margarin

1,5 litre su

Tuz

Yapılış: Önce soğanlarımızı robotta yemeklik çekelim. Tencereye alalım, soğanı ne kadar çok olursa o kadar lezzetli olur. Soğanları koyduktan sonra ocağı yakalım. Eğer soğan sulanırsa suyunu çekene kadar bekleyelim. Sulanmazsa direk yağı ekleyelim. Yağ fazla ve kesinlikle margarin olmalı ve asla teremyağ marka kullanmayın, bazı margarinler yumuşak türde oluyor ben bizim marka kullanıyorum. Teremyağın hüsranını yaşadım bir keresinde yumuşak olursa soğuduktan sonra yuvarlak şeklini veremeyiz. Neyse yağını ekleyelim ve soğanları kavuralım. Ve kıymayı ekleyip kavurmaya devam edelim. Kıyma iyice pişene kadar bekliyoruz, arada karıştıralım dibi tutmasın. Kıyma pişince salça ve baharatları ekleyelim, karıştırıp en son maydanoz ekleyelim. Ilık olunca doğranan cevizi de ekleyelim. Cevizi neden ılık olunca ekliyoruz söyleyeyim ceviz sıcakken yağı çeker ve harçta yağ kalmaz. Ve tencereyi 1 gece dolapta bekletelim, iyice soğuyacak harç ve bir gece sonra soğuyan harcı istenilen büyüklükte alıp yuvarlayalım, boyutu resimlerde var. Yuvarlanıp kaba alınan iç harcı bu sefer de buzlukta bekletiyoruz bir gece yada istediğiniz kadar kalabilir. İçli köfte yapacağınız gün o an çıkarılır asla buzu çözülmemeli. Gelelim dış kabuğuna. Kıyma ve diğer malzemeler kaba alınır, azar azar su eklenerek  iyice yoğurulur. Kıyma sakız gibi olacak biz öyle deriz. Ve yuvarlak harçlar alınır parmakla oyularak ince açılır. İçine donan iç harç koyulur ve kapatılarak yuvarlanır. Sıra geldi pişmeye. Suyu için yağ ve salça tencereye alınır, kavrulur ve suyu dökülür. Tuz eklenir ve su kaynayınca içli köfteler içine atılır, haşlanır. Haşlandığı sudan anlaşılır resimde de gösterdiğim gibi içli köfteler üste çıkarsa pişmeye çok az kalmıştır. Üste çıksın 5 dk daha kaynasın, sudan çıkarın servis yaparken isteyene sulu isteyene su koymadan servis yapabilirsiniz.

Pirinç Pilavı

Malzemeler:

         2 yemek kaşığı tereyağı

        1 yemek kaşığı ayçiçek yağı

        2 yemek kaşığı arpa şehriye

         1 su bardağı baldo pirinç

            1,5 su bardağı sıcak tavuk suyu

           1 adet kesme şeker

           4 damla limon suyu

           1/2 çay kaşığı tuz

Yapılış: Arpa şehriyeleri yakmadan kavurmaya dikkat edin. Pilav yapımında kullandığınız içme suyu ya da et/tavuk suyunun sıcak olmasına dikkat edin.Pirinçleri önceden yıkayıp çok uzun süre dışarıda bekletmeyin ki yapısında kırılmalar meydana gelmesin.Kullandığınız pirinci pişirme işlemi öncesinde ılık suda bekletip suyunu süzdükten sonra daha az miktarda sıcak su ekleyip salma usulü pirinç pilavı da hazırlayabilirsiniz.

Ev Yapımı Muzlu Dondurma

Malzemeler:

4 adet olgun muz

1 yemek kaşığı bal

7-8 adet ceviz içi

Yapılış: Muzların kabuklarını soyun. Kabuğunu soyduğunuz muzları orta büyüklükte dilimleyin. Dilimlediğiniz muzları buzdolabı poşetine aktarın. Dondurucuda bir gece, vaktiniz yoksa en az 4 saat donmaları için bekletin. Donan muzları çıkarın. Oda sıcaklığında birkaç dakika bekletin. Ardından robotunuza ya da blender'ın içerisine donan muzları aktarın. Muzları yavaş yavaş ezmeye başlayın. Belli aralıklarla kenarda kalan muzları spatula yardımıyla içeriye alın. Muzlar, kremamsı bir kıvam alacaktır. Bu kıvamı aldığında içerisine son olarak balı ilave edin ve iyice karıştırın. Dilerseniz bu şekilde kremamsı bir şekilde kaselere aktarabilir, üzerini cevizlerle süsleyerek servis edebilirsiniz. Daha soğuk tüketmek isterseniz hazırladığınız karışımı bir kaba aktarın. Üzerini cevizlerle süsleyin. 15 dakika daha dondurucuda bekletin. Ardından servis edin.