Rüveyda Sadak

Vaka Artış ile Vaka Sorun

Rüveyda Sadak

Haziran’da yapılan YKS ve ortaöğretim itibariyle en üst seviye olan üniversite giriş aşaması gerçekleştirildi. Sadece üniversite okumak değil tabiî ki. Günümüz şartlarında meslek sahibi olmak hedefi, ilk sırada yer alıyor. Yükseköğrenim tamamlandıktan sonra, mesleğin hazır olması gibi halk dilinde bilinen bir kavram vardır. Toplumun önemli sorunlarından biri olan ekonomik yönlü bir perspektifle ekonomik açının, tamamen vizyon odaklı bir gelecek oluşturmaya çalışmak ve bunun da temeli olarak, finansal bir garanti tercihinde bulunmak bir tür fizibilite çalışmasına ortam sağlıyor, şimdilerde. Neden? Çünkü bölümlerin mezuniyet sonrası istihdam olanakları, rakam ile ifade edilmeyecek kadar düşük. Ve görünen o ki günümüz ekonomik şartlarında; minimum ve maksimum dengenin eşitlenebilmesi, arz-talep eğrisini negatif yönde etkiliyor. Üniversite gençliği açısından, gittikçe zorlaşan bir durum bu. Söz konusu bölüm adı, önemli görülmüyor. Önemli olan, iş olanaklarının geniş bir coğrafyaya hitap ediyor olması. Bu yıl üniversite kontenjan değişimleri açıklanmış. Buna göre, toplumsal şiddet, saldırganlık, kavga ve gibi olumsuzluk gösteren durumlar karşısında, faydalı bir bölüm olan psikoloji, artış gösterirken; mezun ve meslek kavramının tek kelimede bütünleştiği nihai bölümlerden olan tıp, istihdam oranı en yüksek bölüm olmasıyla yine tebrikler dedirtiyor. Pandemi döneminden bir ezber olarak öğrenilen, vakalarda artma ya da azalma şeklinde sürekli kendini güncelleyen bir ifade yer alırdı, malum. Yakınlarda, trajienteresan bir olaya daha seyirci olduk.
Geçen aylarda bir süt fabrikasında görülen, süt skandalına benzer bir olay, şimdi de başka tür besin ile gerçekleştirildi.
İçerisinde, üretilen zeytinlerin bulunduğu büyük bir gereç ve yine içerisinde bulunan bir kişi… Bu ayrıntıyı hatırlatmak gerek: Toplum sağlığını görmezden gelerek; steril olmayan bir ortamda adı, tarladan tüketiciye oldukça(!) sağlıklı ürünler etiketi… Ve hakkında hiçbir fikrin olmadığı, garip sunumuyla inorganik bir besin olmayı başaran, ‘Zeytin’ oldu. Pandemi döneminde maske, mesafe, eldiven, türlü kimyasal dezenfekte ürünler vesaire antivirüs rutinlerden sonra bu değişik manzarayı görmek, Pandemi sürecinden bugüne, üreticinin steril ve ciddiyet olmayan çalışma ortamında, fazlaca ileri(!) boyutta yer alındığını gösteriyor. Doğru tabi ve ayrıca bu duruma organik kavramı da eklenirse tam olacaktır. Daha ne olsun.

Yazarın Diğer Yazıları