YKS ve LGS'de 1 ay kala öğrenciler nasıl bir yol izlemeli?

YKS ve LGS sınavına bir aydan az bir süre kaldı. 26 yıllık tecrübesiyle rehber öğretmenden sınava girecek öğrenci ve ebeveynlerine önemli tavsiyeler

YKS ve LGS'de 1 ay kala öğrenciler nasıl bir yol izlemeli?

Lise Geçiş Sınavı (LGS) 15 Haziran’da, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ise 21-22 Haziran tarihleri arasında yapılacak. Sınava gidecek adaylar 1 aydan kısa bir süre kala nasıl bir çalışma yöntemi izlemeli? İlimizde çeşitli eğitim kurumlarında 26 yıldır rehber öğretmen olarak görev yapan rehber öğretmen Kurtuluş Çakıcı, sınava girecek öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Çakıcı gazetemize yaptığı özel açıklamada “ YKS ve LGS'ye girecek öğrencilere öncelikle sınav kaygısıyla karşı karşıya kalabilirler. Bu oldukça normal bir durumdur. Ancak kaygıyı kontrol altına tutmak, motivasyona dönüştürmek bu süreçte kritik bir öneme sahiptir. Kaygının azalmasını sağlayacak egzersiz hareketleri, düzenli fiziksel aktiviteler, günlük en az yarım saat, 40 dakika yürüyüşler yapılıp gerekirse profesyonel bir danışmandan mutlaka psikolojik destek almaları faydalı olacaktır. Bununla birlikte birçok öğrencinin en büyük problemi  olan zaman yönetimidir. Zor bulduğunuz  derslere daha fazla zaman ayırarak sınav yaklaştıkça artan stres ve baskının önüne geçebilirsiniz. Erteleme alışkanlıklarından kaçınmak ve her ders için belirli bir çalışma planı yapmak başarı ulaşmanızı  kolaylaştıracaktır” dedi.

CEP TELEFONU, TABLET VE BİLGİSAYARLARDAN UZAK DURUN

Çakıcı “Öğrencilerin çalışma süreçlerinde cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi dikkat dağıtıcı unsurlar hayatlarında varsa bu süre içerisinde kesinlikle uzak durmalarını tavsiye ederim. Sosyal medya kullanımı kısıtlamak ya da ders çalışırken teknolojik aletleri mümkün olduğu kadar uzak tutmak önemlidir. İnternetin eğitim materyallerin ve çözümlü soru videolarının erişim sağlamı konusunda yararlı bir kaynak olduğu unutmamak gerekir” diye konuştu.

SAĞLIKLI BESLENME KONSANTRASYONU ARTIRIR

Çakıcı “Eergenlik döneminde öğrenciler için düzenli uyku akademik başarı üzerine büyük bir etkiye sahiptir. Sağlıklı bir uyku düzeni zihinsel ve fiziksel sağlığı destekler. Aynı zamanda dengeli ve sağlıklı beslenme öğrenme kapasitesinin konsantrasyonu artırır. Çalışma saatleri boyunca fiziksel ve zihinsel performansı desteklemek için yeterli ve dengeli beslenme önemlidir” diye kaydetti.

OLUMLU GERİ DÖNÜŞLER MOTİVASYONU ARTIRIR

Destek sisteminde ve motivasyonda öğrencilerin aileleri, öğretmenleri ve arkadaşlarından  aldıkları desteklerin bu süreç içerisinde büyük bir motivasyon kaynağı olduğunu vurgulayan Kurtuluş Çakıcı “Olumlu geri bildirimler teşvik edici sözler öğrencilerin çalışma azmini artırır. Bu süreçte öğrencilerin duygusal ve akademik olarak desteklenmesi başarı şansını önemli ölçüde artırır ve öğrencilerin okuduğunu anlama, analiz etme becerilerini ölçmesi lazım. Konu hakimiyeti konusunda düzenli kitap okuma alışkanlığı edinerek bu becerileri geliştirmesi gerekir. Aynı zamanda sınava girecek öğrencilerin sorumlu oldukları konuları derinlemesine öğrenmeleri ve çalışma planlarına göre hareket etmeleri gerekmektedir. Deneme sınavlarına girip ve aynı zamanda geçmiş yıllardaki sınav sorularını çözmeleri çok önemlidir. Geçmiş yılların denemelerini çıkmış sorularını çözdükten sonra ve genel deneme sınavlarına girdikten sonra mutlaka geri dönüp güzel bir şekilde analiz yapılması lazım. Analizlerde yanlış olan konulara geri dönülmeli. Yanlış ya da boş bıraktığı sorular çözdürülmeli gerekirse  öğrenci tarafından çözümünü öğrendi mi diye bir daha çözülmelidir. Geçmiş yılların sınav öncesi dönemde deneme testlerine ağırlık vermek ve süre tutarak bu testlerin çözmesi gerekmektedir. Zaman yönetim becerisini geliştirir ve sınav formatına adeta adapte olmayı sağlar. LGS ve YKS soruları çözmek soru tiplerinin yapısı hakkında fikir edinmemize yardımcı olacaktır” diye aktardı.

