Selim Şengül

Nihat Kazazoğlu: Harput Musikisi'nin hafızası - 2

Selim Şengül

Dernek Başkanlığı ve Ulusal Tanınırlık
Ticaret Lisesi halk oyunları ekibini kurdu ve çalıştırdı. Bu sahada okullar arası yapılan yarışmalarda çok sayıda okuluna birincilik ödülleri kazandırdı. Okul geceleri ve sosyal faaliyetlerde önemli mesuliyetler yüklendi. 1967 yılında Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinde yer aldı. Yöresel oyunlarımızı oynadı ve kendinden sonrakilere öğreticilik yaptı. Harput’ta yapılan şehriye kesme geleneğini müzikal bir şekilde “Şehriye Gecesi” adı ile Halk Eğitimi Salonu'nda (Devlet Korosu Salonu’nda) halka sundu. TRT Diyarbakır Radyosu’nun düzenlediği Doğu ve Güneydoğu illeri halk oyunları yarışmasına katıldığı halk oyunları ekibi birinci oldu.

1971 yılında kurulan Elazığ Musiki Konservatuarı Derneği'nin kurucuları arasında yer aldı. 1 Temmuz 1975 tarihinde Elazığ Musiki Cemiyeti’nin bünyesinde kurulan Harput Musikisi Şubesi’nin başkanlığına getirildi. Bu şubenin eğitmenliğini yaptı. Elazığ Musiki Konservatuarı Derneği adına düzenlenen tüm konserlere bir fiil iştirak etti. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ve Turgut Özal adına verilen konserlerde sesiyle ve ekibiyle önemli görevler üstendi.

1969 yılında öğrencisi Tülin Şenocak hanımla evlendi. Bu evlilikten Gülin adında kızları oldu. Ancak yıllar sonra bu evlilik ayrılmayla sonuçlandı. 22 Ağustos 1981 yılında ikinci evliliğini öğretmen Sevgi Gürses Hanım’la yaptı. Bu evlilikten 18 Şubat 1983 tarihinde İrşat, Gülşat ve Dilşat isminde üçüz kız çocukları oldu. Çocuklarının üçü de üniversite öğrenimi gördü. Bunlardan İrşat Hanım Fırat Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda kanun dersleri öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır.

Kültür Bakanlığı Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun kurulmasıyla bu koroya şef olan Naci Sönmez'in yerine, 27 Ocak 1992 tarihinde yapılan olağan genel kurul kongresinde Nihat Kazazoğlu başkanlık görevine getirildi. Başkanlık görevine seçilen Nihat Kazazoğlu, çalışmakta olduğu Ticaret Lisesi öğretmenliğinden emekliliğini istedi. Emekliye ayrılan Kazazoğlu, aldığı emekli ikramiyesinin bir kısmıyla; kirasını ödeyememe durumunda olan derneğin yıllık kira borcunu ödeyerek fedakârlıkta bulundu. Daha sonra bu meblağı, yine kendi başkanlık dönemindeyken geri aldı.

15 Aralık 1992 tarihinde Kültür Bakanlığı ve TRT'nin işbirliği ile hazırlanan “Anadolu'da Evlenme Gelenekleri ve Düğün Töreleri” konulu belgesel çekimine ev sahipliği yaptı. Bu çekime 11 kişiden oluşan ekiple katıldı. Başkanlığı döneminde rahatsızlanan eşinin Ankara'da tedavisi için 3 Şubat-27 Temmuz 1992 tarihleri arasında Nurettin Demirbaş dernek başkanlığına vekâlet etti. 20 Şubat 1993 tarihinde 12. Seri Konser Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sıtkı Canaydın, Mehmet Özbek, Gürsel Coşkun, Adnan Çilesiz, Lokman Tasalı ve Nihat Kazazoğlun'dan oluşan solistler Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği’nden oluşan
repertuvarda yer aldı. 27 Mayıs 1993 tarihinde Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde Türk Halk Müziği’nden oluşan bir konser verdi.

Nihat Kazazoğlu: Harput Musikisi'nin hafızası - 2

Dernek üyelerinden keman sanatçısı Kenan Çimtay'ın dernek bünyesinde tasavvuf musikisi topluluğu kurulması hakkındaki dernek başkanlığına verdiği dilekçe değerlendirildi. Oluşturulan tasavvuf musikisi topluluğunun başına Kenan Çimtay getirildi. 31 Ağustos 1993 tarihinde Şef Kenan Çimtay yönetiminde bir tasavvuf musikisi konseri sunuldu. 3 Temmuz 1993 tarihinde Gençlik Spor ve Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Kütahya'da yapılan halk oyunları yarışmasına katıldı. Otantik dalda yirmi dört gurubun iştirakiyle yapılan halk oyunları yarışmasında Erzurum ve Diyarbakır halk oyunları ekipleri birinciliği paylaşırken Elazığ Musiki Konservatuar Derneği Türkiye İkincisi oldu. 16 Ekim 1993 tarihinde Fırat Üniversitede yapılan “Tarih Sempozyumunda” Atatürk Kültür Merkezinde Harput Musikisi konseri, 22 Ekim 1993 tarihinde Kültür ve Sanat Fuarında tasavvuf musikisi konseri, 31 Ekim 1993 tarihinde Fuarın kapanış gecesinde Harput Musikisi konseri verilerek dernek çalışmalarının birer ürünü olarak halka sunuldu.

