
'Kar' Bereketle Yağsın, Kuraklık Espriydi (!) Zaten
Rüveyda Sadak
‘Kar’ mevsim normallerindendi, değil mi ya?
Yani en azından kış denince, aynı statüye sahip idi. Neden di’li geçmiş kullandım çünkü kar sebebiyle anlaşılan kış, bu yıl itibariyle orada bir köy var’ın, kış versiyonunda hayata geçiyor. Dillerde şikâyet edilen ve bir denklem çözümü metaforuyla bildiğimiz şu ‘kar, kış, kıyamet’ üçlüsü vardır hani. Duymayan yoktur. Hatta bir parantez, ‘Beyaz Çile’ diye de garip kullanımı var eleştirel boyutlarda. Ve çoğaltılıyor. Şimdilik ‘kâbus, çile’ gibi. Çile mi? Neden çile? Bunu sormaktan ziyade veryansın’lar almış başını gider şeklinde devam ediyor idi. Hem ayrıca kış için yaz rehaveti beklemek de çöl ikliminde okyanus ferahlığı aramak biçiminde bir çelişki olmalı. Kar manzaralı güzergâhlar gezinirken, asla kötü denilmediği halde ki bu hep iyidir, öte yanda yine bahsedilen buz fonlu kar, toprak ve çamur sonucu erirken fazlaca yanlış görülmüştür. Oysaki günlük hayatın temel gereksinimi olan su; yağmur ve kar yağışlarından elde edilmektedir. Doğal iklim şartlarında alt-üst seviyelerde görülen eksi derece, soğuk havanın gidişatını haliyle olumsuz etkiler. Böylece toplumu kış mevsimine hazırlayıcı pratik olarak tedbir/tedarik kapsamında, yönlendirici işleviyle stratejik planlama gerçekliğini gösterir. Küresel iklim değişikliğini son yıllarda giderek artan yaz sıcaklığı değerlerinden görmek mümkün. Bunun yanında kar ve yağmur yağışları minimumlarda seyrederken; küresel değişim, doğal denge açısından yağış yetersizliğiyle aktif şekilde bir negatif döngüye sebep oluyor.
Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi, kabine toplantısının ardından yağış yetersizliği ve barajların doluluk oranındaki düşüş hakkında, “Kurak bir kış geçiriyoruz. Yağışlar çok yetersiz. Şubat ayı ile beraber yağışlı sezona girileceği tahmin ediliyor. Mevsim normallerine dönebilirsek kuraklıktan da çıkarız.” açıklamalarında bulundu.
Aralık, Ocak, Şubat şeklinde sıralamalı rutin olarak bilinen kış, ertelemeli biçimde Şubat’ta illere dağılım gösteriyor. Yağışlar ülke genelinde nihayet başladı. Umarız artarak da devam eder. Kuraklığın oluşumuna zemin hazırlamaması açısından, yağışların fazla olması her açıdan kolaylık sağlayacaktır. Nitekim yağış yetersizliği dolayısıyla gıda ürünlerinin üretimi, zor şartlar sebebiyle olumsuz yönde etkilenebilir. Şimdi kar mevsimi olan kış ile nitelendirilen çile, kâbus, kıyamet kullanımlı haritayı bir kenara bırakıp, Aralık’tan Şubat’a yağmayan kar için an itibariyle yağışların devamı beklentisinde bulunmak, oldukça iyi bir temenni.