VELİLER KALAN SÜREDE  NE YAPMALI ?

Çakıcı “ Sevgili veliler,  LGS ve YKS sınavına  girecek olan öğrencilerinize sizin de büyük katkınız olmaktadır. Sınavı ciddiye alıyor mu? Elinden geleni yapıyor mu gibi hayatlarının en önemli dönem noktasında zorlu bir sınava tabi oluyorlar. Kolay değil bu. Bu süreçte ergenlikten dolayı yaşadığınız belli sıkıntılar zaten var. Buna bir de sınav maratonu eklenince süreç çekilmez hale geliyor. Sınav hazırlık sürecinde öğrenciyle sağlıklı iletişim kurmak, devam ettirmek önemlidir. Sınav sonucu her ne olursa olsun onlar  bizim evlatlarımız olmaya devam edecektir. Tüm hazırlama sürecini boşa çıkarabilecek biraz daha ayrıntıya girmek istiyorum. Sınavlar ne ölçüyor? Bu  sınavlar öğrencilerin bilgisini, düşünme hızını, zaman yönetimini, duygu, düşünce, duygu kontrolünü ve dikkatini ölçen sınavlardır. Velilere tavsiyem; öncelikle sınav başarısı kavramı üzerine çok konuşulmamalı ve özellikle çocuklarımızla bu konularda tartışmaya girmemeliyiz. Çünkü; onlar zaten kendi içlerinde  yeterince huzursuzluk yaşadığı için bu duyguları aktive etmemek lazım diye düşünüyorum. Öğrencinin ona güvendiğinizi hissetmesi gerekir ve öğrenci bir güvensizlik sezmemelidir. Olumsuz ve imalı cümleler kurmayın. Pozitif olun. Moral desteği verin. Moralini bozucu negatif olan arkadaş ve ortamlardan uzak tutun. Sınav yaklaştıkça evde olağanüstü hal ilan etmeyin. Her şey normal devam etsin. Sınav bir ölüm kalım meselesi haline gelmemelidir. Öğrenciyle iletişiminizi canlı tutun. Gereksiz konularda polemiğe girerek iletişim kazaları yaşamayın. Çünkü; bu süreçte birileriyle konuşmak ve bir şeyleri paylaşmak önemli bir ihtiyaçtır. Öğrencilere zaman ayırın. Onlarla beraber olun, konuşun, oynayın, eğlenin, film izleyin  onların stres atmalarına yardımcı olun. Öğrencilere çok müdahale etmeyin. Özellikle akıl vermekten kaçının. Anne baba tarafından verilen öğütlere tamamen kulaklarını tıkar. Yeterli görmezseniz  okulda öğrencinin sözünü dinlediği bir öğretmenden yardım alabilirsiniz. Sizin yerinize o kişi öğrenciyle konuşsun ve daha etkili sonuçlar alsın. Bu sınavlar öğrencinin zekasını ölçen bir sınav değildir. İyi bir hazırlık ve birikim gerektiren disiplin sürecidir. Bu bilinçle öğrenciye yaklaşalım. Sınav süreci devam ettiği için başka öğrencilerin sonuçlarıyla kıyaslamaya girmeyin. Özellikle arkadaşları komşu ve akraba çocuklarıyla. Çocuklar hayatta birçok sınava giriyor. Bu onların ilk ve son sınavı olmayacak. Onları  sevdiğinizi belirtmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın öğrencilerimizi geleceğe ve hayata hazırlıyoruz. Sınav bu süreçteki basamakların sadece bir tanesi. İyi bir insan olmaları sınav sonucundan daha önemlidir” ifadelerini kullandı.