
Doğal ve Steril (!)
Rüveyda Sadak
Covid gündemini kapatırken, sebebi konusunda herhangi bir fikir beyan edilemeyen bir olaydan bahsedelim. Israrla mikrop, bakteri gibi mikroorganizmaların insana dair bir virüs takviye ile gereksiz seremonisinden başka bir şey değildi, bu. Bundan iki yıl önce steril ve dezenfekte kavramlarına, toplumca yoğunluk gösterilmiş ve oldukça fazla bir yol kat edilmişti, unutmadık. Pandemi dönemi itibariyle eldiven, maske, mesafe, dezenfektan, kolonya ve daha birçok kimyasal ürün çeşitliliğiyle bağışıklık karşıtı herhangi bir bakteri öğesine asla izin verilmezken, şimdi ise rengi değişmiş bir virüs mantığı ile karşılaşan bireyler görüyoruz. Mekânlara taşınan ve yine her mekânın virüs katkısıyla olayın hem özne hem nesnesi göreviyle ayakkabının nüfuz ettiği bir besindi, Kayısı… Söz konusu gıda maddesi olan kayısının steril olmayan şartlarda hazırlanıp, üretimden böylece sağlıksız ortama geçişiyle nominal bir dengenin sağlanabilmesi noktasında, fazlaca düşünülmeli.
Organik ortamda yetiştirilen bir meyvede virüs, bakteri yoktur ve dolayısıyla bu bir sorun oluşturmayacaktır. Öte yanda ayakkabıyla doğrudan yerleşebilecek bakteri yoğunluğunu, göz ardı etmeye gerek var mı? Çünkü biri organik ortamda yetiştirilmesi sebebiyle tamamen doğal olup herhangi bir mikrop oluşumuna zemin hazırlamıyor. Diğeriyse dış ortamlı mikropların, ayakkabı ile taşınıp ürünün hazırlanma aşamasında, neredeyse inorganik besin maddeleri arasında yer almasına ortam sağlıyor. Ürünün organik olmasının yanında, sağlık açısından özellikle ve mutlaka steril olması gerekiyor. Burada pazarlama ürünü olan (kayısı) için Ar-Ge çalışmaları kapsamında elde edilen bilgilerin, fiyata sabitliği nominal bir gerçek olmalı(ydı) aksi yönünde etik değerin, zaman aşımına uğramadan aynı kalabilmesi sağlanmalı.
Ülkemizin iklim şartlarında yetiştirilemeyen çok sayıda ithal sebze-meyve için hâlihazırda, organik yetiştirme olanaklarının mevcut olduğunu, en azından iklim koşulları dahilinde söyleyebilir miyiz? Bunun yüzdelik dilimi, minimal oranlarda seyredeceği için buna bir parantez diyelim. Organik ürün yetiştiriciliği ve işlenmesi konusunda; kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir vesaire ürünlere, doğrudan dış ortamın etkisi olduğundan dolayı sağlık için steril olması konusunda itina gösterilmeli. Mikrop kaynaklı Covid’in gidişi çok uzun bir süre olmadı, dikkat etmek gerek. Gıda ürünlerinde steril koşulun tezat örneği, ayakkabıyla sosyal medya günlüklerine konu olmuştu. Piyasada satışı gerçekleşecek olan ürünün, gerçekten organik olup olmadığı ve beraberinde ve en önemlisi, steril koşulları sağlaması gerektiği bilinmeli ve sağlık açısından sadece telaffuzla değil, uygulama noktasında bir fizibilite çalışmasıyla da teyit edilmesi gerekiyor. Sağlık için bu önemli!