Nihat Kazazoğlu: Harput Musikisi'nin hafızası - 2

Nihat Kazazoğlu; 23 Ocak 1994 tarihinde yapılan Olağan Genel Kurul Kongresi’nde ikinci defa dernek başkanlığına seçildi. O yıllarda dernekte piyano olmadığı için org kursu açıldı. 13 Haziran 1994 tarihinde dernekte ilk defa açılan org kursunun hocalığına Hüseyin Sekü getirildi. 27 Aralık 1994 tarihinde Fırat Üniversitesi Atatürk Konferans Salonunda Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği’nden oluşan bir konser verildi. Konsere misafir sanatçı olarak Mustafa Keser davet edildi.

20 Şubat 1995 tarihinde Hasan Öztürk, Lokman Tasalı ve Adnan Çilesiz’inde aralarında bulunduğu 16 kişiden oluşan Harput Musikisi Topluluğu, Ahmet Kaya'nın yönetimindeki “Ahmet Abi’nin Vapuru” programına katıldı. Kanal D TV tarafından yapılan bu program 4 Mart 1995 tarihinde yayınlandı.

Nihat Kazazoğlu; 18 Ocak 1998 tarihinde 17. Olağan Genel Kurul Kongresi’nde üçüncü kez dernek başkanlığına seçildi. Elazığ Musiki Konservatuarı Derneği’nde halk oyunları çocuk ekibi kuruldu. Bu ekibin çalışmalarını sağladı. 4 Nisan 1998 tarihinde Başbakanlık Gençlik Spor Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve Adıyaman'da yapılan halk oyunları yarışmasında birincilik ödüllü aldı. 02 Mart 1998/10738 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Elazığ Musiki Konservatuar Derneği “Kamu yararına çalışan dernek” statüsünü aldı.

Nihat Kazazoğlu: Harput Musikisi'nin hafızası - 2

17 Nisan 1998 tarihinde verilen bir konserde, “İkinci çayda çıra bilim ve sanat ödülü”nü aldı. 21 Nisan 1998 tarihinde "Türk Kültürüne Hizmet Vakfı" tarafından Amasya, Bitlis, Edirne, Elazığ, Gaziantep Valilerine birer "Hizmet Ödül Plaketi" verildi. İstanbul'da gerçekleştirilen hizmet ödülü törenine Nihat Kazazoğlu, Lokman Tasalı ve Elazığ Musiki Konservatuar Derneği’nin icra gurubu birlikteliğinde İstanbul Kültür Merkezi’nde tören sonrası bir konser sunuldu.

Fırat Havzası Gazeteciler Cemiyeti tarafından hizmet ödülüne layık görüldü. Mayıs 1998 tarihinde Fırat Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde bir konser verildi. Konser ardından bir bülten çıkarıldı. 18 Mayıs 1998 tarihinde Fırat Üniversitesi Konferans Salonu’nda 14. Seri Konser verildi. Konserin Türk Sanat Müziği korosu şefliğini Kenan Çimtay, Türk Halk Müziği korosu şefliğini Fethi Açıkgöz yaptı. Bu konserin konu edildiği bir de "Haber Bülteni" çıkarıldı. 30 Mayıs 1998 tarihinde Polis Evi bahçesinde Türk Halk Müziği ve halk oyunlarından oluşan bir konser sunuldu.

Haziran 1998’de, Özel İdare binasının kiralanması dördüncü ve beşinci katlarına taşınmasındaki emekleri, dönemin yönetim kurulu üyesi Şener Bulut ve dönemin kültür müdürü Tahsin Öztürk ile birlikte gerçekleştirildi. 30 Mayıs 1999 tarihinde Elazığ Musiki Konservatuarı Derneği ile Şanlıurfa'da Şurkav kültür gecesine katıldı. Açık havada yapılan bu konserin aynısı aynı günün akşamı Devlet Su İşleri Konferans Salonunda tekrarlandı. 31 Mayıs 1998 tarihinde Gümüşhane'de yapılan halk oyunları festivaline katıldı. 26 Haziran 1998 tarihinde Çorum ilinde düzenlenen Hitit Festivaline katıldı.

Nihat Kazazoğlu: Harput Musikisi'nin hafızası - 2

Temmuz 1998 tarihinde "Yöremiz Türkülerimiz" adlı programı çekimi gerçekleştirildi. 10 Eylül 1998 tarihinde, Nihat Kazazoğlu'nun başkanlığında Şener Bulut, Adnan Çamlıbel, Recep Bağcı, Kenan Çimtay, Tanju Demirkol ve Şahap Demir'den oluşan gurupla Köşk’te Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ziyaret edildi. Bu ziyarette Özel İdare İş Merkezi’ne taşınan Elazığ Musiki Konservatuarı Derneği'nin açılışına davet edildi. 4 Ekim 1998 tarihinde Elazığ Musiki Konservatuarı Derneği’nin yeni binasının açılış törenine gelen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel coşkulu bir tezahüratla ve halk oyunları ile karşılandı. Kurban kesiminden sonra derneğe giriş kurdelesi Cumhurbaşkanı Demirel kesildi. Dernek başkanına; "Kazazoğlu sözümde durdum ve geldim" demişti. Daha sonra dernek binası gezdirildi ve kendilerine mini bir konser sunuldu. Cemiyetin onur üyesi yapıldı.

Devamı haftaya...

 

Yazarın Diğer Yazıları