Hep arzuladığım ve sonrasında okuduğu bir bölüm olan Radyo ve Televizyon Programcılığında birkaç ders notlarımı paylaşmak isterim. Sinema mucizevidir ve onu görüntüyle, görüntüyü ise ışık ve gölge ile anlatarak hedef kitleye gereken mesajı çok kolay bir şekilde ulaştırabilirsiniz…
Aslında sinema hiçbir şeyi değiştirmez ama insanların birçok şeyi anlamasını sağlar. Asıl önemli olan konu ise dünyayı değiştirecek olan filmler değil, o filmleri izleyecek olan insanlar olduğunu da unutmamak gerekir!
Sinema böylesine bir güç iken aklıma gelen ise neden bunu doğru kullanamıyoruz? Yoksa birileri genel manada örf ve adetlerimizi hiçe mi saymak istiyorlar? Milli ve manevi duygularımızı alaya koyup dini unsurlarımızı birileri baltalamak mı istiyor? Kardeşliği, komşuluğu, mahalle hayatını ve en önemlisi bir ilin kenetlemesinden ziyade ortaya birileri kasıtlı mı fitne atmaya çalışıyor? Bu sorulara kısa bir cevap vereyim malesef EVET!
Aslında bu soruların varlığını inkâr edemeyeceğimiz gibi maalesef var olan gerçeklik coğrafyamıza da yansısa da; politik süreçleri yorumlayan, toplumsal değişimi yansıtan filmlerin sayısı pek fazla değil ve en önemlisi bunlara yayın izni veren yetkililere ise ne demeli…
Bakınız size bir önerim olacak!
Sinemada hep zengin ve fakir aile modundan çıkalım özelliklede şu aldatma sahnelerinden bir uzaklaşalım. Hikâyelerin içerisine meslek kavramını ortaya koyalım. Buradan özellikle senaristlere ve Sinema Genel Müdürümüze çağrım olacak; Milli Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitim Müdürlüğü koordinesinde projeler hazırlansın ve en önemlisi mesleğin ihtiyacı konusunda gençlerimize mesaj verilsin.
Rakamsal verilere bakıldığında üniversite mezunlarından 6 milyon genç evde çalışmadan otururken, aynı zamanda da sanayide ara eleman sıkıntısı yaşanması sizce büyük bir sorun değil mi? Peki böyle devam ederse ne mi olur, ne olmaz ki! Benzer durumu yaşayan İtalya da iş gücü sorununa karşı harekete geçerek Avrupa Birliği dışı ülkelerden yaklaşık 500 bin kişiye çalışma vizesi vereceğini açıklaması ne acı değil mi?
Hülasa, beyaz perdede meslek gruplarına yer verilmelidir. Gençlere özellikle ufuklarını açacak meslek konuları mutlaka işlenmelidir. Yoksa sıkıntılar büyük olacaktır. İnsanları kahraman yapan sonuçları değil, seçimleri olduğuna göre senaristlerde gençlerin vizyonuna ışık tutmaları gerekmektedir velhasılıkelam…