Rüveyda Sadak

Bir Grip, Bir Eris Varyant…

Rüveyda Sadak

Küreselden bireysel notlara düşen bir salgındı Korona…

İki yıl gibi oldukça uzun bir süreyi kapsayan Korona, 2020 yılından itibaren 15 milyon kişiye bulaşmıştı ve 97 bin üzerinde can kaybına neden olmuştu.

Ve korona bitti. Koronayla birlikte çeşitli hastalık isimlerinin gündemde yer almaya teşebbüs etmeye çalışmış olması, kuşkusuz bir gerçekti. Ayrıca maymun çiçeği ve omicron gibi endişeye isim olma yolunda başarısız kalan birtakım örnekleri görmek, koronadan sonra kötünün iyisi gibiydi.

Korona bitimiyle, sürece bağlı olarak ilerleyen birçok virüs alt dalları meydana gelmişti. Omicron da bunlardan biriydi. Geldi, gelecek, geliyor kipleriyle bireysel aklı kurcalayan ve gündemde olduğu süre içinde toplumsal bir telaş ve endişe durumuna ortam oluşturan korona familyasındandı, omicron.

Kapanmalar ve kapalı ortam yasaklarının küresel ölçekte kaldırılması; omicron markanın topluma bireysel, psikolojik, ekonomik ve böylece sosyolojik çerçevede sağladığı olumsuz katsayı, toplumsal olarak nötr bir tepki ile karşılaştı.

Ve omicron, ileride ortaya çıkacak olan başka bir ismin (eris) bir ön taslak görüntüsünü topluma tanıtmıştı.

Fazla itibar görmeyip, toplum tarafından bir önem arz etmediğinden olsa gerek, rağbetinin (!) ortadan kalktığı omicron zararlısının ekarte edilmesi, toplumsal bir faydaya tezahür etmiş oldu.

Toplum olarak, mevsim geçişlerinde en doğal göstergenin nezle, grip olarak gerçekleştiğini biliyoruz. Dolayısıyla pek bir markalaşma beklentisi olmayan nezle-grip toplumda bir standardı olan ve yerleşiklik kazanmış kendi halinde bir hastalık olarak geleneğini sürdürüyor.

Uzmanlar, eris varyantının basit bir grip gibi düşünülmesi ve bulaşıcılığının griple benzerliği konusunda, bu hastalığın hafif olduğunu ifade ediyor.

Nezle, grip; bilindiği gibi birkaç belirtiyle başlayıp sonra spontane düzelen hastalıklar olması sebebiyle eris başlıklı bu ismin, bu mevsimsel hastalıklardan grip gibi sadece bir tür soğuk algınlığı olarak düşünülmesi ve toplumda psikolojik telaşa ortam sağlayan ve buna bağlı felaket senaryoları oluşturan olumsuz reklamlardan uzak durulması, bireysel ve toplumsal sağlık açısından iyi bir planlama olabilir.

Topluma doğal olumsuzluk gerçeği sebep, sonucuyla geçmişte korona için olumlu bir tabir kullanılmayacağı doğrusu diyoruz. Fakat... Eris için durum tamamen farklı bir göstergede. Koronanın dışında bir etkisel tepki isim olan eris kapsamında; vaka artış hızının beklenilmeyenin bile altında seyri, aşı, toplu kapanma ve kapalı ortam yasaklarının olmayacağı, hastalığın ağır geçmeyen hafif şekli ve gibi koronanın sınırlarını ortadan kaldırıp bir çeşit mutasyona uğradığını şartlar dahilinde ifade etmek, yerinde bir tabir olsa gerek.

Bilinmesi gereken şu ki kronik hastaların hâlâ tedbirli olması gerekiyor. Pirinç derken, bulgurdan olmaya gerek yok. Korona, omicron, eris ve devamı olmaması açısından tedbir, ilk şart olmalı. Sağlıkta, sağlıkla kalın.

Yazarın Diğer Yazıları